Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Ministerstvo školstva plánuje optimalizáciu siete stredných škôl

vysokoškolský študent

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky plánuje optimalizáciu siete stredných škôl. Optimalizácia by však mala prebehnúť bez toho, aby sa školy zatvárali.  Zároveň chce ministerstvo školstva predstaviť opatrenia, ktoré by zriaďovateľom stredných škôl, ktorými sú najmä vyššie územné celky, umožnili spájať školy do celkov, ktoré budú mať spoločné manažmenty.

Tieto manažmenty by mali byť posilnené, a to aj prostredníctvom takzvaných supervízorov. Školy by sa mohli zjednocovať z hľadiska vzdelávacích plánov, zároveň by mohli zdieľať odborných zamestnancov. Uľahčiť by sa im tak malo nadväzovanie partnerstiev.

„Chceme, aby z toho počtu škôl, ktoré naďalej budú fyzicky v regiónoch, vznikli ucelenejšie väčšie celky, ktoré bude riadiť silnejší, kvalitnejší manažment. Zároveň sa chceme celkovo zamerať na lepšiu podporu manažmentu škôl,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Tomáš Drucker

Tomáš Drucker, minister školstva SR
Zdroj: TASR, Autor: Jaroslav Novák

Podľa Druckera je slabinou súčasnej situácie v strednom školstve zotrvačnosť. Školy trpia tým, že majú malé rozpočty, problém s rozvojom a problematické je i nadväzovanie partnerstiev so zamestnávateľmi, ktorí by aj chceli, no je pre nich náročné nadväzovať množstvo partnerstiev s malými strednými školami.

Priemerne študuje na stredných školách vrátane gymnázií po 300 študentov, no v systéme je 84 škôl, ktoré majú menej než 100 študentov. Tieto školy majú problém nadväzovať partnerstvá so zamestnávateľmi.

Minister školstva uviedol, že chcú, aby do konca tohtoročného augusta zriaďovatelia škôl predložili jeho rezortu projekty takejto optimalizácie. Následne by do konca marca 2025 mali títo zriaďovatelia na ministerstvo školstva zaslať konkrétne žiadosti o zmenu siete.

Prečítajte si: Aké majú absolventi povinnosti voči štátu po skončení štúdia?

Drucker zdôraznil, že školy nechcú zatvárať, ale plánujú vytvoriť silnejšie celky. Od začiatku školského roka 2025/2026 by  mohli vzniknúť kompetenčne silnejšie odborné školy. Ministerstvo školstva má pripravené i viaceré legislatívne zmeny, ktoré by mali vstúpiť do platnosti od januára budúceho roka.

„Určite budeme pokračovať aj v stanovovaní takzvaných kvalitatívnych kritérií. To sa bude týkať aj základných, aj stredných škôl, aby sme predstavili ucelený systém manažmentu kvality v školstve, ktorý nebude zameraný len na výchovno-vzdelávaciu oblasť,“ uviedol minister s tým, že zamerať sa chcú napríklad aj na bezpečnosť či oblasť duševného zdravia.

 

 

Zdroj: SITA

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár