Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Žiadosť o štipendium podalo tento rok takmer 5 tisíc maturantov

maturant

Žiadosť o štipendium podalo tento rok 4582 maturantov, z ktorých 643 pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia. Z celkového počtu žiadostí je zároveň 49,54 percenta zameraných na štúdium nedostatkových odborov, ako sú lekárstvo či učiteľstvo. 

„Naša štipendijná schéma je nielen atraktívna, ale aj potrebná. Je mimoriadne pozitívne vidieť, že takmer polovica žiadateľov sa rozhodla pre štúdium v odboroch, ktoré sú pre našu krajinu kritické. To nám dáva nádej, že nielenže zostanú študovať doma, ale aj prispejú k rozvoju a budúcnosti Slovenska,“ skonštatoval minister školstva Tomáš Drucker

Prečítajte si: Vláda sľubuje každoročný rast miezd pedagógov a odborných zamestnancov

Ministerstvo zároveň ubezpečuje uchádzačov, že s vysokými školami robia všetko pre to, aby procesy prebehli čo najrýchlejšie. Niektoré administratívne úkony však nie je možné urýchliť, preto žiada záujemcov o trpezlivosť pri čakaní na finálne výsledky. Finálny zoznam podporených uchádzačov by mal byť zverejnený v novembri. Jedným zo základných kritérií je totiž zápis na vysokú školu, čo bude možné overiť až koncom októbra po zápisoch.

skúšky

Zdroj Freepik

Po finalizácii poradia žiadateľov uzavrie ministerstvo s vysokými školami zmluvy, aby mohlo sprostredkovať finančné prostriedky určené na vyplatenie štipendií. Štipendiá budú síce vyplatené neskôr, ministerstvo však ubezpečuje, že celý nárok od septembra bude študentom doplatený naraz v prvej dávke. Následne bude vyplácanie štipendií pokračovať na mesačnej báze.

Maturanti mohli podávať žiadosti o štipendiá online od 15. mája. Uchádzať sa mohli o štipendium v minimálnej výške 9000 eur na tri roky bakalárskeho alebo spojeného bakalárskeho a magisterského štúdia. V niektorých prípadoch mohli získať 16 500 eur.

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár