Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Minister školstva chce spájať stredné školy

vysokoškolský študent

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky chce optimalizovať sieť stredných škôl. Podľa analytik Róberta Chovanculiaka rozumné spájanie malých stredných škôl môže potenciálne priniesť benefity žiakom, samotným školám aj ich zriaďovateľom. Nie je však podľa neho zrejmé, ako to chce rezort školstva zabezpečiť.

Minister školstva Tomáš Drucker oznámil zámer optimalizovať sieť stredných škôl. Menšie školy by sa mohli spájať do väčších celkov, ktoré by mali spoločné manažmenty, dokázali sa zjednocovať v plánoch vzdelávania, mať spoločných odborných zamestnancov či nadväzovať partnerstvá so zamestnávateľmi. Viac o zámere ministra školstva Tomáša Druckera sa dočítate v našom článku. 

Tomáš Drucker

Tomáš Drucker, minister školstva
Zdroj foto: TASR

„Štatistiky jednoznačne ukazujú, že na Slovensku máme príliš mnoho malých škôl. A to neplatí len pre stredné školy, ale aj pre tie základné. Nejednotné je aj ich zriaďovanie a riadenie, čo súvisí s nastavením systému a nedokončenou decentralizáciou verejnej správy. Slovensko má extrémne veľký počet samospráv na počet obyvateľov. Táto rozdrobenosť následne negatívne vplýva na kvalitu manažmentu škôl a ich vybavenie,“ uviedol Chovanculiak.

Prečítajte si: Maturanti si môžu podať žiadosť o štipendium najneskôr do 1. júla

Podľa analytika je otázkou, či ministerstvo školstva bude stredné školy nútiť do spájania zákonom, motivovať dotáciami, alebo na to pôjde prostredníctvom ich zriaďovateľov. Zároveň, či bude rozhodovať o tom, ktoré školy sa spoja, alebo len uľahčovať podmienky. Analytik tiež podotkol, že sa ani nevie, či pôjde o skutočné spájanie, alebo spájanie iba na papieri, keď sa zazdieľajú niektoré prevádzkové služby, ale školy budú fungovať ďalej ako samostatné entity.

 

 

Študentská rada reaguje na optimalizáciu stredných škôl

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár