Začnite písať

Tehotenský zápisník

36. týždeň tehotenstva: Dieťatko už dokáže dýchať

36. týždeň tehotenstva

36. týždeň tehotenstva prináša okamih, na ktorý ste sa celých deväť mesiacov tešili – vaše bábätko je už takmer pripravené prísť na svet. Vaše telo aj dieťatko sú v poslednej fáze príprav na pôrod. Tento čas je plný očakávania a zmien, ktoré sú prirodzenou súčasťou konca tehotenstva.

Bábätko v 36. týždni: Takmer pripravené

Vaše dieťatko teraz meria približne 47 centimetrov a váži okolo 2 700 gramov. Samozrejme, každé bábätko je iné, takže môže byť trošku väčšie alebo menšie. Tukové zásoby, ktoré si počas posledných týždňov nazhromaždilo, mu po narodení pomôžu udržať teplotu. Je už krásne zaoblené a pripravené zvládnuť vonkajší svet.

Pľúca sú síce posledným orgánom, ktorý sa ešte dolaďuje, no dieťatko by už dokázalo samostatne dýchať, ak by sa rozhodlo narodiť práve teraz. V tomto štádiu by bolo síce považované za mierne predčasné, ale jeho vývoj by prebiehal bez väčších problémov.

36. týždeň tehotenstva: Dieťatko už dokáže dýchať

canva/ sciencephotolibrary

Posledné prípravy

Vaše bábätko sa už pravdepodobne usadilo v pôrodnej polohe s hlavičkou nadol, čo je ideálna pozícia pre prirodzený pôrod. Ako sa postupne posúva nižšie do panvy, možno cítite úľavu – pálenie záhy by malo ustúpiť a dýchanie by malo byť o niečo ľahšie. Na druhej strane však možno pociťujete väčší tlak v oblasti panvy a častejšie nutkanie na močenie.

Vaše telo sa tiež pripravuje na blížiaci sa pôrod. Cvičné kontrakcie, známe aj ako poslíčkovia, vám môžu pripomínať, že veľký deň sa nezadržateľne blíži. Tieto kontrakcie sú väčšinou nepravidelné a slúžia na to, aby sa telo pripravilo na skutočné pôrodné kontrakcie, ktoré pomôžu dieťatku na svet.

Prečítajte si: 35. týždeň tehotenstva: Pľúca sú pripravené na prvý nádych

Starostlivosť a kontroly

Od tohto týždňa budete možno častejšie navštevovať tehotenskú poradňu, kde lekár skontroluje váš krvný tlak, moč a rast bábätka pomocou ultrazvuku. Tieto kontroly sú dôležité na to, aby sa zabezpečilo, že všetko prebieha tak, ako má.

Tiež vás čaká kardiotokografické vyšetrenie (CTG), ktoré sleduje kontrakcie maternice a srdcovú aktivitu bábätka. Je fascinujúce počuť rýchle údery jeho malého srdiečka – bije 1,5- až 2-krát rýchlejšie ako to vaše.

Okrem toho vás čaká aj test na prítomnosť streptokoka skupiny B. Ak by bol test pozitívny, dostanete antibiotiká počas pôrodu, aby sa predišlo možnej infekcii bábätka.

36. týždeň tehotenstva

canva/ mykolasosiukin

Pokoj a príprava

V tomto štádiu tehotenstva je dôležité venovať čas sebe a bábätku. Dieťatko už teraz intenzívne vníma váš hlas, hudbu, a dokonca aj vaše emócie. Pokúste sa preto udržať v pohode, relaxovať a pripraviť sa na príchod vášho malého zázraku. Tehotenstvo je cesta plná výziev, ale aj radosti, a teraz ste už len krôčik od cieľa.

Blíži sa okamih, na ktorý ste sa dlho pripravovali. Už čoskoro budete držať svoje dieťatko v náručí a začne sa nová kapitola vášho života. Tešte sa na to, čo príde, a verte, že všetko prebehne dobre.

36. týždeň tehotenstva

canva/ ArtTim od autora Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár