Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN INŠPIRÁCIE PR ČLÁNKY

Ako vytvoriť útulnú obývačku pre celú rodinu?

Obývačka, ktorá je útulna? Nie je problém, prinášame vám pár skvleých tipov ako na to!

Obývačka je srdcom každého domova. Je to miesto, kde sa stretávame s rodinou a priateľmi, relaxujeme po náročnom dni a trávime spoločný čas. Chcete, aby sa vaša obývačka stala príjemným miestom pre celú rodinu? Poďme sa spolu pozrieť na to, ako si vytvoriť útulný a funkčný priestor, kde sa každý bude cítiť dobre.

Sedačka ako srdce domu

Sedačka je najväčším a najdôležitejším kusom nábytku v obývačke, bude v nej imitovať srdce priestoru, ku ktorému by ste mali chcieť prísť a tráviť na ňom čas. Zimné, ale aj letné večery na nej môžete stráviť najrôznejšími spôsobmi. Pri hre, knihe alebo klasicky pri sledovaní filmu. Tie však v programe často nie sú vhodné pre deti, s televíziou online si budete môcť každý večer vybrať niečo pre celú rodinu.

Aby ste sa celý čas cítili pohodlne, v  prvom rade by mala byť dostatočne veľká, aby sa na ňu zmestila celá rodina. Ak máte menšiu obývačku, zvoľte rohovú sedačku, ktorá ušetrí miesto a zároveň ponúka dostatok miesta na sedenie. Myslite pritom na to, že v prípade, že budete mať hostí musí sa na ňu zmestiť vaša rodina plus dvaja traja ľudia.

Prečítajte si: Túžite po kvalitnom spánku? Tu je 5 tipov, vďaka ktorým ho bez problémov dosiahnete

Vyberte si materiál, ktorý je odolný proti opotrebovaniu a ľahko sa čistí. Napríklad pravá koža je elegantná a trvácna, no aj poriadne drahá. V prípade, že zvolíte jej umelú alternatívu môže sa stať, že látka po pár rokoch začne praskať. Koža je navyše v letných mesiacoch nepraktická pretože sa lepí na pokožku a rýchlo sa zahrieva ak je sedačka na priamom slnku.

Lacnejšou alternatívou je napríklad mikrovlákno. To je odolné voči škvrnám a opotrebovaniu. Je ľahko udržiavateľné a vydrží aj pri menších deťoch. Pri tých najmenších deťoch, zvoľte sedačku s odnímateľnými poťahmi, ktoré môžete ľahko vyprať alebo si na sedačku na prvé roky takýto poťah zakúpte. S takýmto krytím vám vydrží o pár rokov viac. Myslite aj na to, že rozkladacia sedačka vám poskytne ďalšie lôžko pre hostí.

Sedačka je srdcom obývačky

cavna/ wuttichaijanglab

Detský kútik – raj pre najmenších

Každé dieťa potrebuje svoj vlastný kúsok sveta, kde sa môže hrať, objavovať a rozvíjať svoju fantáziu. Detský kútik v obývačke je skvelým riešením, ako vytvoriť pre vaše ratolesti zábavné a bezpečné miesto na hranie kde ich budete mať pod dohľadom.

Ak máte v obývačke parkety. Použite ako podklad pre takýto kútik mäkké podložky alebo koberce, ktoré tlmia pády a izolujú deti od chladnej podlahy. Do rohu kútika schovajte úložné boxy, do ktorých budete ukladať hračky a udržiavať tak v obývačke.

Detský kútik v obývačke je skvelý nápad

canva/ vanitjan

Farby a materiály pre útulný pocit

Výber farieb a materiálov má veľký vplyv na celkovú atmosféru obývačky. Preto sa do nej neodporúčajú tmavé farby. Zvoľte radšej svetlé farby, ktoré opticky zväčšia priestor a dodajú obývačke svieži vzhľad. Kombinujte neutrálne farby, ako je biela, béžová alebo šedá, s výraznejšími akcentmi pokojne aj tmavých farieb.

Ideálne sú prírodné materiály ako drevo, ratan alebo textil, tie dodajú obývačke teplo a útulnosť. Drevené police, ratanový košík alebo vlnený koberec vytvoria príjemný kontrast k modernému nábytku.

Pri sledovaní vášho obľúbeného filmu nechcete aby vás niečo škriabalo. Vyhnite sa umelým látkam. Vankúše, deky, ale aj koberce by mali byť z príjemných materiálov, ako je vlna, bavlna alebo plyš.

Farby a materiály pre útulný pocit

canva/Julia Malinowska od autora baseimage

Osvetlenie pre každý moment

Správne osvetlenie dokáže úplne zmeniť atmosféru v miestnosti. Namiesto toho aby ste sa snažili mať čo najväčšie stropné svetlo, ktoré osvetlí každý kút miestnosti sa zamerajte na výber viacerých malých svietidiel. Tie rozmiestnite po miestnosti.

Vaša obývačka tak aj po tme naberie hĺbku, ktorú by len jedným svetlom stratila. Útulné žlté svetlo, ktoré vychádza z viacerých zdrojov vás nebude nútiť zostať produktívny. Pri bielom svetle by ste mohli mať problém relaxovať a vypnúť hlavu.

Zaujímavé osvetlenie má taktiež veľký podiel na útulnosti obývačky

canva/ pixelshot

Originálne doplnky pre osobitý charakter

  • Rodinné fotografie – zaveste na stenu rodinné fotografie, ktoré dodajú obývačke osobitý charakter.
  • Rastliny – zelené rastliny oživia priestor a zlepšia kvalitu vzduchu.
  • Dekoratívne predmety – vyberte si dekoratívne predmety, ktoré majú pre vás osobitný význam, napríklad suveníry z ciest alebo ručne vyrobené výrobky.

Vytvorenie útulnej obývačky je jednoduchšie, ako si myslíte. Stačí venovať trochu času a pozornosti výberu nábytku, farieb, materiálov a doplnkov. Pamätajte, že obývačka by mala byť miestom, kde sa celá rodina cíti dobre a rada sa stretáva.

dekorácie a fotky sú jedným z tipov ako si zútulniť vašu obývačku

canva/ Artimas

Zdroj titulnej foto: canva/procreatorss

Zdroj článku: bastadigital

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár