Začnite písať

ROZHOVORY

Milena Juhaniaková z Breznianskej cukrárne: Na našich koláčoch som doslova závislá

Podnikať v cukrárenskom odvetví mohla začať Milena Juhaniaková s manželom v lukratívnych častiach Slovenska. No lokálpatrioti sa nezaprú. A tak svoju prvú predajňu sladkých dobrôt otvorili v meste, ktoré má v erbe akčného a nebojácneho rytiera Bomburu a časom svoju prevádzku rozšírili aj do mesta pod Urpínom. Lepšie než svetové koláče si však milovníci sladkých pochúťok môžu vychutnať pokojne aj po celom Slovensku.

S majiteľkou Breznianskej cukrárne, nesmierne sympatickou, vysmiatou a veselou Milenou Juhaniakovou, sme sa porozprávali o tom, aký má vzťah k pečeniu, ako sa podniká mame dvoch malých detí, ale aj o tom, aké sú najnovšie koláčové trendy.

Cukráreň ako podnikateľský zámer

Máte ako majiteľka vychýrenej cukrárne ku koláčom a pečeniu vzťah odmalička?

Jediný predpoklad k tomu, aby ste mohli mať cukráreň, je mať v nej kvalitné koláče. Kto má rád prvotriedne suroviny, ten má k vybudovaniu úspešného podnikania hneď oveľa bližšie. Nebola to teda u mňa nejaká vášeň, že pečiem doma najskôr na čierno a potom z toho vytvorím podnikanie. U nás to šlo hneď od začiatku tým smerom, že sa chceme podnikaním v cukrárenskom odvetví živiť.

Prečítajte si: Deti nepoznajú hodnotu peňazí. Teórie majú dosť, no takmer 8 z 10 rodičov uznáva, že mladým chýba prax

V gastre ste sa však pohybovali už ako dieťa…

To áno. Obaja s manželom sme vyrastali v gastre. Naši rodičia boli spätí s jedlom a my s nimi. Ale kým môj muž si spočiatku myslel, že by sme si najskôr otvorili len malú cukráreň, ja ako megaloman, som si povedala, že nebudem niekde pobehovať s táckou. Začali sme teda vo veľkom. Veľkoobchodne. Ani sme viac nerozmýšľali nad maloobchodom. Chceli sme naše výrobky dodávať do potravín a hotelov.

Darilo sa vám?

Bohužiaľ sme zistili, že to až tak jednoducho, ako sme si predstavovali, nefunguje. Ako sa povie, všetci nás chceli zdierať, byť pánom toho, čo si objednajú. A to mne maximálne nevyhovovalo. Ja som chcela byť tá, ktorá bude sama sebe šéfom. Takže sme veľkoobchod zavrhli a vytvorili sme si vlastné predajne. Začali sme prvou predajničkou a teraz ich máme päť. Medzitým ich bolo aj sedem, ale korona nás trochu zabrzdila. No pri našej vízii sme už zostali. Máme vlastnú sieť a takto nám to vyhovuje.

Rodičia si pre svoje deti predstavujú spokojný a najmä stabilný život. Deti ale občas naberú iný smer, čo je aj váš prípad. Podnikať v gastre ste asi neplánovali…

Určite nie. Ja aj manžel sme vyštudovaní právnici a rodičia si pre nás vysnívali ľahší život, pretože vedia, že podnikanie v gastre je ťažký chlebíček. Ale ja som vždy chcela robiť niečo pozitívne, a to čo robím, pozitívne je. Keď vidím, že ľuďom chutí, že sa k nám vracajú, že sme vyplnili dieru na trhu kvalitnými koláčmi, som šťastná. Je to skvelý pocit zadosťučinenia.

Podnikanie, rodina, voľný čas

Pracujete s manželom. Ako to zvládate?

My tak úplne spolu nepracujeme. Manžel sa venuje aj inému biznisu s tým, že keď sú v rámci cukrárne záležitosti, o ktorých nemám šajnu, tak ma samozrejme musí zastúpiť. Ja dávam od technických vecí a strojov ruky preč. No a keby sme boli spolu každý deň, asi by to ani nebolo úplne najlepšie. Takto je to akurát, aj keď koláče zbližujú a cukor je fajn, takže sa nehádame.

Ako vyzerá vaše podnikanie pri dvoch malých deťoch?

Ak by som chcela byť stopercentná všade, tak by to nešlo. Snažím sa preto o správne rozloženie síl tak, aby som sa dostatočne venovala deťom, firmy, aj sama sebe.

Sú deti súčasťou podnikania a je možné, že v budúcnosti preberú rodinnú firmu do svojich rúk?

My doma v podstate nič extra neriešime. Viac menej chodia deti k nám do firmy, lebo cukráreň je ako naše tretie dieťa. Občas teda musia pomôcť, ale nie je to žiadne vážne vypekanie. Skôr pomôžu napríklad umyť autá. Ale myslím si, že vzťah ku gastru majú a zatiaľ najmä v jedení koláčikov. Uvidíme teda, ako sa to vyvrbí. Starší syn by bol asi najradšej v manažérskej pozícii. Je to obchodník. Zababrané ruky nemá rád. Naopak mladší zbožňuje vaľkanie cesta a rád rozbíja vajíčka a hocikedy chce piecť aj doma. Vážim si to a podporujem ho.

Prečítajte si: Kariérová poradkyňa Michaela Valicová: Materská dovolenka je ideálnym obdobím na zmenu pracovného smerovania

Sú aj takí, ktorým sladké zákusky nič nehovoria, ale viac je takých, ktorí si obed bez dezertu ani nevedia predstaviť. Kvalitné koláče upečené z vyberaných surovín sú však vždy zárukou spokojnosti a už dávno nie je ničím výnimočným, že si gazdinky chcú aj trochu oddýchnuť a doma nevypekajú ako kedysi. Ako vnímate fakt a zmenu, že ženy už toľko času pečením netrávia?

Povedala by som to asi tak, že si ženy začínajú svoj voľný čas vážiť. Ak pečenie niektorá z nás nemá vyslovene ako hobby, nestráca s ním čas a koláče si objedná. To isté sa týka osláv a svadieb. Ženy si chcú užiť prípravy inak. Ísť ku kaderníčke, oddýchnuť si, byť krásnymi. My im tie koláče napečieme, zabalíme, pripravíme podľa ich predstáv. Môžu sa spoľahnúť, pretože máme za sebou veľa skúseností. Opäť opakujem. Nemusíme byť stopercentné. A platí to aj o kuchyni. Odfúknime si, nechajme to na profesionálov.

Ako je to u vás s voľným časom?

Voľný čas pre seba si vždy nájdem a určite doma nepečiem. Dokonca doma cez týždeň ani nevarím. Najem sa radšej v reštaurácii a podporím iných. A považujem to za výhodu podnikania, že môžem.

Najobetavejšia ochutnávačka

Ako sa podieľate na chode cukrárne a prevádzky?

Maximálne, pretože som vo výrobe od skorého rána, od štvrtej. Všetky výstupy z obchodov aj celý výrobný plán idú cezo mňa. Čo naplánujem, to sa pečie.

Ste každodenným ochutnávačom koláčov? Ktoré sú pre vás tie naj?

Každé ráno si do šiestej poviem, že si dám od koláčov pauzu, ale veľmi rýchlo ma to prejde. Nemám problém s cudzími koláčmi, no nepriťahujú ma. Zato na tých našich som doslova závislá a poctivo si dám sladkú bodku za každým hlavným slaným jedlom. Chute sa však menia asi s ročným obdobím. Napríklad v zime fičím na mrkvovej torte a vianočné koláče zbožňujem. Potom už smerom k letu siaham po trošku ľahších zákuskoch. Aktuálne mám v obľube matchu s tvarohovým krémom.

Dokážete sa sladkého objesť?

Sladkého nie, ale konkrétneho koláča áno, pretože aj mesiac si idem každý deň non stop dokola na tom istom. Tak si potom vyberiem iný koláč a s tým pokračuje ten istý príbeh.

Na sladké výtvory máte u vás vo výrobe skvelé cukrárky. Kto prevažne tvorí váš tím? Vyučené alebo nevyučené cukrárky?

Aj aj. Vyučené sú naozaj dobré na klasiku. Prejdú si školou a je to cítiť. Dokážu ísť na kvantitu. No a na tie modernejšie dezerty máme nevyučené dievčatá. Tie najviac baví skúšať nové veci. V dobrom slova zmysle sa zabávajú s výzdobou a vytvárajú rôzne kombinácie, čo je zas krásne na efekt. Je to u nás pol na pol a myslím si, že takto je to najlepšie.

Už teraz sa nám zbiehajú slinky… Aké koláče a zákusky u vás nájdeme?

Máme v podstate celý základ, ktorý nesmie chýbať. Klasiky ako punčový rez, medovník, maslový venček, veterník, laskonka, krémeše, špice či rôzne rolády. Ale máme aj modernejšie ako tartaletky, francúzske dezerty, cheesecaky, makrónky… Máme to v ponuke spravodlivo rozdelené, aby si zákazníci našli to, čo majú radi. Nezabúdame na tradičné chute, ale sledujeme aj svetové trendy, aby sme naplnili sladké želania všetkých.

Koláčové trendy

Tak poďme k tým trendom. Aké sú tie aktuálne na svadbách a oslavách?

Cupcaky už prekvapivo neletia. Skôr sú moderné candy bary, čiže stoly plné mini banketových zákuskov. Ale ešte vždy je to mix všetkého možného. Čiže nie len supermoderné popkejky, cheesecaky, ale myslí sa aj na tradičnú klasiku. Prednedávnom sme si zadovážili perfektnú krájačku s vodným lúčom, ktorá napríklad obyčajné rezy dokáže nakrájať na srdiečka. Z úplnej klasiky tak vieme urobiť moderné a trendové zákusky.

A ako je to so svadobnými tortami?

S tortami je to skôr o rozpočte. Nie je to úplne o trende. Ak chce niekto osemposchodovú tortu, musí rátať s tým, že to bude niečo stáť. A nie málo. Trojposchodové sú akurát vo všetkých smeroch. No a ako sú extravagantné nevesty, tak sú aj nevesty, ktoré ešte stále volia na torte marcipán a nejaké postavičky. Ale trendy sú teraz na obtieraných tortách živé kvety a prírodné zdobenia.

Mala by nevesta ladiť s tortou?

Ja hovorím, že by si každá nevesta mala vybrať takú svadobnú tortu, ktorá je ako ona. Ak je nevesta taký prírodný typ, tortička by mala byť v podobnom duchu. Ak je nevesta trochu extravagantná, torta by sa tomu mala prispôsobiť. Jedna k jednej je úplne naj.

Ako je to s koláčmi v lete?

Máme koláčiky ako punčový rez alebo sacherka, ktorým teplo vôbec nevadí, pretože neobsahujú žiaden krém. Ale ak máte oslavu alebo svadbu vyslovene v tých najhorúcejších dňoch, určite by som nešla do krémových koláčikov. Pre takéto obdobie sa dajú zvoliť koláče, ktoré sú dobré aj do vonkajšieho prostredia, napríklad mrkvové rezy a plnka ideálne džemová, ktorá sa nepokazí.

Podnikanie na Slovensku je ako Kocúrkovo

V rámci gastra podnikania na Slovensku sa sem tam cítime ako v Kocúrkove. Je niečo, čo by sa malo v podnikateľskom gastrosektore zmeniť?

Tých povinností, ktoré oficiálna prevádzka musí spĺňať, je kvantum. Naozaj by som povedala, že neznalosť oslobodzuje. Čiže tí, ktorí to nevedia a pečú doma bez papierov, sú naozaj šťastné duše. Nemusia absolvovať tie administratívne nepotrebnosti. Ak by toho bolo menej, ľahšie by sa dýchalo. Aj keď mi to v konečnom dôsledku až tak neprekáža. Prísne podmienky skvalitňujú trh, ale… Všetky tie kontroly by sa mali skôr zamerať na tých, ktorí podmienky nespĺňajú. Nepodnikateľov, ktorí pečú v domácich podmienkach.

Považujete nerovné podmienky za najväčší problém?

Áno. Nám konkurencia totižto vôbec nevadí. Ale ak niekto pečie doma, nevzťahujú sa na neho žiadne zákony. Dvojaké podmienky by sa mali vyrovnať, nech sme všetci na jednej spoločnej začiatočnej čiare, na jednej úrovni. Až vtedy bude podnikanie spravodlivé.

Zdroj foto: Breznianska cukráreň

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár