Začnite písať

CHOROBY

Salmonelóza: Skrytá hrozba v našich kuchyniach

Salmonelóza a ako sa voči tejto chorobe chrániť

Salmonelóza je jednou z najčastejších infekcií prenášaných potravinami na svete. Tento článok sa zameriava na jej pôvod, príznaky, diagnostiku, liečbu a prevenciu, aby sme lepšie pochopili, ako sa pred ňou chrániť.

Čo je salmonelóza a ako sa šíri?

Salmonelózu spôsobujú baktérie rodu Salmonella, ktoré sa nachádzajú v tráviacom trakte mnohých zvierat, vrátane hydiny, hovädzieho dobytka, prasiat a plazov. Infekcia sa šíri konzumáciou kontaminovaných potravín alebo vody, najmä nedostatočne tepelne upraveného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov a niektorých druhov zeleniny a ovocia.

Produkty, ktoré vám pomôžu priniesť tú správnu mladistvú iskru do vašich očí

canva/ Изображения пользователя Svetlana Zhukova

Príznaky salmonelózy

Prvé príznaky salmonelózy sa objavujú zvyčajne 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. Medzi hlavné symptómy patria:

  • Hnačka: Často vodnatá, niekedy aj krvavá.
  • Bolesť brucha: Intenzívna a nepríjemná.
  • Horúčka: Teplota nad 38 °C.
  • Nevoľnosť a zvracanie: Často sprevádzané hnačkou.
  • Bolesti hlavy a svalov: Celková slabosť a únava.

U väčšiny zdravých ľudí symptómy ustúpia do 4 až 7 dní bez špeciálnej liečby. Avšak malé deti, starší ľudia a osoby s oslabeným imunitným systémom môžu čeliť závažným komplikáciám, ako je dehydratácia a infekcia krvi, ktoré vyžadujú hospitalizáciu.

Príznaky, ktoré môžete pociťovať pri salmonelóze

canva/ pixelshot

Ako sa diagnostikuje salmonelóza?

Diagnostika salmonelózy sa zvyčajne vykonáva pomocou laboratórnych testov stolice, kde sa zisťuje prítomnosť baktérií Salmonella. V niektorých prípadoch, najmä pri podozrení na rozšírenie infekcie do krvi, môže byť potrebná aj krvná kultúra. Tento laboratórny test má za úlohu vyhľadávať mikroorganizmy v krvi, ako sú baktérie či huby.

Salmonelózu spôsobujú baktérie rodu Salmonella

canva/ Getty Images

Liečba salmonelózy

Väčšina prípadov salmonelózy sa lieči doma. Dôležité je:

Rehydratácia: Pitím dostatočného množstva tekutín, najlepšie rehydratačných roztokov, aby sa predišlo dehydratácii.

Strava: Po odznení akútnych príznakov sa odporúča postupne zavádzať ľahko stráviteľné potraviny.

Antibiotiká: Zvyčajne sa nepoužívajú, okrem závažných prípadov alebo u rizikových skupín.

Prečítajte si: Črevná viróza u detí: Ako ju zvládnuť počas teplých dní?

Ako sa môžeme chrániť pred salmonelózou?

Prevencia salmonelózy je dôležitá a zahŕňa:

Hygiena rúk: Dôkladné umývanie rúk mydlom a teplou vodou po manipulácii s potravinami, po použití toalety a po kontakte so zvieratami.

Bezpečná príprava potravín: Zabezpečenie dostatočnej tepelnej úpravy mäsa, vajec a mliečnych výrobkov. Surové potraviny by mali byť skladované oddelene od hotových jedál.

Kontrola zdrojov vody: Používanie čistej a bezpečnej pitnej vody.

Vzdelávanie a informovanosť: Zvýšenie povedomia o rizikách spojených so salmonelou a správnych postupoch pri manipulácii s potravinami.

Salmonelóza je vážne ochorenie, ktoré môže mať značný vplyv na naše zdravie. Dodržiavaním základných hygienických opatrení a zodpovedným správaním pri príprave a konzumácii potravín môžeme výrazne znížiť riziko infekcie. Informovanosť a vzdelávanie sú našimi najlepšími zbraňami v boji proti tejto nebezpečnej chorobe.

Umývanie rúk je jednouz prevencii voči salmonelóze

canva/ Зображення користувача Bogdan Sonjachnyj

zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár