Začnite písať

ZDRAVIE

Opaľovanie detí: Na čo by sme mali dávať pozor?

opaľovanie dieťa

Letné prázdniny a dovolenky sa pomaly blížia s čím sa spája aj opaľovanie. V tomto článku sa pozrieme na to, ako je to s opaľovaním detí, na čo by sme si mali dávať pozor, aké opatrenia urobiť, prípadne ako ošetriť spálenú pokožku dieťatka.

V článku sa dozviete:

  • Opaľovanie detí do 3 rokov
  • Opaľovanie detí nad 3 roky
  • Ošetrenie spálenej pokožky u detí

Pobyt na slnku je u detí rovnako dôležitý ako pre dospelých. Nakoľko sa vďaka slnku do nášho tela dostáva vitamín D. Vedecky je však dokázané, že na dostatočnú tvorbu vitamínu D stačí pôsobenie UV slnečných lúčov po dobu 10 minút denne, ak jeho príjem potravou je dostatočný.

Dieťatko by malo byť pri pobyte na slnku vždy natreté kvalitným ochranným a opaľovacím krémom. U detí požívajte ochranné krémy s fyzikálnym flitrom, ktoré slnečné lúče odrážajú. Chemický filter ich pohlcuje. Krémy s fyzikálnym filtrom spoznáte podľa toho, že  obsahujú titanium dioxid. Používajte špeciálne krémy pre deti s ochranným filtrom 30, v prípade bielej pokožky resp. sklonu k rýchlemu spáleniu ochranný faktor 50.

Ak sa chystáte na dovolenku k moru, je potrebné dieťa postupne vystavovať slnku už pred odchodom na dovolenku.

dieťa v bazéne

Zdroj: Pexels, Autor: Kindelmedia

Opaľovanie detí do 3 rokov

Deti do 3 rokov by nikdy nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Myslite na to, že UV lúče sa k dieťatku dostávajú aj v tieni alebo v polotieni.

Ak je dieťatko v kočíku, malo by mať striešku, ktorá prekryje celé telíčko dieťatka, kočík by mal byť v tieni.

Ak dieťa samostatne chodí, malo by mať pokrývku hlavy a malo by byť oblečené vzdušne.

Pobyt dieťatka na slnku dávkujte postupne, najprv len pár minút a postupne čas predlžujte. Medzi 10. až 16. hodinou sa slnku radšej úplne vyhnite.

Prečítajte si: Prvá pomoc pri bodnutí hmyzom u detí

Opaľovanie detí nad 3 roky

U detí od 3 rokov je dôležité dbať na to:

  • aby boli natreté ochranným krémom,
  • aby mali oči chránené slnečnými okuliarmi s kvalitným UV filtrom,
  • aby mali pokrývku hlavy,
  • aby pili dostatok tekutín.

Najlepšie je vyhnúť sa pobytu na slnku od 11. do 15. hodiny.

opaľovací krém

Zdroj: Freepik

Ošetrenie spálenej pokožky u detí

Spálenú pokožku dieťatka natrite krémom po opaľovaní, chladivým gélom alebo použite Panthenol spray. Použiť môžete aj obklady z kyslého mlieka, smotany, jogurtu či čierneho a zeleného čaju izbovej teploty.

Dieťatku podávajte tekutiny. V prípade, že má na tele pľuzgiere, nikdy ich neprepichujte! Prítomnosť pľuzgierov sa hodnotí ako popáleniny 2. stupňa. V prípade prasknutia pľuzgierika, prekryť sterilnou gázou a vyhľadať lekársku pomoc. Pretože spálená koža má menšiu schopnosť odolávať infekcii.

Ak sa pri prvom opaľovaní na jar tvorí drobná krupica, kože je začervenalá, svrbí môže sa jednať o alergiu na slnko – solárnu alergiu. V tomto prípade dieťa cielene neopaľujte. V lete potrebuje takáto pokožka chrániť krémom s vysokým UV filtrom – 50 a viac.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár