Tipy a triky akčných mám: Ako si vyrobiť domáce ovsené mlieko
Ak ste fanúšikom rastlinných mliek, určite by ste mali vyskúšať vyrobiť si domáce ovsené mlieko. Je to jednoduché, lacné a presne viete, čo v ňom máte. Stačí vám len šálka ovsených vločiek, voda a mixér!
Čo budete potrebovať?
Na prípravu ovseného mlieka potrebujete len niekoľko jednoduchých ingrediencií a nástrojov, ktoré pravdepodobne už máte doma:
- 1 šálku ovsených vločiek (odporúča sa použiť bezlepkové, ak máte citlivosť na lepok)
- 4 šálky studenej vody
- Štipku soli (voliteľné)
- 1-2 polievkové lyžice sladidla podľa výberu (napríklad med, javorový sirup alebo agávový sirup) – voliteľné
- Vanilkový extrakt (voliteľné)
- Mixér
- Jemné sitko alebo látku na precedenie (napríklad plátenú utierku alebo orechové vrecko)
Postup
Namáčanie ovsených vločiek: Pred samotnou prípravou je ideálne ovsené vločky na chvíľu namočiť. Nalejte vločky do misky a zalejte ich dostatočným množstvom studenej vody. Nechajte ich namáčať aspoň 15-30 minút. Toto namáčanie pomôže zbaviť vločky nadbytočných škrobov, čo zabráni tomu, aby bolo mlieko príliš slizké.
Mixovanie: Po namáčaní ovsené vločky dôkladne prepláchnite a sceďte. Vložte ich do mixéra, pridajte 4 šálky studenej vody a mixujte na vysokej rýchlosti približne 30-45 sekúnd. Netreba mixovať príliš dlho, aby sa mlieko nezačalo zahusťovať.
Precedenie: Zmes preceďte cez jemné sitko, plátenú utierku alebo orechové vrecko do veľkej misy. Tento krok zabezpečí, že vaše mlieko bude hladké a bez hrudiek. Pre čo najlepšie výsledky odporúčam precedenie zopakovať ešte raz.
Dochutenie: Ak máte radi sladšie mlieko, pridajte teraz sladidlo podľa chuti. Môžete pridať aj štipku soli a trochu vanilkového extraktu na zvýraznenie chuti. Zmes ešte raz krátko premiešajte v mixéri.
Skladovanie: Hotové ovsené mlieko prelejte do sklenenej fľaše alebo nádoby s viečkom a uložte do chladničky. Domáce ovsené mlieko je najlepšie konzumovať do 3-5 dní. Pred každým použitím ho dobre pretrepte, pretože prirodzene sa oddelí.
Prečítajte si: Tipy a triky akčných mám: Prírodný osviežovač vzduchu
Tipy na využitie ovseného mlieka
- Použite ho ako náhradu za kravské mlieko v káve, čaji alebo smoothies.
- Je výborné na prípravu rôznych pečív, palaciniek či ovsenej kaše.
- Môžete ho pridať do omáčok alebo polievok na zjemnenie chuti.
Vyrobiť si domáce ovsené mlieko je jednoduché, rýchle a nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie. Tento rastlinný nápoj je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá zdravšiu alternatívu k tradičnému mlieku. Okrem toho, že si vychutnáte jeho jemnú chuť, budete mať aj dobrý pocit, že ste si pripravili niečo vlastnoručne a zdravo. Skúste to a možno už nikdy nebudete chcieť kupovať ovsené mlieko v obchode!
Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images