Začnite písať

RODIČOVSTVO zaujímavosti

Deti prichádzajú do puberty čoraz skôr – Čo by rodičia mali vedieť o tomto období života

puberta

Puberta je nevyhnutná fáza života každého dieťaťa, ale zdá sa, že táto fáza začína oveľa skôr, než sme zvyknutí. Nedávne štúdie ukazujú, že deti, najmä dievčatá, vstupujú do puberty vo veku, ktorý bol predtým považovaný za nezvyčajný. Pre rodičov to môže byť náročné obdobie, preto je dôležité vedieť, ako podporiť svoje deti v tomto prechodnom období.

Deti prichádzajú do puberty skôr než kedykoľvek predtým

Podľa štúdie publikovanej v JAMA Network Open deti zažívajú pubertu skôr ako kedykoľvek predtým. Výskum zahŕňajúci viac ako 71 000 žien v USA narodených v rokoch 1950 až 2005 odhalil, že počet dievčat, ktoré dostali prvú menštruáciu pred dovŕšením 11 rokov dramaticky stúpol. Ešte zaujímavejšie je, že počet dievčat, ktoré zažili menštruáciu pred deviatym rokom života, sa viac ako zdvojnásobil. Tento trend je najvýraznejší u dievčat z nižších socioekonomických vrstiev a u Afroameričaniek, Ázijčaniek a dievčat z viacerých etnických skupín.

Prečítajte si: Katarína Sušková: Slovenskí žiaci nie sú vedomostne na tom tak zle, ako sa hovorí na sociálnych sieťach

Pochopenie známok puberty

Puberta prináša množstvo fyzických a emocionálnych zmien, ktoré môžu byť pre deti mätúce. Podľa psychologičky Beccy Wallace z Detskej nemocnice v New Orleans sú zmeny nálad, podráždenosť a výrazné emócie bežnými prejavmi tejto fázy. Rodičia často opisujú reakcie svojich detí ako „prichádzajúce z ničoho nič,“ čo je spôsobené hormonálnymi zmenami.

Fyzické známky puberty môžu zahŕňať:

  • rastové skoky,
  • vývoj ochlpenia v podpazuší a v oblasti ohanbia,
  • zmeny vo vývoji hrudníka u dievčat,
  • zmeny hlasu u chlapcov.

Emocionálne prejavy môžu zahŕňať zvýšenú citlivosť a potrebu súkromia. Mnohí rodičia si všimnú, že ich deti sa stávajú uzavretejšími a nechcú sa viac objímať či inak túliť so svojimi rodičmi.

puberta

Zdroj: Freepik

Ako môžu rodičia pomôcť svojim deťom zvládnuť toto životné obdobie

Rozhovory

Začnite so svojím dieťaťom otvorený a neodsudzujúci rozhovor o zmenách, ktoré prežíva. Používanie neutrálneho jazyka a správnych anatomických výrazov je kľúčové. Diskutujte o tom, ako môže puberta vyzerať aj u iných detí, aby sa naučili rešpektovať a chápať svojich rovesníkov.

Nástroje emocionálnej regulácie

Vaše dieťa môže potrebovať viac než len rozhovor. Techniky emocionálnej regulácie, ako sú jednoduché dychové cvičenia a praktiky všímavosti, môžu pomôcť zvládnuť ohromujúce pocity. Podporujte aktivity, ako je písanie denníka, kreslenie alebo hudba.

Hľadanie pomoci

Ak sú rozhovory príliš náročné alebo neviete, ako k nim pristupovať, nebojte sa vyhľadať pomoc. Môže to znamenať spoločné hľadanie informácií alebo návštevu dôveryhodnej dospelej osoby, ktorá môže odpovedať na otázky vášho dieťaťa.

Dajte svojmu dieťaťu priestor

Je dôležité nájsť rovnováhu medzi podporou a poskytnutím priestoru. Nastavte hranice, ktoré rešpektujú rastúcu nezávislosť vášho dieťaťa a zabezpečte, aby sa cítilo podporované. Pravidelné rodinné stretnutia môžu byť skvelým spôsobom, ako spoločne prediskutovať obavy a osláviť pokrok.

Prečítajte si: Je gélová manikúra v tehotenstve bezpečná?

Skorý nástup puberty môže byť pre deti i rodičov náročný. Kľúčom je otvorená a neodsudzujúca komunikácia, poskytovanie nástrojov na zvládanie emócií a hľadanie pomoci, keď je to potrebné. Rodičia by mali byť pripravení podporovať svoje deti a vytvárať bezpečné prostredie, kde sa môžu cítiť pochopené a prijaté.

 

Zdroj: parents.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár