Začnite písať

Tehotenský zápisník

25. týždeň tehotenstva: Bábätko sa vie dotknúť končeka nosa

25. týždeň tehotenstva

V 25. týždni tehotenstva meria vaše bábätko približne 34 až 35 centimetrov a váži okolo 750 gramov, čo je dĺžka porovnateľná s buľvou zeleru s celou vňaťou. Tento týždeň priberie asi 50 gramov a takto to bude pokračovať až do pôrodu. Ak čakáte dvojčatá, ich hmotnostný prírastok bude síce iný, ale neznepokojujte sa, ak budú vážiť menej.

Gymnastické cvičenia a rast

V tomto štádiu tehotenstva má bábätko stále dosť miesta na svoje obľúbené „gymnastické cvičenia“, ktoré sú pre jeho vývoj veľmi dôležité. Ako však rastie, začína čoraz viac vypĺňať priestor v maternici, čo spôsobí, že sa začne cítiť menej pohodlne. Tento rast pocítite aj vy, keď sa bábätko bude stále viac a viac hýbať a tlačiť sa.

Prečítajte si: 24. týždeň tehotenstva: U bábätka sa rozvíjajú chute

Vývoj dieťaťa: Oči, pokožka a pohyby

V 25. týždni sú očné viečka plne vyvinuté a bábätko ich občas pootvorí. Hoci ešte neviete, akú budú mať farbu, pigmentácia dúhovky je už geneticky určená. Vnútorné vrstvy kože sú prepojené kapilárnym systémom, ktorý dodáva pokožke živiny a kyslík, čo jej dodáva čoraz ružovejšiu farbu.

Pocit rovnováhy, ktorý kontroluje vnútorné ucho, sa naďalej rozvíja, takže dieťatko si zdokonaľuje svoj pohybový vzorec. Už sa dokáže dotknúť končeka nosa, vložiť si palček do úst a sať ho.

UTZ bábätka v 25. týždni tehotenstva

canva/ Getty Images

Aktivita bábätka

Bábätko v aktívnych fázach stále mení polohu a je najaktívnejšie, keď sa najete. Po sladkosti, ako je čokoláda, môžete cítiť intenzívnejšie kopance vďaka zvýšenej hladine cukru v krvi. V pokojnej fáze zaujme polohu pripomínajúcu sed – skloní hlavičku a pritiahne kolienka k telu.

Dozrievanie pľúc

Pľúcne tkanivo sa vytvorilo už v 16. týždni, ale vývoj pokračuje. Pľúca sú nevyhnutné na nezávislé dýchanie po narodení. V 25. týždni sa začínajú tvoriť lipoproteíny, ktoré pomáhajú rozťahovať pľúcne mechúriky a umožnia dieťatku dýchať samostatne po pôrode. Avšak, pľúca ešte nie sú dostatočne zrelé, aby dieťa mohlo dýchať samostatne bez pomoci. Perinatológovia môžu pomocou liekov urýchliť dozrievanie pľúc v prípade hroziaceho predčasného pôrodu.

25. týždeň tehotenstva

canva/ Getty Images

Vaše telo v 25. týždni tehotenstva

V tomto týždni si možno všimnete časté pohyby bábätka a zmeny v polohe. Kopance a pohyby môžu byť intenzívne, najmä keď zasiahnu okolité orgány, čo môže byť nepríjemné alebo bolestivé.

Možné príznaky

Bolesti brucha môžu byť spôsobené tlakom maternice na okolité orgány, preťaženým žalúdkom, naplneným močovým mechúrom alebo plynatosťou čriev. Ak sú tieto príznaky intenzívne alebo časté, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Tehotenstvo je obdobím veľkých zmien a očakávaní. V 25. týždni sa vaše bábätko stále rozvíja a rastie, pričom sa pripravuje na život mimo maternice. Užite si každý moment a buďte pripravení na úžasné chvíle, ktoré prídu.

Čo sa deje s vami v 25. týždni tehotenstva?

canva/ gagliardiphotography

Zdroj titulnej foto: canva

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár