Začnite písať

RECEPTY

Pečený kečup pre pohodlné gazdinky

Pečený recept pre pohodlné gazdinky

Kečup je obľúbenou pochúťkou nielen pre dospelých, ale predovšetkým pre deti. Ak máte doma prebytok rajčín, neexistuje lepší spôsob, ako ich využiť, než pripraviť si vlastný domáci kečup. Nielenže vás vyjde lacnejšie ako ten kupovaný, ale navyše neobsahuje žiadne umelé konzervanty, zahusťovadlá či iné látky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na naše zdravie. Navyše, domácim kečupom si môžete prispôsobiť jeho chuť presne podľa svojich predstáv.

Domáci pečený kečup: Lahodná pochúťka, ktorú si zamiluje celá rodina

Čo budete potrebovať (na cca 8 pohárov)

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 2ks väčšej cvikly
  • 2 papriky (môžete zvoliť bielu alebo zelenú)
  • 4 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice soli
  • 250 g cukru (množstvo upravte podľa vlastnej chuti)
  • 1 polievkovú lyžicu mletej papriky
  • 1 dcl octu
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 5 klinčekov
  • 2 bobkové listy
  • Kúsok celej škorice (voliteľné, podľa chuti)

Vyskúšajte: Rajčinový lekvár pre aktívne mamy: Skvelý recept z vlastnej záhrady

Postup prípravy

Príprava surovín: Najprv si nakrájajte paradajky, papriky, cibule a cesnak na menšie kúsky. Všetky pripravené suroviny vložte do veľkého pekáča.

Dochutenie a pečenie: K zelenine pridajte soľ, cukor, mletú papriku, ocot a všetky koreniny (nové korenie, klinčeky, bobkové listy, prípadne škoricu). Dôkladne premiešajte, aby sa chute pekne prepojili. Pekáč vložte do rúry predhriatej na 220 °C a pečte približne jednu hodinu. Počas pečenia občas premiešajte, aby sa zmes rovnomerne prepiekla. Dôležité je nechať pekáč neprikrytý, aby sa nadbytočná šťava odparila a kečup mal správnu konzistenciu.

Dokončenie kečupu: Po upečení vyberte pekáč z rúry a odstráňte všetky koreniny (nové korenie, klinčeky, bobkové listy a škoricu). Následne celú zmes rozmixujte do hladka.

Prepasírovanie a plnenie pohárov: Rozmixovanú zmes prepasírujte cez jemné sitko, aby ste získali jemný a hladký kečup. Hotový kečup potom naplňte do čistých pohárov.

Sterilizácia pre dlhšiu trvanlivosť: Poháre s kečupom sterilizujte pri teplote 80-85 °C po dobu 20-25 minút. Tým zabezpečíte, že váš kečup vydrží dlhšie a bude chutný aj po dlhšom skladovaní.

A je to! Váš domáci pečený kečup je pripravený. Tento jednoduchý a zdravý recept vám umožní vychutnať si pravú chuť kečupu bez zbytočných prísad. Uvidíte, že po tomto už nikdy nebudete chcieť kupovať kečup v obchode. Vychutnajte si tento skvelý domáci kečup, ktorý stojí za to!

Recept na skvelý pečený kečup: Zamilujete si ho!![1]

canva/ Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár