Cestoviny s cuketovou omáčkou
Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá po celom svete. Vďaka svojej variabilite a rýchlej príprave sú ideálnym riešením pre rušné dni aj pre špeciálne príležitosti. Dnes vám prinášame recept na cestoviny s cuketovou omáčkou, ktorý si zamilujete nielen pre tú skvelú chuť, ale aj pre ich jednoduchosť a výživovú hodnotu.
Recept na cestoviny s lahodnou cuketovou omáčkou
Ingrediencie
Pre štyri porcie budete potrebovať:
- 400 g cestovín (napríklad penne, fusilli alebo špagety)
- 2 stredne veľké cukety
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie (alebo rastlinnej smotany pre vegánsku verziu)
- 50 g parmezánu (alebo vegánskej alternatívy)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (bazalka alebo petržlen)
Prečítajte si: Recept na plnené mexické cukety
Postup
Príprava cestovín: V hrnci priveďte do varu dostatok osolenej vody. Pridajte cestoviny a varte podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Scedíme a odložíme stranou.
Príprava omáčky:
- Cukety umyte a nastrúhajte.
- Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na drobno.
- Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opekajte, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť.
- Pridajte cukety a pokračujte v opekaní na strednom ohni asi 5-7 minút, kým cukety nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Prilejte smotanu a nechajte chvíľu povariť, aby sa všetky chute spojili. Omáčku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Na záver pridajte nastrúhaný parmezán a dobre premiešajte, aby sa syr roztopil a vznikla krémová omáčka.
Kombinácia: Scedené cestoviny pridajte do panvice s omáčkou a dobre premiešajte, aby sa všetky cestoviny obalili omáčkou.
Podávanie: Podávajte ihneď, ozdobené čerstvými bylinkami a prípadne ešte trochou nastrúhaného parmezánu. Môžete tiež pridať niekoľko kvapiek olivového oleja na vrch pre extra chuť.
Tipy na vylepšenie
- Ak chcete jedlo obohatiť o bielkoviny, pridajte do omáčky kuracie mäso alebo krevety.
- Pre vegánsku verziu použite rastlinnú smotanu a vegánsky syr.
- Pridajte do omáčky sušené paradajky alebo olivy pre extra chuťový zážitok.
Cestoviny s cuketovou omáčkou sú skvelým spôsobom, ako si užiť rýchle a chutné jedlo, ktoré je zároveň zdravé. Tento recept je ideálny pre všetkých, ktorí hľadajú jednoduché, no výnimočne chutné riešenie na obed alebo večeru.
Zdroj titulnej foto: canva/Getty Images