Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Detská Univerzita Komenského otvára sekundárny stupeň pre staršie deti

detská univerzita

Univerzita Komenského v Bratislave spolu s Divadlom Aréna pripravili ďalší ročník Detskej Univerzity Komenského (DUK. V tomto roku detská univerzita otvorí svoje brány už po 22. krát a zároveň po prvýkrát pre deti vo veku 9 až 14 rokov a pre mládež od 15 do 17 rokov.

„Novinkou tohto ročníka Detskej Univerzity Komenského je sekundárny stupeň štúdia, alebo, ako ho nazývam ja, – postgraduál. Rozhodli sme sa ho otvoriť najmä na podnet mnohých bývalých absolventov, ktorým je ľúto, že kvôli veku už s nami nemôžu študovať. Teší ma, keď vidím u mladých ľudí chuť vzdelávať sa aj na úkor svojho voľna,“ povedal riaditeľ Divadla Aréna a zakladateľ projektu Juraj Kukura.

Deti a mládež môžu počas letných prázdnin objavovať a spoznávať nové témy formou vysokoškolských prednášok, prispôsobených veku študentov DUK. Prednášajúcimi sú univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci. „Som rád, že opäť privítame deti, ktoré sa rozhodli stráviť leto kvalitným vzdelávaním a získať tak cenné vedomosti a nezabudnuteľnú skúsenosť. DUK je dnes už neodmysliteľnou súčasťou našej univerzity a veľmi nás teší každoročne narastajúci počet „študentov“ a „študentiek“ v laviciach i v online priestore,“ povedal rektor Univerzity Komenského Marek Števček.

Tohtoročná DUK odštartuje v stredu 3. júla o 11:00 v Aule Univerzity Komenského slávnostnou imatrikuláciou. Po skončení ceremónie si študenti vypočujú prvú prednášku na tému „Prečo výtvarné umenie robí náš svet lepším?″, ktorú prednesie rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová. V aktuálnom ročníku je pre študentov pripravených celkom osem zaujímavých prednášok. Témy boli inšpirované návrhmi, ktoré zaslali absolventi minulých ročníkov.

Študenti Detskej Univerzity Komenského sa tak dozvedia napríklad to, že „Prečo má naša planéta horúčku?“, „Prečo by sme mali hovoriť o šikane?“, „Prečo mozog starne rýchlejšie, keď jeme hamburgery?“, ale aj „Prečo sa Slovensko stalo členom Európskej únie?“.

Detská univerzita Komenského

Zdroj: SITA Autor: Monika Zaťková

Aj v tomto roku bude súčasťou DUK bohatý sprievodný program, plný pestrých podujatí a workshopov. Chýbať medzi nimi nebude štvordňový pobyt na Planinke, kriminalistický workshop, návšteva Energolandu v Mochovciach, výlet loďou za umením do múzea Danubiana, exkurzia v rádiu či napríklad aj dramatický aj dabingový workshop.

 

Zdroj: SITA

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár