Začnite písať

VZŤAHY

Zuzana Kovačič Hanzelová: Byť normálnou ženou je takmer nemožné

Zuzana Hanzelova

V dnešnej spoločnosti je byť normálnou ženou takmer nemožné. Nezmyselné a nesplniteľné štandardy krásy, ktoré sú všadeprítomné, vytvárajú na ženy obrovský tlak. Zuzana Kovačič Hanzelová vo svojom príspevku dokonale vystihuje túto problematiku, ktorá ovplyvňuje milióny žien po celom svete.

Kritika bez konca

Ženy, ktoré sa rozhodnú starnúť prirodzene, čelia kritike za to, že sa o seba nestarajú. Na druhej strane, tie, ktoré sa rozhodnú podstúpiť kozmetické zákroky, sú obviňované z toho, že nevedia starnúť prirodzene a starajú sa príliš. Zuzana Kovačič Hanzelová poukazuje na tento začarovaný kruh: „Ak žena starne prirodzene, nestará sa, zostarla, zúrivé prsty na klávesniciach. Ak žena podstúpi zákroky, nevie starnúť prirodzene, stará sa príliš, nevie čo od dobroty, nepodobá sa na seba, zúrivé prsty znova.“

Sociálne siete a bulvár

Komentáre pod fotkami známych osobností, ako je Dara Rolins, sú plné negatívnych reakcií. Kovačič Hanzelová pripomína, že „každý deň dostane gazilión komentárov k svojmu zákroku od bežných žien a mužov, ktoré sú absolútne za všetkými čiarami.“ Táto kritika nie je len osobná, ale aj verejná, čo ešte viac zvyšuje tlak na ženy.

Prečítajte si : Silvia Kucherenko: Ukazovať sa so značkovými vecami je trápne

Nerealistické štandardy krásy

Problémom sú aj nezmyselné štandardy krásy, ktoré sú často propagované médiami a sociálnymi sieťami. Tieto štandardy sú tak extrémne, že ich spĺňa len malé percento populácie. „Štandardy, ktoré spĺňajú tak dve percentá populácie, sú tak šialené, že tretina mladých dievčat sa preto reže alebo má vážne poruchy príjmu potravy a neznáša svoje telo od úplne útleho veku.“ píše Kovačič Hanzelová. Tento tlak vedie k tomu, že ženy neustále bojujú so svojím vzhľadom a sebavedomím.

Zbytočné komentáre a kritika

Každá žena vo verejnom priestore musí čeliť neustálej kritike svojho vzhľadu. Hanzelova priznáva: „Pod každým videom mávam komentáre ako vyzerám, že už nemám 20, čo mám oblečené a ktoré partie mám vylepšiť.“ Tento problém je však ešte výraznejší u žien vo vysokých pozíciách, ako napríklad prezidentka Zuzana Čaputová. Počas svojho prvého roka v úrade čelila kritike za svoje šediny, šaty a dokonca aj za manipulované fotografie, ktoré ju mali zobrazovať ako väčšiu a škaredšiu.

Potreba zmeny

Ak chceme posunúť spoločnosť dopredu, je potrebné prestať s nezmyselnými komentármi a kritikou. Zuzana vyzýva preto k tomu: „Začnime tým, že bulvár nebude mať idiotské titulky o známych ženách a ich telách či vráskach.“ Je dôležité si uvedomiť, že každá žena čelí rovnakým stereotypom a namiesto kritiky by sme mali prejavovať viac podpory a porozumenia.

Byť normálnou ženou v dnešnej spoločnosti je skutočne nemožná misia. Nezmyselné štandardy krásy a neustála kritika vytvárajú na ženy obrovský tlak. Ak chceme zmeniť tento stav, musíme začať tým, že prestaneme s nezmyselnými komentármi a kritikou. „Naozaj netreba dávať všetkým zlým emóciám ventil a nemusíte na všetko dávať enter. Bude sa nám tu v tejto ťažkej dobe žiť všetkým trocha ľahšie,“ uzatvára Kovačič Hanzelová.

V konečnom dôsledku, zmena musí začať od nás všetkých. Musíme si uvedomiť, aký vplyv majú naše slová a činy na iných a snažiť sa byť k sebe navzájom ohľaduplnejší.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár