Začnite písať

Krása od A po Z

AHA Peeling: Tajomstvo žiarivej pleti

AHA peeling a aké má benefity pre našu pleť?

Moderná starostlivosť o pleť sa neustále vyvíja a jedným z najpopulárnejších trendov posledných rokov je AHA peeling. Tento chemický exfoliačný prostriedok si získal srdcia mnohých nadšencov krásy vďaka svojej schopnosti transformovať pokožku. Čo to presne je a aké benefity môže priniesť? Pozrime sa na to bližšie.

Čo je AHA peeling?

AHA alebo alfa-hydroxykyseliny, sú skupinou prírodných kyselín, ktoré sa nachádzajú v ovocí, mlieku a cukrovej trstine. Najznámejšie z nich sú kyselina glykolová, mliečna, citrónová, jablčná a vínna. Tieto kyseliny sa používajú na exfoliáciu, čo je proces odstraňovania odumretých kožných buniek z povrchu kože.

AHA peelingy fungujú tak, že rozpúšťajú medzibunkové „lepidlo“, ktoré drží mŕtve bunky na povrchu pokožky, čo umožňuje ich jednoduché odstránenie. Výsledkom je jemnejšia, hladšia a žiarivejšia pleť.

Prečítajte: Kyselina hyalurónová: Zázrak v kozmetike

Benefity AHA peelingu

  • Zlepšenie textúry pleti: Pravidelné používanie AHA peelingu pomáha vyhladzovať jemné vrásky a drobné linky, čo vedie k mladistvejšiemu vzhľadu.
  • Rozjasnenie pokožky: AHA kyseliny môžu pomôcť znížiť hyperpigmentáciu a tmavé škvrny, čím pokožke dodávajú rovnomernejší tón a žiarivý vzhľad.
  • Hydratácia: Kyselina mliečna, ktorá je jednou z AHA kyselín, má hydratačné vlastnosti. Pomáha pokožke udržať vlhkosť a zlepšuje jej bariérovú funkciu.
  • Stimulácia kolagénu: Niektoré štúdie naznačujú, že AHA môžu stimulovať produkciu kolagénu, čo je kľúčové pre udržanie pevnosti a elasticity pleti.
  • Zlepšenie účinnosti ďalších produktov: Odstránením odumretých buniek z povrchu pokožky môžu AHA peelingy zlepšiť absorpciu a účinnosť ďalších ošetrujúcich produktov, ako sú séra a hydratačné krémy. 
    AHA peeling má exfoliačné vlastnosti

    canva/ Moschiorini

Ako správne používať AHA peeling

Používanie AHA peelingu vyžaduje určitú opatrnosť, aby sa predišlo podráždeniu pokožky. Tu je niekoľko tipov, ako ho správne začleniť do svojej rutiny starostlivosti o pleť:

  • Začínajte pomaly: Ak ste nováčik v používaní AHA peelingov, začnite s nižšou koncentráciou (okolo 5 %) a používajte ho raz týždenne. Postupne môžete frekvenciu a koncentráciu zvyšovať.
  • Používajte ochranu proti slnku: AHA môžu zvýšiť citlivosť pokožky na slnko. Preto je dôležité denne používať opaľovací krém s vysokým SPF.
  • Počúvajte svoju pleť: Ak zaznamenáte nadmerné začervenanie, podráždenie alebo šupinatenie, znížte frekvenciu používania alebo koncentráciu produktu.
  • Kombinujte s inými zložkami opatrne: Vyhnite sa kombinovaniu AHA peelingov s ďalšími silnými aktívnymi látkami, ako sú retinoidy alebo silné exfolianty, aby nedošlo k podráždeniu.

AHA peelingy predstavujú účinný nástroj na zlepšenie vzhľadu a zdravia pokožky. Správnym používaním môžu priniesť radu výhod, od vyhladenia textúry po rozjasnenie pleti. Ako pri všetkých produktoch starostlivosti o pleť je dôležité byť trpezlivý a počúvať potreby svojej pokožky, aby boli výsledky čo najlepšie. Ak máte akékoľvek obavy alebo špecifické kožné problémy, je vždy dobré konzultovať s dermatológom, ktorý vám môže poradiť najvhodnejší postup.

AHA peeling: Výsledkom je jemnejšia, hladšia a žiarivejšia pleť.

canva/ africa-images

Zdroj titulnej foto: canva/Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár