Začnite písať

RODIČOVSTVO

Dr. Robert Krause varuje: Obrazovky pri jedle škodia deťom

Dr. Robert Krause varuje Obrazovky pri jedle škodia deťom

V dnešnej dobe sú elektronické zariadenia, ako sú tablety a smartfóny, bežnou súčasťou našich životov. Mnohé rodiny ich používajú aj počas stravovania, avšak tento zvyk môže mať negatívne dôsledky na zdravie a vývoj detí. Podľa slov Dr. Robert Krause, sledovanie obrazovky počas jedenia môže deti rozptyľovať od vnímania chutí, textúr a celkového jedla, čo môže viesť k nezdravému stravovaniu a prejedaniu sa.

Zhoršené vnímanie jedla

Dr. Robert Krause zdôrazňuje, že keď deti počas jedenia sledujú obrazovky, môže to rozptýliť ich pozornosť od chutí, textúr a celkového zážitku z jedla. To môže viesť k nezdravým stravovacím návykom a dokonca k prejedaniu sa. Deti nie sú plne schopné oceniť, čo a koľko jedli, čo môže viesť k zvýšenému príjmu nezdravých jedál.

Prosím, odložte tablety a priložte pozornosť. Deti ešte nemajú plne dozretý prefrontálny kortex a preto ich motivácia, vôľa, ale aj rozhodovanie je obmedzené. “ Dr. Robert Krause.

Problémy s koncentráciou

Multitasking s médiami môže mať dlhodobý dopad na schopnosť detí sústrediť sa. „Keď sa deti snažia robiť viacero vecí naraz, ich mozog sa musí snažiť držať krok, čo je pre ne významnou záťažou,“ hovorí Dr. Robert Krause. Tento nedostatok koncentrácie môže negatívne ovplyvniť ich výkony v škole, ale aj sociálne interakcie.

Strata rodinného spojenia

Jedlo by malo byť časom na to, aby sa rodiny a priatelia spojili a porozprávali sa. „Keď sú deti počas jedenia rozptýlené obrazovkami, znižuje sa ich schopnosť komunikovať s ostatnými pri stole. To môže viesť k sociálnym problémom a zmeškaným príležitostiam na budovanie vzťahov.“ upozorňuje Dr. Robert Krause.

Prečítajte si: Neuropsychológ Robert Krause: V prvých rokoch ste mozgom vášho dieťaťa vy, rodičia

Narušenie spánkového režimu

Dr. Robert Krause tiež poukazuje na to, že sledovanie obrazoviek tesne pred spaním môže narušiť spánkový režim detí, čo má za následok ťažkosti so zaspávaním a udržiavaním spánku. Tento problém je obzvlášť vážny, pretože dobrý spánok je nevyhnutný pre zdravý vývoj a rast detí.

Menšia fyzická aktivita = prírastok hmotnosti a obezita

Podľa Dr. Robert Krause „Deti, ktoré jedia pri obrazovkách, s menšou pravdepodobnosťou budú po jedle fyzicky aktívne. Je to preto, že sú stále prilepené k obrazovke a nemajú motiváciu hýbať sa. „. S tým je spojená vyššia telesná hmotnosť, ktorá má za následok detskú obezitu.

Prečítajte si: https://akcnezeny.sk/nova-funkcia-v-nasom-magazine-teraz-si-mozete-nase-clanky-aj-vypocut/

Zvýšený príjem nezdravých jedál

V neposlednom rade, deti, ktoré jedia pri obrazovkách, majú väčšiu pravdepodobnosť konzumácie nezdravých jedál a snackov. Dr. Robert Krause upozorňuje, že obrazovky často propagujú nezdravé potraviny a deti, rozptýlené obrazovkami, si menej uvedomujú, čo skutočne konzumujú.

Obmedzenie používania obrazoviek počas jedla je nesmierne dôležitý pre zdravý vývoj detí. Je nevyhnutné, aby rodičia vytvorili prostredie, kde je jedlo časom pre rodinu, komunikáciu a sústredené vnímanie jedla. Týmto spôsobom môžeme pomôcť deťom vyhnúť sa mnohým negatívnym dôsledkom spojeným s rozptyľovaním počas jedenia a podporiť ich celkový zdravý vývoj. A ako sa na záver vyjadril Dr. Robert Krause „Pomáhajme deťom a prestaňme im ubližovať.

Zdroj titulnej foto: canva/ Jaspe

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár