Začnite písať

VZŤAHY

Šťastná rodina je miestom, kde sa rodí láska

Mala som 13 rokov, keď som prvýkrát vyslovila najväčšiu životnú túžbu, založiť si rodinu. Poviete si, nejako skoro a možno máte pravdu, ale čo narobíte, keď vám vnútorný hlas šepká čosi tak silné?

Nebojte sa, tak skoro som sa mamou nestala. Vlastne, vzhľadom na smelé násťročné želanie, sa mi tento sen splnil pomerne neskoro. Ale aj tu záleží na uhle pohľadu. Veď najskôr si prajete nájsť niekoho, koho budete ľúbiť a s kým si rodinu dokážete predstaviť. Až potom sa začnú rysovať reálne kontúry.

Ale… Ako viete, že vedľa vás stojí ten pravý, ktorý vám bude oporou, že bude milujúcim partnerom a dobrým otcom vašich detí? Ako si vlastne môžete byť istí, že deti spolu priviesť na svet dokážete? Môžu rodinu tvoriť aj dvaja ľudia? Ráta sa jedno dieťa a dvaja rodičia do rovnice rodina? Je rodina rodinou aj vtedy, ak zostanete s dieťaťom sama? A prečo je vlastne okolo slova rodina toľko otázok?

Zdroj foto: Pexels_JoEllen Moths

Rodina nemá alternatívu ani synonymum  

Rodina je pomerne intímny a uzavretý celok. Je to určitá spoločnosť ľudí, ktorí si do svojej príjemnej bublinky nedajú príliš zasahovať. V rámci rodiny si jej členovia budujú láskyplné vzťahy, aj napriek výzvam, ktorým každý deň čelia, a vytvárajú prostredie pomáhajúce vzájomnému rastu. Tvoria domov ako miesto, kde nie je porozumenie zvláštnosťou.

Rodina bezdetná, či viacpočetná. V každom prípade rodina, kde sú vzťahy medzi partnermi, rodičmi, rodičmi a deťmi, či medzi ostatnými príbuznými výnimočné a svojrázne. S rodinou prichádza aj teplo domova, citové väzby, šťastie a naplnenosť. A tou najväčšou radosťou je stabilná a spokojná rodina.

Nie každý však má to šťastie…

Úplná rodina je reprezentovaná oboma partnermi a deťmi a vytvára tie najoptimálnejšie podmienky pre naplnenie všetkých funkcií rodiny. Vzťahy v rodinách ale vždy ideálne nebývajú. Často sa nedbá na plnohodnotný citový vývoj dieťaťa a často nie je rodine dopriate dieťa vychovávať. Stále častejšie sa stretávame s vyšším počtom rozvodov alebo s problémami s otehotnením. Rodina sa tak nestáva miestom bezpečnosti, lásky a istoty a partneri si nie vždy poskytujú dostatok podpory a starostlivosti.

Prečítajte si: Úprimný rozhovor so ženou, ktorá od narodenia bojuje so zdravotným znevýhodnením

Je na každom z nás, akú rodinu si vytvoríme

Hovorí sa, že aj dvaja sú rodina a nezáleží na tom, či ju tvoria iba partneri bez detí alebo jeden rodič a jedno dieťa. Najdôležitejšia je láska, pochopenie a stabilita, ktorú v rodine každý jeden z nás hľadá a v tom najlepšom prípade aj nachádza. Nemali by sme krivo hodnotiť rozhodnutie o počte členov rodiny, ani to, ak sa partneri rozhodnú, že deti do ich života nepatria. Počet členov v rodine neurčuje, či je rodina dostatočne veľká. Rodina by mala byť v prvom rade funkčná.

Prečítajte si: Etnologička Alexandra Bitušíková: Úplnú rodovú rovnosť dosiahneme v Európe tak o 200 rokov

Moja rodina je moja

Dočkala som sa. Mám rodinu. Štvorčlennú, ak nerátam tri korytnačky. A som súčasťou niečoho úžasného. Som milovaná a mám taký pocit, že budem milovaná do konca svojho života. Občas mi náš domáci súkromný cirkus prerastá cez hlavu a neporiadok musím považovať za kreatívneho ducha a sem tam by ma fakt potešilo, keby bol môj manžel a otec našich detí doma pánom aj vtedy, keď som doma. Ale inak sa nesťažujem. Vlastne áno. Neubudlo by z mojich milovaných, keby raz za čas počúvali, čo hovorím. No inak som šťastná a riadim sa mottom matky Terezy, že ak chcem zmeniť svet, mám ísť domov a milovať svoju rodinu.

Zdroj foto: Pexels_Liam Anderson

Svetový deň rodiny

Práve dnes, 15. mája, si po celom svete pripomíname Svetový deň rodiny, ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov v roku 1993. Tak práve dnes, ale nielen dnes, sa skúsme viac zamyslieť nad dôležitosťou rodiny. Nad odvahou, rodinu si založiť a podporovať tie najkrajšie hodnoty. Ale nezabúdajme… Aj dvaja sú rodina, aj traja… A oslavovať deň rodiny môže aj ten, kto po rozširovaní tej svojej rodiny netúži…

Zdroj titulná foto: Pexels_Arina Krasnikova

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár