Hokkaidové pagáče: Chrumkavé a jemné tekvicové pečivo.
Pagáče sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne, no čo by ste povedali na to, keby sme ich obohatili o hokkaido tekvicu? Tento recept prináša tradičné pagáče s jemným tekvicovým nádychom, ktorý ich robí ešte chutnejšími a zdravšími. Hokkaidové pagáče sú nielen skvelým doplnkom k polievkam a šalátom, ale aj chutným občerstvením na akúkoľvek príležitosť.
Recept na hokkaidové pagáče
Ingrediencie
Na prípravu hokkaidových pagáčov budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 250 g hokkaido tekvice (uvarenej a roztlačenej na pyré)
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 balíček sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 100 g masla (mäkkého)
- 1 žĺtok na potretie
- Semienka na posypanie (napr. sezam, mak, ľanové semienka)
Postup
Príprava hokkaido pyré
Tekvica hokkaido je známa svojou jemnou sladkastou chuťou a krásnou oranžovou farbou, ktorá dodá pagáčom nielen chuť, ale aj atraktívny vzhľad. Najskôr tekvicu dôkladne umyte, rozrežte na polovice a odstráňte semienka. Tekvicu nemusíte šúpať, pretože šupka počas varenia zmäkne a ľahko sa rozmixuje. Nakrájajte ju na menšie kúsky a uvarte vo vriacej vode, kým nezmäkne (približne 15–20 minút). Uvarenú tekvicu následne sceďte a rozmixujte na hladké pyré. Nechajte ho vychladnúť, kým budete pripravovať cesto.
Príprava cesta
V ďalšom kroku sa pripraví cesto, ktoré je základom pre nadýchané a jemné pagáče. Začnite tým, že v malej miske zmiešate droždie s cukrom a trochou teplého mlieka. Nechajte kvások na teplom mieste približne 10–15 minút, kým nezačne peniť. V tejto fáze už viete, že droždie pracuje správne.
Medzitým v veľkej miske zmiešajte múku so soľou. Pridajte vychladnuté hokkaido pyré, kvások, zvyšné mlieko a vajce. Všetko spolu dôkladne premiešajte, až kým sa ingrediencie nespoja. Potom pridajte mäkké maslo a začnite cesto miesiť, až kým nebude hladké a elastické. Ak sa vám cesto zdá príliš lepkavé, pridajte trochu múky, ak je naopak suché, pridajte trochu mlieka. Výsledné cesto by malo byť mäkké, ale nie lepkavé.
Hotové cesto zakryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1–1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Počas tohto času cesto krásne vykysne a pripraví sa na formovanie pagáčov.
Formovanie pagáčov
Keď je cesto vykysnuté, vyklopte ho na mierne pomúčenú pracovnú plochu. Rozvaľkajte ho na hrúbku asi 1,5–2 cm a vykrajujte z neho pagáče pomocou formičky alebo pohára. Každý pagáč položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ich potrite rozšľahaným žĺtkom, aby získali krásnu zlatistú farbu. Na záver ich môžete posypať obľúbenými semienkami, ako je sezam, mak alebo ľanové semienka.
Pečenie
Predhrejte rúru na 180 °C a pečte pagáče približne 20–25 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Po upečení ich nechajte chvíľu vychladnúť, no určite ich ochutnajte ešte teplé – vtedy sú najlepšie.
Hokkaidové pagáče sú skvelým spôsobom, ako obohatiť tradičný recept o nový, zdravý prvok. Tekvica im dodá jemnosť a lahodnú chuť, ktorá zaujme každého. Sú ideálne ako príloha k polievkam, šalátom alebo len tak na zahryznutie k čaju. Vyskúšajte tento recept a objavte nové možnosti, ako si vychutnať obľúbené pagáče!
Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images