Talianske lasagne
Lasagne sú jedným z najobľúbenejších jedál talianskej kuchyne, ktoré si získalo srdcia mnohých ľudí po celom svete. Poďte si pripraviť tento skvelý recept na talianske lasagne, ktorý stojí za jeho vyskúšanie.
Recept na talianske lasagne
Ingrediencie
Bolonská zmes:
- 600 g mletého mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 350 g lúpaných paradajok
- 4 PL olivového oleja
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Mletá červená paprika podľa chuti
- Čerstvá bazalka podľa chuti
Bešamel:
- 50 g masla
- 30 g hladkej múky
- 40 g parmezánu
- 500 ml mlieka
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok podľa chuti
Okrem toho:
- 1 balíček lasagní
- Olivový olej na vymastenie
- Syr podľa výberu
- Parmezán
Prečítajte si: Panna cotta: S týmto receptom sa prenesiete do Talianska
Postup
Príprava bolonskej zmesi
Najprv si pripravíme bolonskú zmes. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu s cesnakom. Osolíme a opečieme dozlatista. Potom pridáme mleté mäso a opekáme, kým mäso nezhnedne. Pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku, premiešame a krátko opekáme. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút.
Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a pridáme ju k mäsu. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom môžeme pridať ešte nasekanú bazalku. Zmes premiešame a odstavíme.
Príprava bešamelu
Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridáme múku a miešame, kým sa obidve zložky nespoja. Následne pomaly, za stáleho miešania, prilievame mlieko. Varíme pár minút za stáleho miešania. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme.
Príprava lasagní
Lasagne dáme do vriacej osolenej vody a varíme približne 3 minúty. Potom ich vyberieme a opláchneme v studenej vode. Každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku.
Skladanie lasagní a pečenie
Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty lasagní. Na pláty opäť rozotrieme tenkú vrstvu bešamelu, pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi lasagní. Tento postup opakujeme, kým neminieme všetky suroviny. Poslednú vrstvu zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom a parmezánom.
Lasagne pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút, kým nie sú zlatohnedé.
Pripraviť lasagne môže vyžadovať trochu úsilia, ale výsledok stojí za to.
Zdroj titulnej foto: canva/Getty Images