Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Švédske upratovanie pred smrťou: Nový trend minimalizmu

švédske upratovanie pred smrťou

Zatiaľ čo Marie Kondo a hygge dominovali svetu minimalizmu, teraz prichádza nový trend: švédske upratovanie pred smrťou. Tento švédsky kultúrny zvyk, nazývaný „döstädning,“ znamená organizovanie a upratovanie života pred smrťou, aby sa uľahčil život vašim blízkym po vašom odchode. Tento prístup prináša nielen praktické, ale aj emocionálne výhody, ktoré nás vedú k premýšľaniu o tom, čo je v našom živote skutočne dôležité.

Čo znamená táto metóda upratovania?

Švédske upratovanie pred smrťou je metóda organizovania a upratovania domácnosti pred vašou smrťou, aby sa znížila záťaž pre vašich blízkych. Zvyčajne sa tejto činnosti venujú starší ľudia alebo ľudia s vážnou chorobou. V praktickom zmysle to znamená organizovať a upratovať svoj dom, aby vaši blízki nemuseli prechádzať desiatkami vecí a rozhodovať, čo je dôležité. Vďaka švédskemu upratovaniu pred smrťou už toto rozhodnutie urobíte za nich a ponecháte si iba tie veci, ktoré považujete za nevyhnutné.

„Niekedy si jednoducho uvedomíte, že sotva zavriete zásuvky alebo ťažko zavriete dvere skrine,“ píše Magnussen vo svojej knižke The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter. „Keď sa to stane, je určite čas niečo urobiť, aj keď máte len tridsať. Takéto upratovanie by ste mohli nazvať tiež döstädning, aj keď vám môže zostávať mnoho, mnoho rokov do smrti.“

The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter.

Amazon.com

Výhody švédskeho upratovania pred smrťou

Švédske upratovanie pred smrťou má mnoho výhod:

  • Uľahčuje život: Tento spôsob upratovania zjednodušuje váš život tým, že vás núti redukovať veci na tie skutočne podstatné.
  • Udržiava dom čistý: S menej vecami je menej neporiadku!
  • Znižuje stres: Neporiadok a nečistota sú spojené s vyššími hladinami stresu. Švédske upratovanie pred smrťou odstraňuje nadbytočné veci, čo vám pomáha cítiť sa pokojnejšie.
  • Pomáha rodine: V prípade vašej smrti budú vaši blízki lepšie schopní sa sústrediť na proces smútku namiesto potreby upratovať vaše veci.
  • Pomáha vám sústrediť sa na to, čo je dôležité: Švédske upratovanie pred smrťou odstraňuje prebytok, čo vám pomáha sústrediť sa na to, čo je skutočne dôležité.
Vyskúšajte švédsku metódu upratovania pred smrťou

canva/ Getty Images

Ako na švédske upratovanie pred smrťou

Aj keď je podstata švédskeho upratovania pred smrťou jednoduchá, táto filozofia upratovania môže zasiahnuť rôzne aspekty vášho domova. Ide o viac než len o utieranie povrchov alebo hĺbkové čistenie – vo svojom jadre je švédske upratovanie pred smrťou o rozhodovaní, čo si ponechať a čo pustiť.

Začnite s oblečením: Zvyčajne je jednoduché prejsť oblečenie a zistiť, čo vám sedí a čo nie (alebo aké štýly by mali ísť do kopy „vyhodiť“). Pri tom si tiež vytvorte systém pre svoj šatník. Napríklad hlavné sekcie rezervujte pre pravidelne nosené veci a sezónne oblečenie dajte dozadu alebo nahor.

Prečítajte si: Zónové upratovanie: Efektívna metóda pre neustále čistý domov

Prejdite nábytok a ďalšie veci: S nábytkom a ďalšími vecami vo vašom dome upratujte podľa veľkosti. Začnite s tými, ktoré zaberajú najviac miesta. Odtiaľ môžete postupovať k menším veciam a osobným záležitostiam.

Riešte digitálny neporiadok: Zabezpečte, aby mali vaši blízki dôležité prihlasovacie údaje k veciam, ako sú online bankové účty a ďalšie dôležité zdroje informácií. Zvážte venovanie popoludnia na upratanie pevného disku a plochy počítača.

Zhromaždite dôležité dokumenty: Okrem zbavenia sa papierového neporiadku budete chcieť zhromaždiť a zorganizovať akékoľvek dôležité dokumenty, ako sú právne dokumenty, informácie o bankových účtoch atď.

Švédske upratovanie pred smrťou je metóda organizovania a upratovania domácnosti pred vašou smrťou, aby sa znížila záťaž pre vašich blízkych.

canva/ Getty Images

Bežné mýty

Ako Magnussen spomína vo svojej knihe, nemusíte čakať až na starobu, aby ste začali so švédskym upratovaním pred smrťou. Viac než len upratovanie vášho domova vám tento spôsob minimalizmu môže dať jasnejší zmysel toho, na čom vám záleží. Zbavovanie sa vecí tiež nemusí znamenať, že ich stratíte navždy. Švédske upratovanie pred smrťou môže byť skvelým spôsobom, ako darovať vašim priateľom a rodine predmety, ktoré už nepotrebujete, ale môžu pre nich mať význam. Tiež zistíte, že mnoho predmetov sa dá predať alebo darovať namiesto toho, aby skončili v koši.

V konečnom dôsledku neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako vykonať švédske upratovanie pred smrťou. Dokiaľ znižujete neporiadok vo svojom domove a obklopujete sa najdôležitejšími vecami, nielenže uľahčujete život svojim blízkym, no žijete aj zmysluplnejší život v prítomnosti. Tento premyslený a účinný prístup k upratovaniu môže priniesť skutočné výhody aj v súčasnosti, keď vám pomôže rozhodnúť, ktoré veci sú naozaj dôležité a ktoré nie.

švédske upratovanie pred smrťou alebo aj döstädning

canva/ Pexels

Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images

Zdroj článku: What Is Swedish Death Cleaning, and Should You Do It?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár