Začnite písať

RECEPTY

Panna cotta: S týmto receptom sa prenesiete do Talianska

Panna cotta

Panna cotta, čo v preklade z taliančiny znamená „uvarená smotana“, je tradičný taliansky dezert, ktorý pochádza z regiónu Piemonte. Tento jednoduchý, ale elegantný krémový dezert sa stáva obľúbeným po celom svete vďaka svojej hladkej textúre a univerzálnosti pri príprave rôznych príchutí.

Recept na panna cottu

Ingrediencie

  • 500 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk
  • 3 listy želatíny alebo 2 čajové lyžičky želatínového prášku

Na ozdobenie

  • Čerstvé ovocie (jahody, maliny, atď.)
  • Ovocný alebo čokoládový sirup

Prečítajte si: Domáce škoricové churros: Hotové za 30 minút

Postup prípravy

Príprava želatíny

Ak používate listovú želatínu, namočte ju najprv do studenej vody na približne 5-10 minút, kým nezmäkne. Ak používate práškovú želatínu, namočte ju rovnako do studenej vody podľa návodu na obale.

Varenie smotany

Do hrnca nalejte smotanu, pridajte cukor a vanilku. Ak používate vanilkový struk, rozštiepte ho na polovicu a škrabkou vyberte semienka priamo do smotany. Smotanu zohrejte na stredne nízkej teplote, pravidelne miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil a smotana sa neprichytila na dno. Dajte pozor, aby smotana nezovrela.

Rozpustenie želatíny

Vyberte rozmočenú želatínu z vody (listy vyžmýkajte) a pridajte ju do horúcej smotany. Miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.

Panna_cotta_príprava_a_ingrediencie[1]

canva/ Getty Images

Chladenie

Odstráňte smotanu zo zdroja tepla a nechajte ju niekoľko minút vychladnúť. Potom zmes preceďte cez jemné sito do čistej misky, aby ste odstránili akékoľvek nečistoty alebo zvyšky vanilkového struku.

Nalievanie do foriem

Rozlejte smotanu do formičiek alebo pohárov, ktoré ste si pripravili. Nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu a potom ich vložte do chladničky na aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, aby panna cotta poriadne stuhla.

Podávanie

Pred podávaním nechajte formičky na krátky čas pri izbovej teplote a potom ich opatrne vyklopte na taniere. Ak je to potrebné, krátko ponorte spodok formičky do teplej vody, aby sa panna cotta ľahšie vyklopila. Ozdobte čerstvým ovocím a prípadne polejte sirupom.

Panna cotta je skvelým dezertom,ktorý prináša osviežujúci a lahodný zážitok. Skúšajte rôzne príchute a ozdoby, aby ste našli tie, ktoré vám najviac chutia. Či už sa rozhodnete pre klasickú vanilku, ovocnú alebo čokoládovú verziu, vždy bude výsledok iba výborný.

Panna_cotta_recept

canva/ Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár