Začnite písať

RECEPTY

Hokkaidové pyré

Hokkaidové pyré

Aj keď sa leto pomaly chýli ku koncu, hokkaido tekvica už začína kraľovať na našich záhradách a v obchodoch. Jej jasne oranžová farba a jemná, sladkastá chuť sú predzvesťou prichádzajúcej jesene. Ak hľadáte recept, ktorý vám pomôže plynule prejsť z letných ľahkých jedál do hrejivých jesenných pokrmov, hokkaidové pyré je ideálnou voľbou.

Prečo práve hokkaido?

Hokkaido tekvica je výnimočná nielen svojou chuťou, ale aj výživovou hodnotou. Obsahuje vysoké množstvo betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, potrebný pre dobrý zrak a zdravú pokožku. Okrem toho je bohatá na vitamíny C a E, ktoré podporujú imunitu a na minerály ako draslík, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele. Na rozdiel od iných druhov tekvíc sa hokkaido nemusí lúpať – jej tenká šupka zmäkne pri varení a ľahko sa rozmixuje do hladkého pyré.

Hokkaido

canva/ Kotenko

Na prípravu si pripravte

Na prípravu hokkaidového pyré budete potrebovať:

  • 1 stredne veľkú hokkaido tekvicu
  • 2-3 lyžice masla (alebo olivového oleja pre vegánsku verziu)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Muškátový oriešok (voliteľné)
  • 1-2 lyžice smotany alebo mlieka (na zjemnenie, voliteľné)

Prečítajte si: Pumpkin spice sirup: Sirup, ktorý dodá káve pravú jesennú chuť

Postup

Príprava tekvice: Hokkaido tekvicu dôkladne umyte a nakrájajte na polovice. Semená vydlabte lyžicou a zvyšok nakrájajte na menšie kúsky, aj so šupkou. Nie je potrebné tekvicu šúpať, pretože šupka počas varenia zmäkne.

Varenie: Nakrájanú tekvicu vložte do hrnca s mierne osolenou vodou. Priveďte k varu a varte na miernom ohni približne 15-20 minút alebo kým tekvica nezmäkne. Môžete ju tiež upiecť v rúre, čo dodá pyré jemnú orieškovú chuť – stačí nakrájané kúsky rozložiť na plech, pokvapkať olivovým olejom a piecť pri 180 °C asi 25-30 minút.

Príprava pyré: Uvarenú alebo upečenú tekvicu sceďte (ak ste ju varili) a preložte do mixéra alebo použite tyčový mixér. Pridajte maslo, soľ, korenie a prípadne muškátový oriešok. Môžete tiež pridať trochu smotany alebo mlieka pre extra krémovosť. Mixujte, kým nezískate hladké pyré.

Podávanie: Hokkaidové pyré môžete podávať ako prílohu k mäsu, ako náhradu zemiakovej kaše alebo ako samostatné jedlo s čerstvým pečivom. Vynikajúce je aj s grilovanou zeleninou alebo posypané opečenými semienkami.

Hokkaido pyre je skvelá príloha, ale aj ako samostatný pokrm

canvaú Getty Images

Vyskúšajte aj iné verzie

  • Korenená verzia: Ak máte radi výraznejšie chute, môžete do pyré pridať trochu cesnaku, čili alebo kari korenia. Týmto ho premeníte na pikantnú prílohu, ktorá sa skvele hodí ku grilovaným jedlám.
  • Sladká verzia: Ak chcete pyré využiť ako dezert, pridajte do neho trochu medu, škorice a mletého zázvoru. Podávajte ho s vanilkovým jogurtom alebo orieškovým maslom.
  • Mrazenie: Hokkaidové pyré je skvelé na mrazenie. Ak vám ostane, jednoducho ho rozdeľte do malých porcií a zamrazte. Takto ho môžete rýchlo použiť pri varení polievok alebo omáčok.

Hokkaidové pyré je jednoduché na prípravu, výživné a veľmi univerzálne. Môže byť skvelým spôsobom, ako privítať jeseň na vašom stole, no jeho jemná chuť a výživové hodnoty z neho robia skvelý pokrm pre každú sezónu.

recept na hokkaidové pyré

canva/ Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ ildipapp

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár