Začnite písať

PR ČLÁNKY

Šperky ako prostriedok sebavyjadrenia u detí

Každý z nás potrebuje spôsob sebavyjadrenia sa. Zabúdať by sme pritom nemali ani na tých najmenších. Práve šperky sú skvelým spôsobom, ako deti môžu lepšie vyjadriť svoju osobnosť či poukázať na svoju aktuálnu náladu alebo na to, aký vzťah majú so svojimi najbližšími.

Detstvo je obdobie, keď sa najväčšmi formujú základy našich osobností. V žiadnom prípade by sme deťom nemali brániť vyjadrovať svoje vnútorné prežívanie aj navonok. Práve naopak, mali by sme ich v tom podporovať. Súčasťou tohto procesu môže byť sebavyjadrenie prostredníctvom módy a doplnkov, respektíve šperkov.

Význam šperkov v detskom veku

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že nosenie šperkov v detstve má svoj osobitný význam? Ide skôr o akúsi symboliku, ktorá môže byť spojená s rodinnými tradíciami, kultúrnymi hodnotami či osobnými príbehmi rodičov alebo starých rodičov. Preto majte na pamäti, že deti sa na šperky nepozerajú tak ako dospelí – šperky sú pre ne totiž oveľa viac ako len krásnym doplnkom.

Rodičia či krstní rodičia dávajú deťom šperky pri významných životných udalostiach ako napríklad krstiny, narodeniny, cirkevné sviatosti či veľké úspechy. Tieto šperky majú následne hlboký emocionálny význam a stávajú sa súčasťou dieťaťa, pričom každé dievča či chlapec ich budú nosiť s hrdosťou a pýchou.

Šperky ako nástroj sebavyjadrenia

K deťom patrí prirodzená kreativita a radi nachádzajú nové a nové spôsoby, ako vyjadriť svoju individualitu. Okrem toho, že šperky u nich zohrávajú silnú symbolickú a emocionálnu hodnotu, zároveň im ponúkajú skvelú príležitosť na experimentovanie s rôznymi štýlmi či farbami. Aj týmto spôsobom sa môžu deti identifikovať a odlíšiť od ostatných, vďaka čomu lepšie vyjadria svoju osobnosť.

Už malé deti majú svoje preferencie – niektoré dávajú prednosť jemným a elegantným šperkom, iné sa zas prirodzene prikláňajú k pestrofarebným a výrazným kúskom. Deti týmto spôsobom, teda výberom oblečenia, doplnkov či šperkov, hovoria o sebe samých, o svojich náladách, záujmoch či dokonca snoch a túžbach.

Vplyv šperkov na sebaúctu a sebavedomie detí

V prvom rade treba povedať, že deti by mali nosiť šperky, ktoré sa im páčia a s ktorými sú stotožnené. Následne môžu mať pozitívny vplyv na ich sebaúctu a sebavedomie. Napríklad ak deti už od mladého veku dostávajú komplimenty za svoje šperky, budú sa cítiť viac ocenené a uznávané, čo vo veľkej miere prispeje k ich pozitívnemu sebavnímaniu.

Netreba zabúdať aj na to, že šperky, ktoré dostali deti od milovaných rodičov či obľúbenej krstnej mamy, im môžu slúžiť ako talizmany či zdroj sily a sebapodpory. Týmto spôsobom môžu šperky podporovať emocionálnu stabilitu a rezilienciu detí.

Ako vyberať vhodné šperky pre deti

Na trhu nájdete veľké množstvo detských šperkov, preto môže byť náročné vybrať ten správny kúsok. V prvom rade by ste mali zvážiť vek dieťaťa a príležitosť, ku ktorej šperk vyberáte. Výborným nápadom je tiež nechať dieťa, aby si šperk vybralo samo. Pokiaľ to chcete ako prekvapenie, povedzte mu, že potrebujete pomôcť vybrať náušnice, retiazku či prívesok pre dieťa svojej kamarátky či svojho priateľa, poprípade pre iné dieťa v rodine.

Samozrejme, vybrať môžete aj bez pomoci dieťaťa. Šperky pre chlapcov aj šperky pre dievčatá by však mali reflektovať ich osobnosť a vkus, preto nevyberajte podľa seba, ale berte do úvahy preferencie dieťaťa. Týmto spôsobom v nich dosiahnete pocit, že šperky skutočne patria im a sú dôležitou súčasťou ich osobného štýlu.

Napokon je dôležité zvážiť aj praktickosť a pohodlie. Šperky by nemali prekážať v každodenných aktivitách dieťaťa. Vyberajte kúsky, ktoré sú odolné a ľahko sa čistia, aby mohli deti nosiť svoje obľúbené šperky bez obáv z poškodenia.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár