Začnite písať

zaujímavosti

Podľa najnovšej štúdie starneme čoraz pomalšie

staroba

Kedy začína staroba? Podľa najnovšej štúdie v časopise Psychology and Aging my ľudia starneme čoraz pomalšie. Ľudia žijú stále dlhšie a dlhšie, a preto sa cítia aj stále mladšie.

Výskumníci z Humboldtovej univerzity v Berlíne uskutočnili štúdiu na skupine viac ako 14 000 dospelých Nemcov vo veku od 40 do 100 rokov a pýtali sa ich, kedy sa začína staroba. Výsledky ukázali, že ľudia narodení v roku 1911 sa domnievali, že staroba sa začína v priemere vo veku 71 rokov. Naopak, tí, ktorí sa narodili v roku 1956 a dosiahli vek 65 rokov, sa domnievali, že staroba sa začína v priemere v 74 rokoch.

Je zaujímavé, že nejde len o generačný rozdiel. Ľudia svoje vnímanie staroby posúvajú s vekom. Napríklad vo veku 64 rokov sa respondenti domnievali, že staroba sa začína v priemere v 74,4 roku. Keď však dosiahli vek 74 rokov, domnievali sa, že ešte nie sú starí, a tvrdili, že staroba sa začína pri 76,8 roku.

Prečítajte si: Syndróm smutnej bradavky – o čo ide a čo spôsobuje?

Ženy veria, že staroba začína neskôr ako muži

Ženy mali tendenciu veriť, že staroba sa začína neskôr ako muži, a rozdiel medzi pohlaviami sa s vekom zvyšoval. Tí, ktorí sa tešili lepšiemu zdraviu, cítili sa mladší a menej osamelí, boli optimistickejší a tvrdili, že staroba sa začína neskôr. Autori štúdie však upozorňujú, že tento trend sa zrejme spomaľuje.

stará žena

Zdroj: Freepik

Hlavný autor štúdie Markus Wettstein, profesor psychológie na Humboldtovej univerzite, predpokladá, že to môže byť spôsobené tým, že ani iné trendy, ako napríklad predlžovanie dĺžky života alebo pokrok v medicíne, nie sú prísne lineárne. Štúdia sa nezameriavala na príčiny zmeny vnímania staroby, ale vedci majú niekoľko teórií. Wettstein poukazuje na predlžovanie priemernej dĺžky života a na skutočnosť, že starší ľudia sú v súčasnosti zdravší ako ich rovesníci v minulosti.

,,Ak máte pozitívny postoj k starnutiu, budete žiť o 7,5 roka dlhšie,“ hovorí Katharine Esty, sociálna psychologička a autorka knihy Eightysomethings. Zdôrazňuje, že kľúčom k dobrému starnutiu je nielen viera, že môžete žiť dlho a aktívne, ale aj vedomé úsilie o dosiahnutie tohto cieľa.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár