Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Ústavný súd ČR: Pôrodné asistentky pri domácich pôrodoch bez statusu zdravotnej starostlivosti

Ústavný súd ČR: Pôrodné asistentky pri domácich pôrodoch bez statusu zdravotnej starostlivosti

Ústavný súd ČR vydal prelomové rozhodnutie, ktoré umožňuje pôrodným asistentkám viesť domáce pôrody. Napriek tomu, že táto činnosť nebude oficiálne považovaná za poskytovanie zdravotnej starostlivosti, verdikt otvára cestu k väčšej slobode pre rodičky, ktoré preferujú domáci pôrod.

Rozhodnutie Ústavného súdu: Domáce pôrody povolené, ale nie ako zdravotná služba

Dve ženy sa obrátili na Ústavný súd so sťažnosťou, že im bolo znemožnené uskutočniť domáci pôrod s pomocou pôrodnej asistentky. Doterajšia prax totiž povoľovala vedenie pôrodov pôrodnými asistentkami iba v nemocničnom prostredí. Ústavný súd však rozhodol, že hoci pôrodné asistentky môžu asistovať pri domácich pôrodoch, táto činnosť nebude považovaná za zdravotnú službu.

Prečítajte si: Petra Thámová: Keď srdce hovorí áno domácemu pôrodu

Paradox v praxi: Ženy môžu rodiť doma, ale nie s pomocou kvalifikovaných pôrodných asistentiek

Ústavný súd poukázal na nelogickosť súčasnej praxe, ktorá ženám umožňuje rodiť doma, ale bez prítomnosti kvalifikovaných odborníkov. Ženy môžu využiť pomoc duly alebo iných osôb bez odbornej kvalifikácie, ale nie pôrodnej asistentky, čo podľa súdu nemá racionálne opodstatnenie.

Ústavný súd ČR o domácich pôrodoch

canva/ inkdrop

Apel na legislatívu: Potreba jasnejších zákonov a ochrany reprodukčných práv žien

Verdikt Ústavného súdu zahŕňa aj výzvu pre zákonodarcov, aby sa súčasné zákony a nariadenia týkajúce sa domácich pôrodov zjednodušili a sprehľadnili. Zákonodarcovia by mali zvážiť, či vedenie domácich pôrodov nemá byť oficiálne uznané ako zdravotná služba, čo by lepšie chránilo práva žien na reprodukciu a osobnú autonómiu.

Budúcnosť domácich pôrodov: Zákonodarcovia by mali zohľadniť vývoj v oblasti pôrodníctva a právne úpravy zjednodušiť

Ústavný súd apeloval na zákonodarcov, aby nezabúdali na potrebu reflektovať aktuálny vývoj v oblasti pôrodníctva a reprodukčných práv. Súčasná legislatíva je podľa súdu neprehľadná a nepredvídateľná, čo vytvára právne neistoty pre pôrodné asistentky aj pre ženy, ktoré chcú rodiť doma.

Česko: Pôrodné asistentky pri domácich pôrodoch bez statusu zdravotnej starostlivosti

canva/ pixelshot

Zdroj titulnej foto: canva/Getty Images Signature

Zdroj článku: Tlačová správa Ustavní soud

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár