Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Prečo je tvrdý matrac lepší ako mäkký? 4 výhody výberu tvrdého povrchu na spanie

Výber matraca je jedným z najdôležitejších rozhodnutí pri zariaďovaní spálne. Základ poskytuje pohodlie, primeranú oporu chrbtice a účinnú regeneráciu. Ak je zle zvolený, predstavuje zbytočné výdavky. Pozornosť si zaslúži pevný matrac, ktorý bude pre mnohých ľudí najlepší. Aké výhody má?

4 výhody tvrdého matraca, ktoré treba mať na pamäti

Tvrdý matrac (H3/H4) odporúčajú mnohí fyzioterapeuti a odborníci z odvetvia ľuďom, ktorí jednoducho hľadajú pohodlie, ako aj tým, ktorí majú problémy s chrbticou alebo kĺbmi. Vďaka svojim vlastnostiam totiž môže priniesť neuveriteľnú úľavu obom skupinám. O akých vlastnostiach hovoríme?

1. Poskytujú primeranú oporu chrbtici – ideálne pre ľudí s bolesťami chrbta alebo kĺbov

Ak sa každé ráno budíte s bolesťou chrbta, krku alebo hlavy, niečo nie je v poriadku. Pravdepodobne máte zle zvolený matrac – možno je príliš mäkký. V takom prípade sa spánková plocha nadmerne prepadáva, takže vaše svaly sa počas regenerácie napínajú a vaše telo si skutočne neodpočinie. Ak sa rozhodnete pre matrac so správnym stupňom tvrdosti, zabezpečí:

  • maximálna podpora chrbtice;
  • správna poloha na spanie;
  • podpora pre každú z kľúčových zón (vrátane bedrovej oblasti, hlavy, hrudníka a nôh);
  • úľava pri bolestiach svalov, kĺbov alebo chrbtice.

Už po prvej noci zaznamenáte výrazné zlepšenie. Po niekoľkých ďalších zasa začnete spať rýchlejšie. Budete sa budiť bez bolesti a plní energie.

2. dlhšia životnosť povrchu na spanie – úspora pre majiteľa

Mäkké matrace sa často prepadávajú – a spravidla nerovnomerne, najmä ak spíte s partnerom a je medzi vami veľký rozdiel v hmotnosti. V dôsledku toho môže byť potrebná ich výmena už po niekoľkých mesiacoch používania. Kúpa nového povrchu na spanie nestojí málo. Preto sa oplatí vyhnúť tejto nutnosti. Výberom pevného matraca je to možné. Jeho konštrukcia sa nezrúti a konštrukcia si zachová svoje pôvodné funkčné parametre vrátane hrúbky po celé roky. Stačí primeraná starostlivosť (napr. čistenie a výmena strán), aby ste si aj po niekoľkých rokoch mohli užívať rovnakú úroveň pohodlia, akú základ poskytoval v prvých mesiacoch používania.

3. zaručenie optimálnych podmienok na spanie – zníženie rizika prehriatia a zabezpečenie správneho krvného obehu

Mäkké matrace sú často vyplnené materiálmi, ktoré podporujú prehrievanie, a preto neposkytujú tepelný komfort počas spánku. Vedú k nadmernému poteniu a následne aj k prenikaniu veľkého množstva vlhkosti do konštrukcie (čo zvyšuje napríklad riziko vzniku húb a plesní). Tvrdé matrace sú aj z tohto hľadiska lepšie, pretože ich konštrukcia je priedušná. Okrem toho mäkké podklady spôsobujú tlak na tkanivá a problémy s krvným obehom, čo sa pri tvrdých nevyskytuje. To všetko znamená, že matrace H3 a H4 poskytujú celkovo lepšie a hygienickejšie prostredie na spanie.

4. menšia tendencia klesať – to je obzvlášť dôležité pre podklad, na ktorom spia relatívne ťažké osoby

Poslednou výhodou tvrdých matracov, ktorú sme už trochu spomenuli, je, že majú menšiu tendenciu sa prepadávať. To je veľmi veľký problém, najmä pre silne stavaných, relatívne ťažkých ľudí. Mäkké matrace im neposkytnú dostatočnú oporu a rýchlo stratia svoje pôvodné vlastnosti. Na ich povrchu sa vytvoria priehlbiny – tie budú nielen zle vyzerať, ale predovšetkým ovplyvnia aj váš komfort spánku. Ak vážite o niečo viac alebo spíte s partnerom a je medzi vami veľký váhový rozdiel, vyberte si tvrdý matrac, ktorý zabezpečí, že sa podklad toľko nepoškodí a zároveň bude pohodlný.

Podľa odborníkov a používateľov je tvrdý matrac vo väčšine prípadov lepší ako mäkký matrac. Poskytuje primeranú oporu chrbtici, vytvára hygienické a pohodlné prostredie na spanie a má dlhú životnosť.

Zanechaj nám svoj komentár