Začnite písať

RECEPTY

Jablkové pité a jeho top recept, ktorý si určite uložte

Jablkové pité a top recept, ktorý si uložte

Keď sa v dome začne šíriť vôňa škorice a pečených jabĺk, viete, že sa pripravuje niečo výnimočné. Jablkové pité, tradičný dezert mnohých slovenských domácností, je viac než len obyčajný koláč. Je to sladká spomienka na detstvo, na staré mamy s múčnymi rukami a na tie chvíle, keď sa celá rodina zišla okolo stola a tešila sa na kúsok tohto šťavnatého pokladu.

Recept na skvelé jablkové pité

Ingrediencie

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3-4 lyžice mlieka

Náplň:

  • 1,5 kg jabĺk (ideálne kyselkavé)
  • 100 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 balíček škoricového cukru alebo 1-2 lyžičky škorice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Strúhanka (podľa potreby, na vysušenie vlhkosti jabĺk)
  • Prípadne hrozienka alebo nasekané orechy (voliteľné)
Nastrúhané jablká

canva/lunovmykola

Postup

Príprava cesta

Začnite tým, že si pripravíte základ jablkového pité a to cesto. V miske zmiešajte hladkú múku s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Pridajte maslo, ktoré ste pokrájali na menšie kúsky, a rukami ho zapracujte do múky, až kým nevznikne jemná, drobivá hmota.

Následne pridajte práškový cukor a dve vajcia. Ak chcete, aby bolo cesto elastické a dobre sa s ním pracovalo, pridajte postupne 3 až 4 lyžice mlieka. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja do hladkého a kompaktného cesta. Cesto rozdeľte na dve časti, zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte na 30 minút odpočívať do chladničky.

Príprava náplne

Medzitým sa môžete pustiť do prípravy náplne. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nastrúhajte ich na hrubo. Vložte ich do misy a pridajte cukor, škoricový cukor alebo škoricu a vanilkový cukor. Premiešajte, aby sa všetky chute krásne spojili.

Ak sú jablká príliš šťavnaté, pridajte trošku strúhanky, ktorá pohltí prebytočnú šťavu. Tým zabezpečíte, že náplň nebude príliš mokrá a cesto sa vám nerozmáča. Ak máte radi hrozienka alebo orechy, teraz je ten správny čas ich pridať.

Jablkové pité je skvelá voľba na nadchádzajúce jesenné dni

canva/ RyersonClark od autora Getty Images Signature

Zostavenie koláča

Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech na pečenie (ideálne veľkosť 30×40 cm), ktorý vyložíte papierom na pečenie.

Prvú časť cesta vyvaľkajte na veľkosť plechu a opatrne ju preneste na plech. Na cesto rovnomerne rozložte pripravenú jablkovú náplň. Druhú časť cesta vyvaľkajte a položte ju na jablká. Ak chcete, môžete vrchné cesto pokrájať na pásy a vytvoriť mriežku, ktorá dodá koláču pekný rustikálny vzhľad.

Pred pečením vrchné cesto popichajte vidličkou, aby mohla počas pečenia unikať para a koláč sa pekne upiekol bez praskania.

Vyskúšajte: Jablkový koláč: Odmerka? Postačí vám obyčajná lyžica!

Pečenie a dokončenie

Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 35-45 minút, alebo kým povrch cesta nezíska krásnu zlatistú farbu. Keď je jablkové pité upečené, nechajte ho vychladnúť na plechu.

Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom, ktorý mu dodá nielen chuť, ale aj pekný estetický vizuál. Koláč je skvelý ako teplý, tak aj studený a jeho chuť sa ešte lepšie rozvinie na druhý deň.

Recept na jablkové pité

canva/ ROMAN ODINTSOV od autora Pexels

Zdroj titulnej foto: canva/ vm2002

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár