Začnite písať

TEHOTENSTVO

Kedy je najlepší čas na otehotnenie? Zistite, aké to môže byť v rôznych obdobiach roka

Tehotenstvo a jeho plánovanie

Snívate o tom, že sa stanete mamou? Možno si predstavujete, ako si užívate letné dni pri bazéne s vaším novorodencom v náručí alebo ako sa túlite spolu pri teplom krbe počas zimných sviatkov. Plánovanie tehotenstva môže byť zábavné a pre niektoré šťastné mamy sa podarí splniť si sny o konkrétnom dátume pôrodu. Avšak, ak ste medzi tými, pre ktorých je cesta k otehotneniu komplikovanejšia, vedzte, že je to úplne v poriadku. Váš bábätko príde na svet v ten správny čas, nech je to kedykoľvek.

Existuje ideálny čas na otehotnenie?

Môže sa zdať, že existuje „dokonalý“ čas na otehotnenie, no pravda je, že žiaden taký neexistuje. Je srandovné uvažovať o tom, aké by bolo mať dieťa narodené v určitom ročnom období, ale v skutočnosti je načasovanie tehotenstva viac dielom náhody než plánovania.

Podľa výskumu, najpopulárnejším obdobím na počatie v USA je čas od konca novembra do začiatku decembra. To sa zhoduje s údajmi z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré ukazujú, že august a september sú medzi najčastejšími mesiacmi na narodenie detí. Prečo práve tieto mesiace? Vedci si myslia, že na to môžu mať vplyv sezónne faktory, ako teplota, vlhkosť alebo vystavenie vitamínu D. Svoju rolu môžu zohrávať aj kultúrne faktory, ako trávenie viac času doma počas sviatkov.

Prečítajte si: STOP hemoroidom počas tehotenstva: Poradí vám gynekologička a gastroenterológ

Načasovanie tehotenstva však nie je také jednoduché. Pravdepodobnosť, že žena otehotnie počas jedného menštruačného cyklu, je len 20 až 30 %. Aj keď je načasovanie perfektné, tehotenstvo sa nemusí hneď podariť. Ale to je úplne v poriadku. Ak to budete skúšať pravidelne, 80 % párov bude tehotných do šiestich mesiacov a 90 % do jedného roka.

Kedy je ten správny čas na otehotnenie

canva/ Getty Images Signature

Zimné mesiace (január až marec)

Otehotnenie v zimných mesiacoch má svoje výhody. Ak začínate tehotenstvo v januári, môžete sa počas chladných dní pohodlne ukryť doma, keď začínate pociťovať nevoľnosti. Ak sa vaše dieťa narodí na jeseň, vyhnete sa náročným letným horúčavám počas posledných týždňov tehotenstva.

Na druhej strane, ak plánujete tehotenstvo, ktoré vyvrcholí v zime, niektoré mamy upozorňujú na riziko „zimných depresií“ počas obdobia po pôrode. Tmavé a studené dni môžu niektoré ženy viesť k pocitom smútku alebo osamelosti, takže je dôležité byť na to pripravená a vyhľadať pomoc, ak je to potrebné.

otehotnenie v zime

canva/Getty Images Signature

Jarné mesiace (apríl až jún)

Jar je obdobím, kedy príroda ožíva a mnohé mamy si užívajú tehotenstvo práve v tomto čase. Počatie na jar znamená, že väčšinu svojho tehotenstva prežijete počas teplejších mesiacov, čo môže byť príjemné, najmä ak máte rady aktivity vonku. Navyše, ak sa vaše dieťa narodí v zime, budete mať dostatok času pripraviť sa na príchod nového člena rodiny počas pokojného jesenného obdobia.

Niektoré mamy však upozorňujú na to, že posledné týždne tehotenstva počas zimy môžu byť náročné kvôli chladnému počasiu a možným prekážkam, ako sú napríklad zasnežené cesty, keď nastane čas pôrodu.

otehotnenie na jar

canva/ Getty Images

Letné mesiace (júl až september)

Letné mesiace sú populárne pre počatie najmä preto, že mnohé ženy chcú vyhnúť sa veľkému tehotenskému brušku počas horúcich letných dní. Ak počnete v lete, väčšinu tehotenstva prežijete počas jesene a zimy, čo znamená, že sa môžete vyhnúť extrémnym horúčavám.

Niektoré mamy si pochvaľujú aj možnosť nosiť pohodlné oblečenie ako letné šaty, ktoré poskytujú dostatok miesta pre rastúce bruško. Ak sa vaše dieťa narodí na jar, budete mať nádherné obdobie na užívanie si prvých mesiacov s bábätkom, kedy môžete tráviť čas vonku na čerstvom vzduchu.

otehotnenie v lete

canva/ Getty Images

Jesenné mesiace (október až december)

Ak sa vaše dieťa narodí na jeseň, posledné týždne tehotenstva prežijete bez náročných letných horúčav. Ranné nevoľnosti však môžu zasiahnuť počas sviatkov, čo môže byť pre niektoré ženy nepríjemné, najmä ak ide o obdobie, keď sa tradične tešíte na dobré jedlo.

Na druhej strane, ak sa vaše dieťa narodí na leto, môžete si užívať prvé mesiace s bábätkom počas teplého a slnečného obdobia. Mnohé mamy si tiež pochvaľujú možnosť využívať plávanie ako spôsob zmierniť diskomfort spojený s tehotenstvom.

Hoci je krásna predstava snívať o najlepšom možnom čase na otehotnenie, pravda je, že neexistuje jeden „správny“ čas. Každé obdobie roka má svoje výhody a výzvy, a to, čo môže byť ideálne pre jednu mamu, nemusí vyhovovať inej. Najdôležitejšie je, aby ste si užili každý moment tehotenstva, bez ohľadu na to, kedy sa vaše dieťatko rozhodne prísť na svet. Preto sa neobávajte o načasovanie – váš malý zázrak príde v ten najlepší čas, ktorý je pre vás a vašu rodinu ten pravý.

otehotnenie na jeseň

canva/ BGStock72

Zdroj titulnej foto: canva/ Elnur

Zdroj článku: When is the best time of year to get pregnant?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár