Začnite písať

RODIČOVSTVO

Príprava na škôlku: Tipy, ako pomôcť dieťaťu pred nástupom

Stojíte pred výzvou, ktorou je prvý deň vašej ratolesti v škôlke? V máji rodičia vypĺňajú prihlášky do škôlok a do septembra zostáva ešte niekoľko mesiacov na to, aby ste pripravili vaše dieťa na túto dôležitú udalosť. Čím skôr sa dieťa prakticky aj emocionálne pripraví, tým jednoduchší bude adaptačný proces.  

Tu je 9 tipov, ako pomôcť vášmu dieťaťu pred jeho prvým dňom v škôlke.

1. Spoznávajte okolie škôlky:

Prechádzajte sa s vaším dieťaťom okolo škôlky, keď sú vonku deti. Vysvetlite mu, čo sa v škôlke deje a že tam sú aj učiteľky. Deti zo škôlky sa možno pristavia pri plote a vaše dieťa sa môže prihovoriť svojim budúcim kamarátom.

2. Návšteva škôlky pred nástupom:

Niektoré škôlky majú dni otvorených dverí, kým iné si vyžadujú individuálnu dohodu o návšteve. Zoznámte dieťa s prostredím, triedami a ihriskom. Ak je to možné, predstavte mu aj učiteľky. Takáto návšteva môže pomôcť zmierniť jeho úzkosť z neznámeho.

Prečítajte si: Školská psychologička radí, ako pripraviť dieťa na nástup do škôlky či školy

3. Socializácia:

Podporujte dieťa v sociálnych interakciách s ostatnými deťmi. Organizujte hranie s rovesníkmi alebo ho zapíšte na skupinové aktivity ako čítanie v knižnici. To pomôže vášmu dieťaťu cítiť sa pohodlnejšie v sociálnych situáciách.

4. Čítanie kníh o škôlke:

Vďaka knihám o škôlke sa dozvie, čo môže očakávať. 

Knihy s názornými obrázkami, ako je napríklad „Kubko hovorí prvé slová“, ponúkajú vhodný vizuálny materiál, ako prebieha jeden deň od rána po večer.

kniha Kubko hovorí prvé slová

Zdroj: martinus.sk

5. Motivácia k nezávislosti:

Pomôžte dieťaťu rozvíjať nezávislosť, napríklad učením ho základných zručností ako používanie toalety alebo upratovanie hračiek. Motivujte ho použitím „pasu pripravenosti na škôlku“, kde si dieťa zbiera svoje kompetencie pred nástupom do škôlky, ako napríklad dievčatko v knižke Olívia v bublinke odvahy – 19 spôsobov riešenia strachu

kniha olivia v bublinke odvahy

6. Emocionálna podpora:

Dieťa potrebuje vedieť, že je milované a v bezpečí. Ponúknite mu veľa emocionálnej podpory a povzbudenia, čo mu pomôže zvládnuť nové výzvy s väčšou istotou. 

Inšpiráciou na emocionálnu podporu sú zajkove príbehy z knihy Som skvelé dieťa – 7 pilierov detského sebavedomia.

kniha som skvelé dieťa

7. Otvorená komunikácia:

Podporujte dieťa, aby hovorilo o svojich pocitoch a obavách. Uistite ho, že je normálne mať zmiešané emócie, a že ste tu, aby ste ho podporili.Ako platforma na diskusiu o strachoch môže slúžiť kniha Olívia v bublinke odvahy – 19 spôsobov riešenia strachu. Okrem toho, že sa otvorí debata, rodičia získajú 19 hravých psychologických nástrojov pre zvládnutie strachu dieťaťa.

8. Tréning krátkodobého oddelenia:

Deti ešte nechápu koncept stálej konštanty,  tj. nemajú vyvinutú mentálnu schopnosť pochopiť fakt, že rodič, ktorý práve nie je s nimi, neprestáva tým pádom existovať. Detičkám preto pomáha, keď ich tento zdroj učíme si vytvoriť hravým spôsobom, ako je metóda „spojenie sŕdc“ ktorá je opísaná v knihe Olívia v bublinke odvahy – 19 spôsobov riešenia strachu.

Následne je dôležité trénovať s nimi krátke odlúčenie. Začneme napríklad s 30 minútami  strávenými doma so starými rodičmi. Postupne zvyšujeme čas odlúčenia a pridávame rôzne prostredia. Všímajte si spätnú väzbu, či to dieťa zvládlo, alebo či to bolo pre neho naopak priveľa. Zaťaženie je ideálne zvyšovať po takýchto stupňoch, aby nedošlo k preťaženiu a tým pádom k veľkému odporu dieťaťa.

Prečítajte si: Mama v parku je inšpiratívny projekt pre každú podporujúcu mamu z Košíc

9. Pochopenie, v ktorých prípadoch môže nastať veľká separačná úzkosť

Každé dieťa je na odlúčenie pripravené v inom veku, v závislosti od svojho rozvoja. Ak sa jedná o dieťatko, ktoré bolo predčasne narodené a strávilo niekoľko týždňov v inkubátore oddelené od mamy, alebo ak sa jedná o adoptované dieťa, ktoré postrádalo bezpečie mamy v prvých mesiacoch svojho života, je možné, že separačná úzkosť bude oveľa vyššia než u iných detí. Je to pochopiteľné, vzhľadom na prežitú záťaž, ktorú tieto bábätka zažili. Podobné komplikácie môžu nastať aj u malých detí, ktoré boli neskôr z nejakého dôvodu dlho oddelené od mamy, napríklad kvôli hospitalizácii. 

K týmto detičkám treba pristupovať obzvlášť citlivo a netreba sa porovnávať s tým, že iné deti v danom veku to už zvládli. Je možné, že budú potrebovať viac času, odklad nástupu do škôlky, alebo podporu psychológa, aby sa zistilo, čo naštartovalo ich separačnú úzkosť.

Týmito 9 krokmi môžete vášmu dieťaťu pomôcť cítiť sa pripravené a sebavedomé, keď sa vydá na svoju cestu do materskej školy.

 

Článok pripravila Michaela Ray

Terapeutka, NLP koučka a autorka

www.sebavedomie.com

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár