Začnite písať

RODIČOVSTVO

Zabráňme ďalším zbytočným tragédiám

Už niekoľko rokov sa stretávame s tými istými smutnými scenármi, ktoré píše sám život. Nepozornosť, roztržitosť… Ťažko povedať, prečo sa to deje, ale neprejde leto počas ktorého by nejaké dieťatko neprišlo o život v rozhorúčenom aute. Malé deti ešte nemajú vyvinuté prirodzené termoregulačné mechanizmy, preto sa prehrejú rýchlejšie ako dospelí. Aj krátka chvíľa tak môže spôsobiť tragédiu.

Nebuďme nevšímaví, oči otvorme dokorán, nezľahčujme situáciu. Často ide o sekundy. Ak zbadáte dieťa v zamknutom aute, zachovajte duchaprítomnosť, nespanikárte a pokúste sa zabrániť ďalšej zbytočnej tragédii.

Zdroj foto: Pexels_Matheus Bertelli

Postup a rady prvej pomoci

Aby sme zabránili úmrtiam detí v rozhorúčených autách, ktoré sa každoročne opakujú, nesmieme ani na chvíľu zaváhať. Pokiaľ si všimnete v zaparkovanom aute zamknuté dieťa, je potrebné si uvedomiť, že už v prvých minútach teplota v aute extrémne stúpa.

1. Ak nedokážete v okolí nájsť majiteľa auta, okamžite volajte políciu a záchrannú službu. Rozbite bočné sklo, ktoré sa nachádza od dieťaťa čo najďalej, aby mu črepiny nespôsobili zranenia. Následne dieťa čo najrýchlejšie umiestnite v tieni a poskytnite mu prvú pomoc podľa vážnosti jeho zdravotného stavu.

2. Pokiaľ je dieťa pri vedomí a dýcha, ochladzujte ho. Najlepšie postupne a iba vlažnou vodou, aby nedostalo šok. Najskôr ruky, nohy, trup a potom hlavičku. Použite pokojne aj mokrú vreckovku, ale nenechajte ju priloženú na tele, aby mohla pokožka dýchať a voda sa mohla odparovať. Je výborné, ak dokážete niečím dieťatko ovievať a ak mu môžete dať po malých dúškoch piť vodu. To však len v prípade, že je pri vedomí a nezvracia. Nikdy nepodávate nápoj, ak ľadový.

Prečítajte si: Praktické tipy, ako bezpečne cestovať s deťmi autom počas letných prázdnin

3. Ak je dieťa v bezvedomí, ale dýcha, uložte ho do stabilizovanej polohy nabok. Dajte si záležať na tom, aby malo hlavu v záklone, čím spriechodníte dýchacie cesty. Ak je všetko v tomto smere v poriadku, ochladzujte a čakajte na zdravotníkov.

4. Keď je dieťatko v bezvedomí a nedýcha, položte ho na chrbát, zakloňte mu hlavu a začnite s kardiopulmonálnou resuscitáciou.

5 úvodných vdychov z pľúc do pľúc, potom opakujte 30 stlačení hrudníka v tempe 120 stlačení za minútu a 2 vdychy až dovtedy, kým sa dieťaťu neobnoví krvný obeh alebo do príchodu záchrannej zdravotnej služby.

Jedna rada na záver pre rodičov

Aby ste ako rodič predchádzali neodvratnému nešťastiu, odkladajte si dozadu k dieťaťu vždy veci, ktoré nevyhnutne potrebujete a bez ktorých z auta odísť nemôžete. Pri deťoch na zadných sedadlách si nechajte napríklad peňaženku, kľúče alebo mobil. Čokoľvek, čo upriami vašu pozornosť na to, že je s vami v aute aj vaše dieťa.

Prečítajte si: Ako zvládnuť horúčavy s deťmi?

Zdroj titulná foto: Pexels_Kampus Production

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár