Začnite písať

RODIČOVSTVO

Internet a deti vo veku 2 až 5 rokov: Ako ich ochrániť pred možnými nástrahami?

Internet a jeho možné nástrahy pre deti vo veku 2 až 5 rokov

Internet môže byť pre malé deti zaujímavým miestom na objavovanie a učenie sa. Vek 2 až 5 rokov je obdobím, keď sa deti začínajú zaujímať o videá, hry a interaktívne aplikácie na rôznych zariadeniach – od počítačov a mobilných telefónov až po tablety a televízory. Aj keď sa malé deti väčšinou na internete nepohybujú samostatne, je dôležité zabezpečiť ich online prostredie a chrániť ich pred potenciálnymi rizikami, ktoré na ne v online prostredí číhajú.

Prečo chrániť deti v online svete?

Aj keď deti vo veku 2-5 rokov sú menej vystavené rizikám ako staršie deti, stále existujú faktory, ktoré môžu ovplyvniť ich bezpečnosť. Bezpečnosť na internete nie je len o ochrane pred nevhodným obsahom. Ide aj o zabezpečenie, aby deti neboli vystavené nevhodným zmluvám či nepochopiteľným podmienkam. Prijatím preventívnych opatrení môžeme deťom umožniť vychutnať si internet plný učenia a zábavy, bez toho, aby sa stretli s nepríjemnými alebo nebezpečnými situáciami.

Naučte svoje deti zodpovednému správaniu v online svete a to už od útleho veku.

canva/ Getty Images

Riziká a ako im predchádzať

Riziká obsahu

Deti môžu naraziť na obsah, ktorý je pre ne nevhodný, ako sú násilné videá, pornografia alebo programy určené pre starších. Je dôležité zabezpečiť, aby všetok obsah, ktorý deti sledujú, bol starostlivo vybraný a primeraný ich veku. Vyhľadávajte priateľské a hlavne bezpečné platformy a aplikácie určené pre deti, ako je napríklad YouTube Kids, ktorá je navrhnutá tak, aby zabezpečila obsah vhodný pre malých divákov.

Riziká zmlúv

Deti môžu náhodne uzavrieť nevhodné zmluvy alebo členstvá, ktorým nerozumejú. Zabezpečte, aby sa na zariadeniach, ktoré vaše dieťa používa, nenachádzali možnosti, ktoré by mohli spôsobiť nežiaduce nákupy alebo zber osobných údajov. Pridanie rodičovských kontrol a obmedzenie nákupov v aplikáciách sú jednoduché a efektívne spôsoby, ako zabrániť nežiadúcim situáciám.

Riziká kontaktov

Hoci je pravdepodobnosť nebezpečných kontaktov pre deti v tomto veku nižšia, stále je nevyhnutné sledovať, s kým dieťa komunikuje. Zabezpečte, aby všetky aplikácie, ktoré dieťa používa, boli prispôsobené jeho veku a neumožňovali rizikové interakcie s cudzími ľuďmi.

Rodičia by mali byť neustále v pozore, ak sú prítomné ich deti v online svete.

canva/davidpereiras

Riziká správania

Deti môžu náhodne zničiť niečo, čo vytvoril iný, alebo vykonať neželané nákupy v aplikáciách. Naučte deti, ako správne používať aplikácie a hry a monitorujte ich činnosti, aby ste predišli neúmyselným škodám.

Praktické rady na ochranu

Buďte aktívni a zapojení

Jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť bezpečnosť dieťaťa online, je byť nablízku a zapojený. Sledujte, čo vaše dieťa robí a preukazujte záujem o jeho online aktivity. Ak sa dieťa stretne s niečím, čo ho znepokojuje, buďte pripravení rýchlo reagovať a pomôcť mu.

Prečítajte si: Vplyv digitálnych technológií na deti: TV, sociálne médiá, hry a filmy

Vytvorte rodinný plán médií

Stanovte jasné pravidlá o tom, aký obsah je pre vaše dieťa vhodný. Môžete vytvoriť rodinný plán médií, ktorý zahŕňa pravidlá týkajúce sa času stráveného online, obsahových preferencií a zariadení, ktoré sú pre dieťa bezpečné. Zapojiť dieťa do tvorby tohto plánu môže byť skvelý spôsob, ako mu ukázať, že sa na jeho názory a potreby zameriavate.

Používajte technologické obmedzenia

Využite rodičovské kontroly a technologické obmedzenia na zabezpečenie toho, aby dieťa nemohlo naraziť na nevhodný obsah alebo vykonať nechcené nákupy. Nastavte si obmedzenia na streamingových službách, zablokujte možností nákupu a skontrolujte nastavenia ochrany osobných údajov na všetkých zariadeniach.

Online bezpečnosť je nesmierne dôležitá a najmä, ak sa jedná o deti

canva/annakraynova

Buďte dobrým vzorom

Deti sa učia od svojich rodičov a iných dospelých. Ukážte svojmu dieťaťu, ako bezpečne a zodpovedne používať internet tým, že budete vzorom. Ukážte, ako komunikujete s rodinou cez videohovory alebo ako sa zapájate do online hier. Vaše pozitívne správanie môže mať veľký vplyv na to, ako vaše dieťa vníma a používa internet.

Pomoc pri rozpoznávaní dobrého a zlého obsahu

Vysvetlite dieťaťu, že na internete existuje dobrý aj zlý obsah a povzbudzujte ho, aby sa s vami podelilo, ak uvidí niečo, čo ho znepokojuje. Podporujte otvorenú komunikáciu a uistite sa, že vaše dieťa vie, že sa môže na vás vždy obrátiť, ak sa cíti nepríjemne alebo vystrašene.

Bezpečnosť na internete je dôležitá už od skorého veku. S láskyplným prístupom, dôvtipom a pozornosťou môžete svojmu dieťaťu umožniť bezpečne a zábavne objavovať svet online.

Ukážte svojmu dieťaťu, ako bezpečne a zodpovedne používať internet tým, že budete vzorom.

canva/ RossHelen

Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár