Začnite písať

RECEPTY

Cuketový perník: Neskutočne vláčny a vysoko návykový

cuketový perník

Cuketový perník možno znie nezvyčajne, ale verte mi, tento dezert si zamilujete. Spája tradičnú chuť perníka s nečakanou vláčnosťou, ktorú dodáva cuketa. Tento jednoduchý recept ukazuje, že aj zelenina môže byť skvelou voľbou pre sladké pečenie. Cuketa zabezpečí, že perník bude krásne mäkký, šťavnatý a plný chuti, pričom jej jemná chuť sa dokonale stratí medzi koreninami a kakaom.

Prečo cuketa?

Cuketa je zelenina s vysokým obsahom vody, čo z nej robí ideálnu prísadu na udržanie vláčnosti cesta. Je bohatá na vitamíny a minerály, no má jemnú chuť, ktorá sa ľahko prispôsobí sladkým ingredienciám. Práve táto vlastnosť umožňuje cukete skryť sa v perníku a zároveň mu dodať extra šťavnatosť.

Ingrediencie

Na prípravu cuketového perníka budete potrebovať:

  • 2 šálky nastrúhanej cukety (asi 1 stredne veľká cuketa)
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka kryštálového cukru (môžete použiť aj trstinový cukor pre zdravšiu verziu)
  • 1/2 šálky rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo kokosového)
  • 1/2 šálky kakaa
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletých klinčekov
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Čokoládová poleva alebo práškový cukor na ozdobenie
cuketový perník a skvelý recept, ktorý si vás získa

canva/ pixelshot

Postup

Príprava cukety: Cuketu dôkladne umyte a nastrúhajte na jemno. Ak je veľmi vodnatá, môžete ju mierne vytlačiť, ale nechajte trochu šťavy, aby perník zostal vláčny.

Zmiešanie suchých ingrediencií: Vo väčšej miske zmiešajte múku, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ. Tieto ingrediencie dodajú perníku jeho charakteristickú chuť a konzistenciu.

Príprava cesta: V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým sa vytvorí svetlá a nadýchaná zmes. Pridajte olej a vanilkový extrakt, dobre premiešajte. Postupne pridávajte suché ingrediencie a miešajte, až kým sa všetko dôkladne nespojí. Nakoniec pridajte nastrúhanú cuketu a jemne premiešajte, aby sa rovnomerne rozložila v ceste.

Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravené cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy (môže byť obdĺžniková, štvorcová alebo okrúhla forma, podľa vášho výberu). Pečte približne 35-45 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu perníka nevyjde čistá.

Dokončenie a podávanie: Po upečení nechajte perník vychladnúť priamo vo forme. Ak chcete, môžete ho poliať čokoládovou polevou alebo posypať práškovým cukrom. Tento krok nie je povinný, ale dodá perníku ešte väčšiu lahodnosť.

Vyskúšajte: Pečený kečup pre pohodlné gazdinky

Tipy a variácie

  • Orechy a sušené ovocie: Ak máte radi oriešky alebo sušené ovocie, neváhajte ich pridať do cesta. Vlašské orechy, mandle alebo sušené brusnice môžu byť skvelým prídavkom.
  • Bezlepková verzia: Pre bezlepkovú verziu môžete použiť bezlepkovú múku alebo mandľovú múku.
  • Vegan verzia: Namiesto vajec môžete použiť jablkové pyré alebo chia semienka namočené vo vode a namiesto medu javorový sirup.

Cuketový perník je skutočne výnimočný dezert, ktorý spája to najlepšie z tradičných a moderných chutí. Je jednoduchý na prípravu, nenáročný na suroviny a výsledok je vždy úžasný. Navyše, ak chcete potešiť niekoho, kto miluje sladké, no zároveň dbá na zdravší životný štýl, tento perník je tou správnou voľbou. Skúste ho pripraviť aj vy a možno sa stane stálicou vo vašom repertoári obľúbených dezertov.

recept na cuketový perník, ktorý je neskutočne vláčny

canva/ Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár