Začnite písať

CHOROBY

Selektívny mutizmus: Prečo vaše dieťa odmieta hovoriť?

Selektívny mutizmus

Selektívny mutizmus je stav, ktorý sa prejavuje tým, že dieťa komunikuje len s vybranými osobami alebo v konkrétnych situáciách. V neznámom prostredí alebo pred ľuďmi mimo „privilegovanej“ skupiny nie je schopné povedať ani slovo. Táto porucha neovplyvňuje len komunikáciu s cudzími, ale často aj s niektorými členmi rodiny.

Kto býva postihnutý selektívnym mutizmom a prečo?

Selektívny mutizmus najčastejšie postihuje deti, no hoci niekedy aj dospelých. Príčiny môžu zahŕňať traumatické zážitky z raného veku alebo postupne sa prehlbujúcu plachosť pri nadobúdaní komunikačných zručností. Niektoré deti sa vždy báli rozprávať pred inými a tento strach sa časom premenil na silnú úzkosť.

Ak_dieťa_sa_hanbí_rozprávať,_tak_sa_môže_s_veľkou_pravdepodobnosťou_jednať_o_selektívny_mutizmus[1]

canva/ Изображения пользователя Yevhen

Hlavné príčiny a symptómy

Selektívny mutizmus je považovaný za fóbiu z rozprávania s určitými ľuďmi a často sa spája s úzkosťou. Deti môžu mať problémy so spracovaním senzorických podnetov, čo vedie k ich „vypnutiu“. V závažnejších prípadoch sa úplne vyhýbajú akejkoľvek forme komunikácie, čo sa prejavuje už v ranom detstve, keď sa začínajú socializovať mimo domova.

Zaujímavé fakty o selektívnom mutizme

  • Výskyt: Selektívny mutizmus postihuje približne 1 z 140 detí. Porucha je dvakrát častejšia u dievčat ako u chlapcov.
  • Spoluvýskyt: Deti so selektívnym mutizmom často trpia aj ďalšími úzkostnými poruchami, ako je sociálna úzkosť či generalizovaná úzkostná porucha.
  • Zamrznutý výraz: Deti s touto diagnózou často reagujú na znepokojujúce situácie zamrznutým výrazom tváre, čím ešte viac podčiarkujú svoju úzkosť.
Ako_bojovať_so_selektívnym_mutizmom_u_dieťaťa[1]

canva / sviatlanalazarenka

Vyvrátenie mýtov o selektívnom mutizme

Táto porucha je často nesprávne diagnostikovaná alebo zamieňaná s inými komunikačnými poruchami. Deti so selektívnym mutizmom sú veľmi nervózne a nedokážu hovoriť, aj keď by chceli. Problém sa zhoršuje, keď sú nútené komunikovať proti svojej vôli, čo môže viesť k ešte väčšej úzkosti.

Prečítajte si: Dyslexia: Porucha čítania, ktorá neovplyvňuje inteligenciu dieťaťa

Diagnostika a liečba

Selektívny mutizmus sa dá diagnostikovať v pedagogicko-psychologickej poradni. Je dôležité zamerať sa na trpezlivý a citlivý prístup, ktorý zahŕňa terapiu zameranú na postupné rozvíjanie komunikačných schopností v bezpečnom prostredí. Behaviorálna terapia dokáže pomôcť deťom uvoľniť sa a získať potrebnú sebadôveru pri rozprávaní.

Selektívny mutizmus môže mať významný vplyv na život dieťaťa aj rodiny. Je dôležité včas rozpoznať príznaky a vyhľadať odbornú pomoc, pretože správna diagnostika a liečba môžu výrazne zlepšiť prognózu. Trpezlivosť, citlivý prístup a terapia zameraná na rozvoj komunikačných zručností v bezpečnom prostredí pomáhajú deťom postupne odbúravať úzkosť a nadobudnúť sebadôveru v nových situáciách. S trvalou podporou od rodiny a odborníkov sa deti so selektívnym mutizmom môžu naučiť efektívne komunikovať a žiť plnohodnotný život.

Selektivíny_mutizmus_a_jeho_diagnostika[1]

canva / Getty Images Signature

Zdroj titulnej foto: canva/Getty Images Signature

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár