Začnite písať

RODIČOVSTVO

Plač dieťaťa v prvý deň v škôlke: Ako ho zvládnuť bez obáv?

Ako zvládnuť plač v prvý deň?

Prvý deň v škôlke je významným míľnikom v živote dieťaťa aj rodičov. Mnohé deti sa na tento deň tešia, no pre niektoré môže byť začiatok škôlky plný neistoty a obáv, čo sa často prejavuje plačom. Ako zvládnuť túto situáciu a čo môžete urobiť, aby bol prechod do škôlky čo najhladší? Tento článok vám poskytne niekoľko užitočných tipov a odporúčaní.

Príprava na prvý deň v škôlke

  • Hovorte o škôlke: Pred prvým dňom sa s dieťaťom rozprávajte o škôlke. Vysvetlite mu, čo môže očakávať – nové hračky, kamaráti, hry, a tiež, že budete vždy pripravení ho vyzdvihnúť. Čím viac informácií dieťa má, tým menej sa bude báť neznámeho.
  • Návšteva škôlky pred začiatkom: Ak je to možné, vezmite dieťa do škôlky ešte pred začiatkom školského roka. Uvidí nové prostredie, spozná učiteľky a iné deti. Týmto spôsobom sa škôlka stane menej cudzím miestom.
  • Zaveďte rannú rutinu: Pred začiatkom škôlky začnite s dieťaťom praktizovať rannú rutinu, ktorá bude zahŕňať vstávanie, obliekanie, raňajky a odchod do škôlky. Pomôže to dieťaťu cítiť sa bezpečnejšie, keď príde prvý deň.
Plač dieťaťa v prvý deň v škôlke: Ako ho zvládnuť bez obáv?

canva/ Andrii Iemelyanenko

Ako zvládnuť plač v prvý deň?

  • Buďte pokojní a pozitívne naladení: Deti veľmi citlivo vnímajú emócie rodičov. Ak ste nervózni alebo úzkostliví, dieťa to pravdepodobne pocíti a jeho vlastný strach môže narásť. Ukážte mu, že škôlka je bezpečné a zábavné miesto, kde sa nemusí báť.
  • Krátka a jasná rozlúčka: Pri odchode sa s dieťaťom rozlúčte krátko, ale s láskou. Uistite ho, že ho čoskoro vyzdvihnete, ale vyhnite sa dlhému lúčeniu, ktoré by mohlo zvyšovať jeho úzkosť.
  • Dôverujte učiteľom: Učiteľky v škôlke sú skúsené v práci s deťmi a vedia, ako im pomôcť prekonať prvotný stres. Dôverujte im a nechajte ich, aby sa postarali o vaše dieťa, keď odídete.

Prečítajte si: Internet a deti vo veku 2 až 5 rokov: Ako ich ochrániť pred možnými nástrahami?

Čomu sa vyhnúť

  • Nezmiznite bez rozlúčky: Hoci sa môže zdať jednoduchšie odísť bez toho, aby si dieťa všimlo, že odchádzate, táto stratégia môže narušiť jeho dôveru. Dieťa môže pocítiť zmätenosť a strach, že ho opúšťate, čo môže zhoršiť jeho úzkosť.
  • Neignorujte plač: Plač je prirodzeným prejavom emócií dieťaťa. Ignorovanie jeho pocitov alebo vyžadovanie, aby prestalo plakať, môže viesť k väčšiemu stresu. Namiesto toho uznajte jeho pocity a uistite ho, že je v poriadku cítiť sa smutne alebo vystrašene.
  • Nepodľahnite pokušeniu vziať dieťa domov: Ak dieťa začne plakať, môže byť lákavé vziať ho späť domov. Avšak týmto krokom by ste len posilnili jeho strach a prechod do škôlky by bol ešte náročnejší. Namiesto toho skúste byť láskaví a nechajte ho zostať v škôlke.
Krátka a jasná rozlúčka: Pri odchode sa s dieťaťom rozlúčte krátko, ale s láskou. Uistite ho, že ho čoskoro vyzdvihnete, ale vyhnite sa dlhému lúčeniu, ktoré by mohlo zvyšovať jeho úzkosť.

canva/ oksanashufrych

Ako podporiť dieťa po prvom dni

  • Rozprávajte sa o zážitkoch: Po návrate zo škôlky sa spýtajte dieťaťa, čo sa mu páčilo a čo ho prípadne znepokojilo. Zamerajte sa na pozitívne momenty, aby si postupne vytváralo k škôlke pozitívny vzťah.
  • Povzbudzujte ho k rozprávaniu o pocitoch: Pomôžte dieťaťu vyjadriť, ako sa cíti. Ak sa obáva ďalšieho dňa v škôlke, spoločne hľadajte riešenia, ktoré mu pomôžu cítiť sa bezpečnejšie.
  • Oslavujte malé úspechy: Ak dieťa zvládlo svoj prvý deň, aj keď s plačom, pochváľte ho za odvahu. Každý malý krok je úspechom, ktorý si zaslúži uznanie.

Prvý deň v škôlke môže byť pre dieťa aj rodičov emotívnym zážitkom, ale so správnym prístupom a trpezlivosťou je možné tento prechod uľahčiť. Príprava, podpora a pozitívny prístup sú kľúčové pre to, aby sa dieťa cítilo v škôlke bezpečne a šťastne. Pamätajte, že plač je prirodzený prejav a s časom sa väčšina detí adaptuje na nové prostredie. Dôverujte procesu a svojmu dieťaťu, pretože iba spoločne zvládnete túto novú etapu života.

Ako podporiť dieťa po prvom dni škôlky

canva/ Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ Robert Kneschke

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár