Začnite písať

PR ČLÁNKY ZDRAVIE

Túžite po kvalitnom spánku? Tu je 5 tipov, vďaka ktorým ho bez problémov dosiahnete

kvalitný spánok

Zdravý spánok je základom pre vaše psychické a fyzické zdravie. Často si ho však nedokážete dopriať kvôli stresu, nesprávnym návykom či hluku. Ak sa po prebudení cítite unavení a neodpočinutí, máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu zlepšiť kvalitu vášho spánku.

1. Majte v miestnosti optimálnu teplotu

Optimálna teplota v miestnosti by mala počas spánku byť medzi 18 až 22 °C. V zimnom období sa preto uistite, že spálňa nie je príliš prekúrená. V lete sa zase zamerajte na ochranu miestnosti pred prehriatím, aby ste sa vyhli nepríjemnému teplu.

Udržiavanie správnej teploty môže výrazne uľahčiť klimatizácia. Moderné modely majú nočný režim, ktorý je tichý a navrhnutý tak, aby sa zariadenie počas noci automaticky vypínalo. Takto môžete udržiavať príjemnú teplotu a zabezpečiť si kvalitný spánok bez ohľadu na ročné obdobie.

Spánok a ako na jeho kvalitu?

canva/ SrdjanPav od autora Getty Images Signature

2. Snažte sa pravidelne hýbať

Pravidelný pohyb má veľký vplyv na váš spánok, preto by ste mali počas dňa cvičiť, ideálne však ráno alebo popoludní. Určite sa vyhnite intenzívnemu cvičeniu tesne pred spaním, pretože fyzická aktivita zvyšuje hladinu energie a môže narušiť vaše zaspávanie.

Ak aj preferujete cvičenie vo večerných hodinách, zvoľte radšej menej intenzívne aktivity, ako je joga alebo strečing. Tieto cvičenia pomáhajú uvoľniť telo a myseľ, čo môže viesť k lepšiemu a pokojnejšiemu spánok.

3. Vytvorte si príjemné prostredie na spanie

Začnite výberom kvalitného matraca a vankúša. Matrac by mal poskytovať dostatočnú oporu a prispôsobiť sa tvaru vášho tela. Pri jeho výbere zvážte rôzne typy, ako sú pružinové, penové alebo latexové, a vyberte si ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Rovnakú pozornosť venujte aj výberu vankúša. Mal by podporovať správne zarovnanie hlavy, krku a chrbtice, aby ste sa vyhli napätiu a bolestiam. Ak trpíte alergiami, zvážte hypoalergénne materiály, ktoré znižujú riziko vzniku alergických reakcií.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k príjemnému spánku, je prostredie v spálni. Udržujte miestnosť čistú, tmavú a tichú. Investujte do kvalitných závesov alebo roliet, ktoré vám pomôžu regulovať svetlo v spálni.

Túžite po kvalitnom spánku? Tu je 5 tipov, vďaka ktorým ho bez problémov dosiahnete

canva/ puhhha od autora Getty Images

4. Obmedzte čas na telefóne

Modré svetlo, ktoré vyžarujú telefóny, počítače a televízory môže narušiť produkciu melatonínu – hormónu, ktorý reguluje cyklus spánku. Pred spaním sa preto snažte aspoň hodinu vyhnúť používaniu elektroniky. Namiesto sledovania obrazovky si čítajte knihu alebo počúvajte hudbu. Ak aj napriek tomu na telefóne chcete byť, zapnite si nočný filter, ktorý znižuje vyžarovanie modrého svetla.

5. Vyhnite sa kofeínu či alkoholu

Kofeín a alkohol môžu výrazne ovplyvniť kvalitu vášho spánku. Kofeín, ktorý sa nachádza v káve, čaji a energetických nápojoch zvyšuje bdelosť a potláča melatonín. Šálka kávy neskoro popoludní vám teda môže sťažiť zaspávanie.

Hoci môže alkohol pôsobiť ako sedatívum a uľahčiť zaspávanie, v skutočnosti zhoršuje kvalitu vášho spánku. Je to tým, že narušuje normálne spánkové fázy a spôsobuje časté budenie.

obmedzte elektroniku pred spánkom

canva/ Satjawat Boontanataweepol’s Images

Zdroj titulnej foto: canva/ Motortion od autora Getty Images

Zdroj článku: bastadigital

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár