Začnite písať

ČO HOVORIA ODBORNÍCI ROZHOVORY

Ako si správne nastaviť materskú? Radí odborníčka Dominika Hucíková

Každý budúci aj súčasný rodič sa aspoň raz za život stretne s problematikou v oblasti rodičovských dávok. Relevantných informácií v tejto oblasti je málo a zároveň sú často mätúce. Preto sme si pre vás pripravili rozhovor a webinár s odborníčkou, ktorá radí ako na materskú, s Ing. Dominikou Hucíkovou, ktorá je zakladateľkou projektu Najmaterska.

Ing. Dominika Hucíková je ekonómka, mama dvoch neposedných juniorov a zakladateľka projektu www.najmaterska.sk. Pomocou tohto projektu pomáha mamičkám a oteckom, ktorí si plánujú založiť rodinu, čakajú dieťa alebo sú na materskej/rodičovskej dovolenke. Na základe dlhoročných skúseností s prácou so sociálnym systémom a nastavením príjmu na poberanie materského a rodičovského príspevku vie, ako náročný tento postup môže byť, preto radí, ako na to.

„Na vlastnej koži som si vyskúšala, aké to je, keď sa usilujete o čo najlepšie nastavenie príjmu počas materskej. Nepresné informácie od úradov, protichodné „rady“ na internete. Čakali ma dlhé hodiny pátrania po informáciách a naťahovanie sa s úradmi. Som skúsená ekonómka, mám prehľad a odborné kontakty, ale toto bolo náročné aj pre mňa.“

Dominika je tu pre:

– Páry, ktoré si plánujú založiť rodinu.

– „Single“ maminy, ktoré chcú optimalizovať výšku materskej.

– Rodičov na materskej alebo rodičovskej a znovu čakajúci bábätko.

– Otcov, ktorý tiež môžu poberať materskú, ale aj otcovské.

– SZČO vs. TPP.

mama a dieťa

Dominika Hucíková so synom

Ako vznikla myšlienka založiť váš projekt Najmaterska.sk?

Myšlienka založiť môj projekt a venovať sa tomuto smeru priniesol sám život. Nakoľko sme s partnerom plánovali založiť si rodinu. A keď som si študovala informácie na internete o tom na čo mám nárok v súvislosti s materskou dovolenkou. Vtedy som s údivom zistila, že nemám nárok na materskú. Pri hlbšom študovaní a riešení tejto situácie sa mi podarilo moju materskú si nastaviť a nakoniec som mala na ňu nárok. Takže som pred šiestimi rokmi vyčerpala maximálnu možnú materskú. V mojom okolí, známi a rodina riešili podobné témy a problémy, preto sa ma začali pýtať na rady, ako som postupovala a podobne. A teda takto to samé prišlo.

Môj partner mal vtedy prvotnú myšlienku, prečo to neponúknuť aj širokej verejnosti, prečo sa tejto problematike nevenovať naplno. Keďže sme zistili, že je to diera na trhu a málokto poskytuje konzultácie v tejto oblasti. Sociálna poisťovňa je veľmi strohá v odpovediach na otázky a zároveň sa nemôže každému klientovi venovať individuálne a niekoľko desiatok minút. A zároveň tých informácii na internete je veľmi málo, sú mätúce. Takže sme zistili, že veľmi veľa ľudí potrebuje v tejto oblasti poradiť, nevyznajú sa v zákonoch a v systéme, ktorý je s tým spojený. Preto nám tento projekt priniesol sám život, keď sme aj my riešili problematiku materskej.

Prečítajte si: Nórsko karavanom: Rodinný denník z krajiny Vikingov a trolov

Akým konkrétnym témam sa v rámci vášho projektu venujete?

Špecializujem sa výhradne len na témy v oblasti rodičovských dávok, a to je materská, tehotenské, rodičovský príspevok pre mamy aj otcov, aj pre rodičov, ktorí už majú deti a plánujú ďalšie deti, pre prvorodičov alebo tých, ktorí rodičovstvo ešte len plánujú, slobodné mamičky, či adoptívnych rodičov. Čiže len témy materských, tehotenských a rodičovských príspevkov.

Projekt Najmaterska.sk má aj svoj vlastný blog, kde nájdete podrobné informácie v oblasti rodičovských dávok. Zároveň ponúka aj individuálne konzultácie.

S akými problémami sa na vás rodičia obracajú najčastejšie?

Najčastejšie problémy v mojej oblasti vnímam najmä nedostatok relevantných informácií. Zároveň prebytok mylných informácií na internete, na sociálnych sieťach, a teda nemožnosť si skonzultovať svoj individuálny prípad. Pretože nie všetci sú dlhodobí zamestnanci, ktorí majú materskú vyrátanú z predchádzajúceho pracovného obdobia, ale majú rôzne špecifické prípady. A potom je to téma reťazový pôrod u matiek, ktoré si mylne myslia, že akonáhle porodia dieťa do troch rokov od toho predchádzajúceho dieťaťa, tak majú automaticky nárok na tehotenské aj materskú. Čo je veľká chyba a stáva sa to často, že potom s hrôzou zistia, že to tak nie je. Pretože nie je to automatické, musia sa tam spĺňať ďalšie podmienky, ktoré si už matky nezisťujú, a potom zachraňujeme ak sa niečo zachrániť dá.

mama a syn

Dominika Hucíková je zakladateľka projektu Najmaterska.

Viac informácií o reťazovom pôrode sa dozviete tu.

Tiež sa ma rodičia často pýtajú z akého obdobia a z čoho presne sa im materská vypočíta. Nie každý má štandardný prípad, sú aj veľmi špecifické prípady. Ako napríklad dobrovoľne poistené osoby, živnostníci. Veľa živnostníkov sa ma pýta z čoho a z akého obdobia sa im vypočíta materská, aká bude výška materskej. A následne sa pýtajú aj v súvislosti s tým, že keď plánujú dve deti krátko po sebe, ako to najlepšie nastaviť. Alebo, že či je výhodné, aby išiel potom otec na materskú. Čo ja som veľký propagátor oteckov na materskej a určite to odporúčam každému, kto môže využiť, aby išiel.

Viac informácií o materskej dovolenke pre otca sa dozviete tu.

Také tie štandardné otázky. Ale tiež sú aj veľmi špecifické otázky, kde rozoberáme individuálny prípad veľmi podrobne, nakoľko matka musí nastúpiť na materskú pred pôrodom a otecko do troch rokov dieťaťa. Niekedy naozaj riešime veci za pochodu v hodine dvanástej. Ale veľmi sa teším, že ľudia začínajú byť v tejto problematike viac informovaní a tiež začínajú si hľadať informácie už vtedy, keď bábätko len plánujú.

Viac informácií o tom, ako prebieha výpočet materskej dávky sa dozviete tu.

Aké máte s vašim projektom plány do budúcna?

Moje plány do budúcna je najmä propagovať témy spojené s materskou širokej verejnosti a zvýšiť povedomie o tejto téme. Že každý vie získať nárok na materskú a materská nemusí byť len taká akú systém vypočíta. Zisťovaním si informácií si človek vie sám nastaviť materskú, vie získať nárok na materskú. Čiže zvýšiť povedomie a informovať čo najviac a čo najširšie spektrum ľudí. Či už ide o mladých študentov, ktorí plánujú rodinu alebo zamestnanci, ktorým sa mení/končí pracovný pomer. Konatelia, veterinári, doktori,.. Že naozaj aj iným ako zamestnaneckým pomerom sa dá získať nárok na materskú dovolenku.

Chcem šíriť aktuálne a relevantné informácie širokej verejnosti, aby sa o tejto téme hovorilo, aby oteckovia chodili častejšie na materskú. Propagovať tému materskej, aby čo najviac ľudí využívalo túto dávku a nenechávali to len tak na „náhodu“ ako to bude. Aby mali možnosť prežiť to obdobie na začiatku s bábätkom bez zbytočného stresu zo straty finančného zárobku, bez zbytočného pozerania sa na rodinný rozpočet, aby si vedeli toto obdobie naozaj užiť.

mama a syn

Dominika Hucíková radí rodičom ako na materskú.

V spolupráci s projektom Najmaterska sme si pre vás pripravili praktický webinár pre rodičov a budúcich rodičov

webinárČo sa na webinári dozviete?

  • Spomenieme základne podmienky nároku na materskú.
  • Z čoho všetkého sa dá poberať materská.
  • Ako sa materská počíta.
  • Na čo si dať pozor a aké sú najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia.
  • A zostane nám aj priestor na individuálne otázky.

Webinár sa uskutoční online v piatok 27. septembra o 9:00. Vstupenku na webinár si môžete zakúpiť tu

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár