Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Domáci miláčik: Ktorý je ten najvhodnejší pre vášho školáka?

Domáci miláčik a ako na jeho správny výber

Rozhodovanie o kúpe domáceho miláčika pre školáka je dôležitým krokom, ktorý môže ovplyvniť nielen každodenný život celej rodiny, ale aj vývoj dieťaťa. Tento krok nie je len o splnení detskej túžby po zvieratku, ale aj o vytvorení príležitosti na rozvoj zodpovednosti, empatie a starostlivosti. Výber prvého zvieratka, ktoré bude žiť v detskej izbe, by preto mal byť dobre premyslený a prispôsobený potrebám a schopnostiam dieťaťa.

Rodičia hrajú pri výbere zvieratka veľmi dôležitú úlohu

Rodičia zohrávajú kľúčovú úlohu pri výbere vhodného domáceho miláčika. Deti, najmä tie na prvom stupni základnej školy, často ešte nerozumejú všetkým povinnostiam, ktoré starostlivosť o živého tvora prináša. Je preto na rodičoch, aby usmernili deti a pomohli im pochopiť, že starostlivosť o zvieratko nie je len zábava, ale aj každodenná zodpovednosť. Pre menšie deti môžu byť vhodné zvieratká, ktoré nevyžadujú veľa času a starostlivosti, ako napríklad rybičky alebo iné vodné živočíchy.

Akváriový set pre rybičky

Foto: Superzoo

Akvaristika ako skvelý štart

Jednou z ideálnych možností pre začiatočníkov sú malé akváriové sety. Tie obsahujú všetko potrebné vybavenie – filter, svetlo a kryt – a zmestia sa aj na menší stolík v detskej izbe. Akvárium s objemom 10 až 30 litrov je dostatočne kompaktné a ponúka priestor pre niekoľko rybičiek, krevetiek alebo iných drobných vodných živočíchov. Akvárium s objemom 10 až 30 litrov sa zmestí aj na menší stolík a je ideálne pre deti, ktoré si takto môžu osvojiť základy starostlivosti o živého tvora. Rybičky, krevetky alebo iné drobné vodné živočíchy sú zaujímavé na pozorovanie a starostlivosť o ne je pomerne jednoduchá. Kŕmenie je nenáročné a zapájať sa môžu aj menšie deti, samozrejme s asistenciou rodičov,“  hovorí Robert Schemmer zo Super zoo. Navyše, pozorovanie akvária má upokojujúci efekt, čo môže byť prospešné pre deti, ktoré sú hyperaktívne alebo často vystavené stresu.

Akváriový set s mimoňmi

Foto: Superzoo

Drobné cicavce ako aktívni spoločníci

Ak dieťa túži po aktívnejšom spoločníkovi, drobné cicavce môžu byť skvelou voľbou. Je však dôležité zvážiť ich režim, aby nenarušovali spánok dieťaťa. „Veľkej popularite sa tešia škrečky. Ich chov nezaberie toľko miesta, no zvyčajne sú aktívne v noci či na brieždení, čo môže deti rušiť zo spánku. Morča je zase spoločenské zvieratko, ktoré žije dlhšie ako škrečok, je aktívne cez deň, ale môže byť tiež pomerne hlučné. Králik sa hodí aj do detskej izby, lebo v noci spí, no potrebuje viac priestoru a spoločné aktivity s členmi rodiny,“  vysvetľuje Robert Schemmer. Zaujímavou alternatívou pre deti je aj africký slimák, ktorý je nenáročný na starostlivosť a deti zaujme svojím vzhľadom a správaním.

Morča a domáci miláčik

canva/bondarillia

Vtáčiky ako veselí spoločníci

Viac zábavy a interakcie prináša priateľstvo s vtákmi. Papagáje sú inteligentné, učenlivé a prítulné, no ich krehké telá vyžadujú opatrnú manipuláciu, preto je dôležité, aby dieťa malo dobre vyvinutú jemnú motoriku. Tieto denné tvory sú vhodné aj do detskej izby, kde dokážu deťom priniesť veľa radosti a zábavy. Pre začiatočníkov sú ideálnymi spoločníkmi andulky či zebričky. Deti môžu vtáčikov pozorovať, učiť ich jednoduché triky alebo si jednoducho užívať ich spoločnosť.

Prečítajte si: STOP hemoroidom počas tehotenstva: Poradí vám gynekologička a gastroenterológ

Papagáj môže bývať v detskej izbe_Foto_Unsplash

unsplash

Zvieratá, ktoré sa nehodia do detskej izby

Hoci mnohé deti snívajú o mačke alebo psovi, tieto zvieratá sú často príliš náročné na starostlivosť, najmä pre mladších školákov. Mačka, ako nočný lovec, môže narúšať spánok dieťaťa, zatiaľ čo pes potrebuje pravidelné prechádzky a väčšiu zodpovednosť, čo sa neraz stáva povinnosťou rodičov. Rovnako ježkovia a potkani, ktorí sú nočné tvory, nie sú ideálnymi spolubývajúcimi v detskej izbe, pretože ich nočná aktivita môže rušiť pokojný spánok detí.  „Zo skúsenosti by som zvážil tiež kúpu suchozemskej korytnačky pre malé dieťa. Ide o dlhovekého tvora, ktorý môže byť neraz aj predmetom dedičského konania, no veľmi mladých majiteľov môže nudiť,“ dodáva Schemmer.

Mačka je spoločenské zviera, no ako domáci miláčik ju neodporúčame

unsplash

Premyslený výber je kľúčom k úspechu

Výber správneho domáceho miláčika je dôležitým krokom, ktorý môže výrazne ovplyvniť rozvoj dieťaťa. Rodičia by mali zvážiť nielen túžby svojho dieťaťa, ale aj jeho schopnosti a záujmy. Zvieratká ako rybičky, drobné cicavce alebo vtáčiky môžu byť pre dieťa nielen zábavnými spoločníkmi, ale aj cenným zdrojom skúseností, ktoré ho naučia zodpovednosti a starostlivosti o iné živé bytosti. Každé zvieratko si vyžaduje starostlivosť a pozornosť, preto by malo byť rozhodnutie o jeho výbere premyslené a prispôsobené konkrétnym potrebám rodiny a dieťaťa.

Pes je veľká zodpovednosť

unsplash

Zdroj titulnej foto: Unsplash

Zdroj článku: TS Blackapple

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár