Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

MUDr. Bibiana Bitterová radí: Ako zvládnuť aktuálnu vlnu vírusových ochorení

MUDr. Bibiana Bitterová radí: Ako zvládnuť aktuálnu vlnu vírusových ochorení

MUDr. Bibiana Bitterová, ktorá vedie ambulanciu všeobecného lekára v Štúrove, zaznamenala v posledných dňoch zvýšený počet pacientov s vírusovými ochoreniami. „Pacienti majú vysoké teploty aj 5-7 dní, k tomu suchý dráždivý kašeľ, bolesti hrdla, upchatý nos, výraznú bolesť hlavy, svalovú slabosť, bolesti svalov, chrbta, výraznú únavu, môže byť aj pocit na vracanie a bolesti brucha,“ uvádza doktorka Bitterová.

Tieto príznaky sú typické pre vysoko infekčné vírusové ochorenia, na ktoré antibiotiká nie sú účinné. „Priebeh ochorenia závisí na stave imunitného systému a organizmus sa s ochorením musí popasovať sám,“ zdôrazňuje MUDr. Bitterová. Preto je dôležité sústrediť sa na zmiernenie príznakov a podporu tela v boji proti vírusu.

MUDr. Bibiana Bitterová

canva/ dashtik6c5c

Ako zvládnuť príznaky?

Lieky na teplotu a bolesť

MUDr. Bitterová odporúča podávať lieky ako paracetamol (Paralen, Panadol) alebo ibuprofén (Nurofen, Ibalgin) len pri teplotách nad 38°C, a nie preventívne. „Niekedy sa stane, že horúčka po podaní lieku klesne, ale znova stúpa nad 38°C skôr ako o 6 hodín. V takom prípade podáme liek s inou účinnou látkou, po paracetamole ibuprofén alebo naopak,“ radí doktorka.

Prečítajte si: Ako striedať ibuprofen a paracetamol pri horúčke dieťaťa

Lieky na kašeľ

Výber lieku na kašeľ závisí od jeho typu. „Na suchý a zmiešaný kašeľ – Stoptussin, Tussin, Sinecod, Paxeladine, Pleumolysin. Pri vlhkom kašli – Solmucol, Erdomed, Ambrobene, Mucosolvan, ACC,“ odporúča MUDr. Bitterová.

vírusové ochorenia v akcii

canva/Getty Images

Kvapky do nosa

Na zmiernenie upchatého nosa odporúča MUDr. Bitterová kvapky ako „Nasivin, Olynth, Otrivin, Sanorin, Muconasal Plus.“

Bolesť hrdla

Ak vás trápi bolesť hrdla, MUDr. Bitterová odporúča používať „Tantum Verde, Florsalmin, Neoangin, Glimbax, Garganta, Septofort.“

Podpora imunity

„Na podporu imunitného systému môžete siahnuť po prípravkoch ako Imunoglukan Akut, Kaloba, zinok, vitamín C, vitamín D, Cordyceps, echinacea,“ radí doktorka Bitterová.

Ako zvládnuť aktuálnu vlnu vírusových ochorení

canva/ Getty Images

Kľudový režim a správna životospráva

Jedným z kľúčových opatrení pri vírusových ochoreniach je podľa MUDr. Bitterovej dodržiavanie kľudového režimu. „Veľmi dôležitý je kľudový režim, veľa spánku, ľahká strava, ovocie, čaj s medom, citrónom, cesnak,“ zdôrazňuje doktorka.

Kedy vyhľadať lekára?

Aj keď väčšinu týchto ochorení môžete zvládnuť doma, MUDr. Bitterová upozorňuje na situácie, kedy je potrebné vyhľadať lekársku pomoc:

  • Ak pretrváva teplota viac ako 3-4 dni bez toho, že by sa skracovali intervaly medzi výstupmi teploty.
  • Ak máte výraznú bolesť hrdla a nemôžete prehĺtať.
  • Ak máte sťažené dýchanie, chrčíte alebo píska vám na hrudníku.

Vírusové ochorenia môžu byť nepríjemné, ale pri správnej starostlivosti a dodržiavaní odporúčaní MUDr. Bibiany Bitterovej ich môžete zvládnuť aj sami. Dôležité je sústrediť sa na zmiernenie príznakov, podporu imunity a dostatočný odpočinok. Ak sa však stav zhoršuje alebo príznaky pretrvávajú, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc.

Kedy vyhľadať lekára

canva/ Getty Images Signature

Zdroj titulnej foto:canva/ DavidPrahl od autora Getty Images

Zdroj článku: fb MUDr. Bibiana Bitterová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár