Začnite písať

AKČNÉ TIPY

DPH na knihy, tlač a audioknihy klesne na 5 %

DPH na knihy klesne na 5%

Slovenskí čitatelia a vydavatelia dostali od vlády predčasný vianočný darček. Minister financií Ladislav Kamenický oznámil zásadnú zmenu, ktorá ovplyvní celý knižný trh – DPH na knihy, tlač, časopisy, e-knihy a audioknihy sa zníži na 5 %. Toto rozhodnutie prichádza po veľkom tlaku verejnosti, vydavateľstiev a opozície, ktoré ostro kritizovali pôvodný návrh zvýšiť DPH z 10 % na 23 %.

Zníženie DPH ako reakcia na tlak verejnosti

Pôvodný návrh vlády na zvýšenie DPH pre tlačené a digitálne knihy, časopisy a audioknihy spôsobil vlnu nevôle naprieč celým kultúrnym a literárnym spektrom. Vydavatelia upozorňovali, že takéto zvýšenie by mohlo vážne ohroziť knižný trh, zhoršiť dostupnosť literatúry pre bežných čitateľov a zároveň zasiahnuť ekonomiku malých vydavateľstiev. Kritika prišla nielen zo strany kultúrnych inštitúcií, ale aj od politickej opozície, ktorá vládu obvinila z nepochopenia významu kultúry a vzdelania pre spoločnosť.

Minister financií Ladislav Kamenický však nakoniec oznámil, že DPH na tieto produkty bude znížená na 5 %, čo je významné zlepšenie oproti pôvodným plánom. Kamenický priznal, že audioknihy mali doteraz sadzbu 23 %, čo ich robilo výrazne drahšími v porovnaní s inými formátmi.

Prečítajte si: Lenka Siklienková vám poradí ako zvládnuť návrat do práce po rodičovskej dovolenke

Učebnice už so zníženou DPH

Zároveň sa ministerstvo financií rozhodlo ponechať pôvodný návrh na zníženie DPH na učebnice schválené štátom, čo už bolo prijaté skôr. Tento krok má za cieľ podporiť vzdelávanie a uľahčiť prístup k učebným materiálom pre žiakov a študentov. Zníženie DPH na 5 % tak v konečnom dôsledku znamená podporu nielen pre kultúru, ale aj pre vzdelávanie na Slovensku.

Dopad na knižný trh a ceny

Zníženie DPH na knihy, tlač, časopisy, e-knihy a audioknihy na 5 % prináša otázku, ako sa táto zmena premietne do cien pre konečných spotrebiteľov. Minister Kamenický už avizoval, že sa bude pozorne sledovať, ako sa zníženie DPH premietne do marží najväčších kníhkupectiev, ako sú Martinus či Panta Rhei.

Pozmeňujúci návrh poslancov Smeru

Minister financií oznámil, že pozmeňujúci návrh na zníženie DPH predložia poslanci strany Smer. Vláda tak vyšla v ústrety nielen verejnosti, ale aj ďalším politickým predstaviteľom, ktorí sa zasadzovali za zníženie tejto sadzby. Očakáva sa, že tento návrh nájde podporu naprieč politickým spektrom, pretože predstavuje krok správnym smerom v podpore kultúry, vzdelávania a dostupnosti literatúry pre všetkých.

Zníženie DPH na 5 % pre knihy, tlač a ďalšie mediálne produkty je krok, ktorý môže pozitívne ovplyvniť knižný trh na Slovensku. Či sa tento krok prejaví aj na nižších cenách pre čitateľov, ukáže až čas, no už teraz je jasné, že literatúra a kultúra dostali od vlády významnú podporu, ktorá by mohla prispieť k ich rozvoju a dostupnosti.

Zdroj titulnej foto: canva/ Karolina Grabowska od autora Pexel

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár