Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Deti a zuby: ako naučiť deti starať sa o svoje zuby?

deti a zuby

Deti a ich svet plný dobrodružstva. Niet sa čomu diviť, že pre väčšinu z nich je starostlivosť o zuby pekná nuda. Rodičia sú však zodpovední za výchovu a vedenie k správnym návykom svojich potomkov o starostlivosť o chrup. Ak by to tak nebolo, môžete si zavariť na celoživotné problémy. Zdravé zuby navyše nie sú len otázkou pekného úsmevu, ale aj základom pre celkové zdravie aj sebavedomie detí.

Ako sa naučiť deti starostlivosti o zuby? Poďte sa spoločne s nami pozrieť na spôsoby, ako je možné z nezaujímavej a nudnej starostlivosti o zuby urobiť zábavnú aktivitu, pri ktorej si užijete veľa zábavy.

3 dôvody, prečo sa starať o detský chrup

Prečo sa starať o zuby detí, keď im aj tak vypadnú? Taká otázka desí nejedného odborníka na detský chrup. Aj keď sú detské zuby iba dočasné, venujte im dostatok starostlivosti, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  1. Aj keď deťom mliečne zuby nakoniec vypadnú, napadnutie zubným kazom bolí podobne ako v prípade trvalých. Navyše kvôli tenkej sklovine sú detské zuby oveľa náchylnejšie na vznik zubného kazu. Pokiaľ sa teda budete o detský chrup adekvátne starať a preventívne pôsobiť proti vzniku zubného kazu, eliminujete riziko nepríjemného zážitku z bolesti aj návštevy zubára.
  2. Zubný lekár môže pristúpiť k trhaniu zubov, ak na nich nájde známky infekcie alebo zubného kazu. To môže ovplyvniť správny vývoj a pozíciu trvalých zubov a zvyšuje sa tak pravdepodobnosť nutnosti ortodontickej liečby.
  3. Mliečne zuby nepodceňujte. Významne sa podieľajú na vývoji reči a žuvania. Ak zuby chýbajú, môže dôjsť k problémom aj v oblasti komunikácie alebo príjmu potravy.

Zaujímavosť: Dnešný svet vystavuje detské zdravie mnohým výzvam. Okrem zubov môžu mať narušený aj  spánok, tým, že používajú pred spaním inteligentné zariadenia. Viete, aký vplyv môže mať na zdravie modré svetlo?

Ako deti najčastejšie poškodzujú svoj chrup?

Deti si môžu zuby poškodzovať hneď niekoľkými spôsobmi. Medzi tie najbežnejšie patria:

Vplyv nezdravej stravy

Nezdravá strava môže mať značný vplyv na vývoj a zdravie detských zubov. Potraviny s vysokým obsahom cukru, ako sú sladkosti, malinovky alebo cukrovinky môžu byť hlavnou príčinou zubného kazu. Nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom cukrov môže viesť k hromadeniu povlaku na zuboch a ďasnách, čo zvyšuje riziko vzniku paradentózy.

Živiny a minerály, ako je vápnik, fosfor alebo fluorid sú pre zdravie zubov dôležité. Pokiaľ dieťa neprijíma dostatok minerálov v strave, zubná sklovina môže byť slabšia a menej odolná.

Nezdravé potraviny a sladké nápoje často obsahujú farbivá a kyseliny, ktoré sa podpisujú na zuboch. Môže narušiť povrch zubov alebo sa objavujú škvrny, ktoré sa už nedajú vyčistiť.

Hryzenie cukríkov alebo ľadu

Kto ako malý nehrýzol tvrdé cukríky? Možno, že vám tento zlozvyk zostal dodnes. Ide o jeden z najčastejších spôsobov poškodenia zubov. A nemusí ísť iba o cukríky. Skrátka zahryznete a zub sa rozlomí.

Keď budete hrýzť ľad alebo tvrdé cukríky, môžete si zlomiť zuby. Toto riziko je u detí ešte väčšie ako u dospelých, pretože ich zuby nie sú také tvrdé a odolné. Tvrdé cukrovinky a ľad môžu mať taktiež abrazívne (obrusujúce, ako šmirgeľ) účinky na zubnú sklovinu a zuby tak môžu byť poškriabané.

Nesprávna ústna hygiena

Nesprávna ústna hygiena často vedie k vážnym dôsledkom pre zdravie detských zubov. Nedostatočné alebo neefektívne čistenie zubov môže viesť k hromadeniu baktérií a zvyškov potravín na zuboch, čo má za následok tvorbu zubného povlaku, následne aj zubného kameňa či zubného kazu.

Úrazy

Veľmi často sa deťom stávajú nehody, pri ktorých o zuby prídu. Či už ide o rôzne pády zo schodov, dopravné nehody, športové úrazy či nehody pri hraní, vyrazené alebo zlomené zuby nie sú žiadnou novinkou.

Náš tip: Prečítajte si, ako chrániť zuby pri športovaní.

Cumlíky

Používanie cumlíkov môže mať vplyv aj na vývoj detských zubov, najmä ak ich deti používajú dlho a nesprávne. Cumlík je teda dobrý sluha, ale veľmi často zlý pán. Názory odborníkov na to, dokedy je dobré používať cumlík sa rôznia. Všeobecne sa však najčastejšie stretnete s názorom, že cumlík by dieťa malo používať maximálne do 6 mesiacov veku.

Cumlík môže ovplyvniť vývoj čeľuste a tiež tvar ústnej dutiny. Pokiaľ dieťa cmúľa cumlík  príliš dlho, môže dochádzať k deformácii čeľuste aj pozície zubov. Sekundárne sa môžu objaviť aj problémy s prehĺtaním, hryzením alebo rečou.

Dedičné faktory

Dedičné faktory môžu zohrávať úlohu v citlivosti zubov aj v ich náchylnosti k rôznym stavom. Niektoré štúdie naznačujú, že genetika môže ovplyvňovať náchylnosť k zubnému kazu.

Aj keď však genetické faktory hrajú proti vám alebo vašim deťom, treba si uvedomiť, že správna ústna hygiena môže túto predispozíciu výrazne ovplyvniť. Naplánujte pravidelné návštevy u zubára a starajte sa o ústnu hygienu. To sú správne kroky k udržaniu zdravých zubov.

Mohlo by vás zaujímať: Viete, ako môže ovplyvniť zdravie zubov cukrovka?

S vytváraním zdravých návykov začnite včas

Začnite s vytváraním zdravých návykov v oblasti starostlivosti o zuby už od útleho veku detí. Čím mladšie deti sú, tým jednoduchšie je pre nich prijať nový návyk a začleniť ho do každodennej rutiny. Navyše vytváraním týchto návykov pomáhate deťom vybudovať pocit sebavedomia a zodpovednosti za svoje vlastné zdravie.

Pokiaľ so starostlivosťou začnete skoro, deti starostlivosť o zuby prijmú ako úplne normálnu vec a nepríjemné zážitky a strach z návštevy zubára sú oveľa menej pravdepodobné.

Dôležité je, aby ste začali včas aj z hľadiska zdravia. Pokiaľ zdravé zubné návyky vytvoríte už v ranom detstve, môžete znížiť riziko problémov so zubami v dospelosti.

Skoré detstvo je však pomerne širokým obdobím. Čo by ste s deťmi mohli robiť?

  • Do 6 mesiacov nenechávajte dieťa spať s fľašou v ústach.
  • Akonáhle sa objavia prvé zuby, začnite s čistením dvakrát denne. O výbere vhodnej kefky sa poraďte na dentálnej hygiene. Všeobecne zubári a dentálni hygienici odporúčajú mäkké detské kefky. A ako je to so zubnou pastou? Tú by ste mali pridávať postupne, v malom množstve veľkosti hrášku.
  • Od 2 rokov môžete učiť deti správnu techniku čistenia zubov. Chýbať by však nemal pri čistení zubov v tomto veku rodičovský dozor.
  • Od 6 rokov je môžete začať deti učiť používať zubnú niť a ústnu vodu.

Vzdelávajte seba aj deti v oblasti zubnej hygieny

Vzdelávajte seba aj deti v oblasti zubnej hygieny. Len tak môžete dosiahnuť zdravú ústnu dutinu. Ako však podporovať záujem o dentálnu hygienu u detí?

Buďte pre svoje deti vzorom. Veľmi často totiž deti preberajú vzorce správania od svojich rodičov. Pokiaľ sa teda budete poctivo starať o svoje zuby vy a vaše deti to uvidia, pravdepodobne to u nich vzbudí záujem o ich vlastný chrup.

Odporúčame vyhľadávať aj spoľahlivé informačné zdroje o starostlivosti o zuby, ktoré sú vhodné pre deti. Existuje mnoho kníh, videí aj online zdrojov, ktoré sú zamerané na vzdelávanie detí v oblasti ústnej hygieny. Ide napríklad o:

  • knihu Prečo si musím čistiť zuby? (Katie Daynes)
  • knihu Zuby (Wojciech Grajkowski)
  • knihu Aj príšery si čistia zúbky (Jessica Martinello)
  • knihu Moje zúbky (Iwona Radünz)
  • pesničku Zúbky (Spevankovo)
  • pesničku Veselé zúbky  (Miro Jaroš)
  • rozprávku S Hurvínkom za lekárom (diel 04 Zubný kaz)

Veľa informácií sa dozviete na pravidelných návštevách u zubára. Mal by to byť okrem vás práve zubár, ktorý odovzdá deťom zásadné informácie ohľadom toho, ako sa správne starať o zuby.

V každom prípade podporujte diskusiu a aktívne komunikujte s deťmi o všetkom, čo ich v tejto oblasti zaujíma a odpovedajte na ich otázky.

Ďalšou skvelou možnosťou, ako záujem o zdravie zubov podporiť je vymýšľať hry a aktivity, ktoré budú deti baviť a zároveň ich naučia niečo o hygiene ústnej dutiny. Príkladom môže byť:

  • Drill n Fill hra od Play-Doh
  • Psí zubár
  • Vzdelávacia hra Bláznivá anatómia
  • Kufrík „U zubára“
  • Sada zubár v kufríku
  • Hra, kedy budete s deťmi vyberať zdravé a nezdravé potraviny pre ich chrup
  • Tvorba zubnej kefky snov z kartónu

Najmenších pri čistení zubov veľmi často bavia rôzne básničky a riekanky, napríklad aj tieto rýmovačky:

Chcem mat zúbky ako sniežik, 

čistím si ich, dych mam svieži. 

Vľavo, vpravo, vpredu, vzadu, 

rýchlo do druhého radu! 

Zúbky biele ako briezky, 

už som svieži, už som rezký.

 

Kto chce pekné zúbky mať, 

musí si ich umývať, 

zober kefku raz, dva, tri 

a na paste nešetri, 

či je večer a či ráno, 

zúbky umy – Zuzka, Stano!

Návšteva zubára s deťmi

Ak chcete viesť deti k zdravému životnému štýlu aj čo sa týka zubnej hygieny, bez návštevy zubára sa naozaj nezaobídete.

Návšteva zubára pre mnohé deti znamená strach a neistotu. Avšak pozitívne ladenou skúsenosťou so zubárom ovplyvňujete úsudok dieťaťa na dlhú dobu a môžete sa tak podporiť vzťah dieťaťa k ústnej hygiene a starostlivosti o zuby.

Na prvú návštevu sa starostlivo pripravte. S deťmi otvorene komunikujte o tom, čo ich u zubára čaká a prípadne odpovedajte na detské otázky.

Odporúčame tiež vyhľadať zubára, ktorý to s deťmi vie a má detským návštevníkom prispôsobenú aj svoju čakáreň a ambulanciu. Zubár by mal dieťaťu venovať dostatok pozornosti aj času, aby si získal jeho dôveru a vytvoril pozitívny vzťah. Niekedy stačia aj také maličkosti ako povoziť dieťa na zubárskom kresle, alebo mu na maňuške ukázať, čo je to kaz.

Dieťa odmeňujte a povzbudzujte

Odmena alebo povzbudenie pomáha deťom spojiť si pozitívne emócie so starostlivosťou o zuby.

Jednou z najsilnejších foriem posilnenia je pochvala. Keď rodičia dieťa pochvália za dobre odvedenú prácu pri čistení zubov, posilnia tak motiváciu na ďalšie čistenie. Aby ste chválili efektívne, buďte úprimní a špecifickí. Neopakujte, aké je dieťa šikovné, ale konkrétne pomenujte, za čo chválite.

Aj odmeny môžu byť účinným nástrojom podpory správneho správania. Malé deti sa môžu tešiť z odmien, akými sú napríklad malé hračky alebo pochúťky. Odmenu dôsledne vyberajte a dávkujte  rozumne. 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

Autor: Mgr. Alena Mrvíková: Obsahová SEO špecialistka: zameranie na zdravie, pedagogiku, výchovu

Zanechaj nám svoj komentár