Začnite písať

POMÁHAME SPOLOČNE

Pomôžme spoločne Ninke postaviť sa na nohy

Podporujeme aspoň jeden príbeh dieťatka, ktoré potrebuje našu pomoc.

Ninka má sedem rokov a od malička bojuje s viacerými zdravotnými problémami, ktoré sa týkajú najmä dolných končatín a ich vývoju. Z vozíčka sa pomocou intenzívnych rehabilitácií dostáva pomaly na nožičky, no musí pokračovať v rehabilitáciách, aby mohla stále napredovať.

Pomôžme Ninke, aby mohla absolvovať potrebné rehabilitácie a postaviť sa tak na vlastné nohy.

rehabilitácie

Ninka na rehabilitácii

„Volám sa Ninka, mám sedem rokov a v septembri si sadnem do školskej lavice. Mohla by som povedať, že som ako moji ostatní rovesníci, ale žiaľ to tak nie je. Bohužiaľ, osud mi do vienka zdravie nepridelil. Od narodenia bojujem s rôznymi zdravotnými problémami. Narodila som sa s PEC (konskými) nožičkami a vykĺbeným bedrovým kĺbom. Neskôr sa k mojím diagnózam pridružila paraparéza (*1) a zriedkavá genetická chromozómová imbalancia (*2). A keby mi to náhodou nestačilo, trpím aj  hypotóniou( *3). Moji ošetrujúci lekári, ako aj moji rodičia, spravili všetko, čo bolo v ich silách, aby som sa uzdravila. Počas môjho krátkeho života som bola desaťkrát uspavaná a mám za sebou štyri operácie. Zatiaľ, kým sa moji kamaráti veselo hrali a chodili do škôlky, ja som chodila po nemocniciach a rehabilitačných centrách. Aj napriek tomu, že som sa začala pohybovať oveľa neskôr, ako moji rovesníci, myslím si, že sa uberám dobrým smerom. Aj keď vozíček ešte potrebujem, dokážem už pekne „chodiť“ aj po vlastných nožičkách. Aby sa môj zdravotný stav zlepšoval, potrebujem pravidelné rehabilitácie.“

 

*1 Paraparéza je stav charakterizovaný čiastočnou paralýzou dolných končatín. Tento stav spôsobuje oslabenie svalov nôh, čo môže ovplyvniť schopnosť chodiť a vykonávať iné pohyby. 

*2 Zriedkavá genetická chromozómová imbalancia je stav, pri ktorom je prítomná nerovnováha v počte alebo štruktúre chromozómov v bunkách organizmu. Môže to spôsobiť oneskorený vývoj, problémy s rastom, ale aj fyzické abnormality.

*3 Hypotónia je lekársky termín pre znížený svalový tonus, čo znamená oslabenú svalovú pevnosť alebo napätie. Svalový tonus je mierna, stála kontrakcia svalov, ktorá je potrebná na udržanie držania tela a vykonávanie pohybov. Keď je tento tonus znížený, svaly sú menej pevné a napäté, čo môže viesť k rôznym pohybovým a posturálnym problémom.

 

Zdroj: ľudia ľuďom

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár