Začnite písať

POMÁHAME SPOLOČNE

Pomôžme spoločne mladej mamičke v bdelej kóme

Podporujeme aspoň jeden príbeh maminky, ktorá potrebuje našu pomoc.

Juliána je mladá maminka 4 ročného synčeka Martinka. Upadla do bdelej kómy a jej milujúci manžel sa snaží už 3,5 roka tento stav odvrátiť. Na Slovensku však lekári urobili čo mohli, pre Juliánu je potrebné absolvovať niekoľkomesačný liečebný pobyt v zahraničí. Ten je ale nesmierne drahý.

Pomôžme Juliáne, aby mohla opäť objať svojich milovaných, ktorí ju veľmi potrebujú.

Juliána je teraz 33 ročná mladá mamička z Prešova, ktorá má s manželom Lukášom iba 4 ročného synčeka Martinka, ktorých nedokáže manželsky a materinsky objať už skoro tri a pol roka. Na  narodenie syna  sa dlho  tešila a teraz mu nedokáže byť mamou.

Juliana so svojim synčekom Martinkom

Juliana v roku 2016 podstúpila prvú operáciu srdca, kde jej odstránili aneuryzmu aorty a vykonali plastiku aortálnej chlopne. V júli 2020 sa jej s manželom Lukášom narodil syn Martinko, vytúžený chlapček.  Bohužiaľ, v decembri 2020 sa Juliána zúčastnila vo VUSCH Košice plánovanej kontroly srdca, keďže ako zodpovedná mamina nenechávala nič na náhodu. Táto kontrolná návšteva ambulancie nedopadla najlepšie. Diagnostikovali jej zhoršenie činnosti plastiky operovanej aortálnej chlopne a vykonali ďalšie potrebné vyšetrenia. Na základe nepriaznivých výsledkov a odporúčaní lekárov, ktorých sa držala v tej najlepšej viere, podstúpila dňa 26. januára 2021 druhú operáciu mladého srdiečka. Šlo o reoperáciu, pri ktorej jej vykonali implantáciu umelej aortálnej chlopne. Na 13. deň od operácie bola lekármi dňa 8.2.2021 prepustená z nemocnice a ocitla sa v domácom liečení. Stihla, podľa odporúčaní z lekárskej prepúšťacej správy, navštíviť už len obvodnú lekárku, aby si zabezpečila lieky.

Nastal osudný deň 11.2.2021. Vtedy si v skorých ranných hodinách Juliánin manžel Lukáš všimol, že Juliána pravdepodobne prestala dýchať. Po úvodnom šoku sa spamätal a začal konať všetko pre záchranu svojej milovanej manželky. Bohužiaľ, aj napriek jeho silnej snahe oživiť ju, Juliána nereagovala. Oživila ju až privolaná posádka RLP. Následne bola Juliana urýchlene transportovaná do Fakultnej nemocnice v Prešove. Ani tu sa im nepodarilo stabilizovať jej zdravotný stav, ktorý sa pravidelne zhoršoval a bola dokonca viackrát resuscitovaná. Následkom toho je, že odvtedy Juliána upadla do bdelej kómy.

Juliana na rehabilitácii

Julianin aktuálny zdravotný stav si vyžaduje špeciálnu rehabilitačnú liečbu, ktorá je na území Slovenskej republiky ťažko dosiahnuteľná. K tomu, aby sa mohla vrátiť do plnohodnotného života k synčekovi a manželovi, musia zasiahnuť lekári a rehabilitační pracovníci zo zahraničia.

Juliana by mohla ísť do centra v Krakowe, kde sa zameriavajú na pacientov v bdelej kóme, prinavracajú im schopnosť obnoviť poškodené funkcie tela a zaznamenávajú pokroky už po prvom mesiaci. Juliana absolvovala už aj rehabilitácie na Slovensku v zariadeniach v Piešťanoch, kde sa mierne podarilo stabilizovať jej zdravotný stav a to tým, že sa posunula do stavu slabého vedomia, dokáže reagovať na podmety jej rodiny, dokáže jednoducho odpovedať a komunikovať s rodinou.

Jej zdravotný stav si ale vyžaduje dlhodobé odborné rehabilitácie, aby sa odstránila silná spasticita, ktorou dlhodobo bojuje. Rodina si veľmi dobre uvedomuje, že sa jedná o beh na dlhú trať, no nevzdávajú sa, a práve preto sa obracajú na ľudí, ktorí môžu prispieť aspoň malou sumou.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár