Začnite písať

Tehotenský zápisník

23. týždeň tehotenstva: Bábätko je veľké ako hlávková kapusta

23. týždeň tehotenstva

23. týždeň tehotenstva prináša každým dňom nový pokrok vo vývoji bábätka. Plod v tomto štádiu už môže merať od temena po päty 28 až 30 centimetrov, pričom váži približne 450 gramov – takmer ako pol litrová fľaša minerálnej vody. Napriek modernej technológii sú presné merania komplikované kvôli neustále sa meniacim polohám bábätka v brušku. Preto sa lekári spoliehajú na kombináciu biometrických meraní, vrátane dĺžky stehennej kosti alebo obvodu hlavičky, na odhad jeho veľkosti.

Súčasné zmeny a vývojové kroky

Počas tohto obdobia dochádza k intenzívnemu vývoju pankreasu u bábätka. Tento orgán, ktorý u dospelých prechádza priečne cez hornú časť brušnej dutiny, je kľúčový pre výrobu inzulínu. Inzulín je hormón, ktorý zohráva nezastupiteľnú úlohu v regulácii metabolizmu cukrov. Aj keď je ešte veľa priestoru na to, aby sa bábätko pohybovalo, jeho rastom tento priestor pomaly ubúda. Aktivita v maternici je však stále vysoká, čo je dobrý tréning pre svaly, šľachy a kĺby.

Bábätko meria v 23. týždni toľko ako asi hlávková kapusta

canva/ nanihta

Vplyv na matku a odporúčania pre životný štýl

Matky v 23. týždni často zaznamenávajú prírastok hmotnosti, zvyčajne 250 až 300 gramov týždenne, čo je normálny jav počas tehotenstva. Zvýšená únava a pokles energie sú bežné. Dôležité je prispôsobiť tomu svoj denný režim. Odporúča sa, aby tehotné ženy pili viac tekutín, vyhýbali sa namáhavej fyzickej aktivite a pri problémoch so spánkom skúšali rôzne polohy, ktoré môžu priniesť úľavu.

Prečítajte si: 22. týždeň tehotenstva: Vlásky, mihalnice a obočie sú plne vyvinuté

Príprava na možný predčasný pôrod

Každý týždeň sa zvyšujú šance na prežitie dieťaťa v prípade predčasného pôrodu vďaka pokrokom v neonatologickej starostlivosti. Dôležité sú pravidelné lekárske prehliadky, ktoré môžu pomôcť identifikovať príznaky možného predčasného pôrodu a minimalizovať riziká pre matku i dieťa.

UTZ v 23. týždni tehotenstva

canva/ Getty Images Signature

Rady pre nastávajúce mamičky

V tomto týždni tehotenstva je tiež dôležité byť informovaný o možných zdravotných komplikáciách, ako je nedostatok železa, ktorý môže viesť k únave. Správna strava, bohatá na železo a pravidelný monitoring krvného tlaku, sú dôležité pre zdravé pokračovanie tehotenstva.

V 23. týždni tehotenstva je teda veľa čo sledovať, od fascinujúceho rastu a vývoja bábätka, až po zmeny, ktoré prežíva matka.

23. týždeň tehotenstva

canva/ Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár