Začnite písať

Tehotenský zápisník

37. týždeň tehotenstva: Pľúca sú vyvinuté a pripravené na prvý nádych

37. týždeň tehotenstva

37. týždeň tehotenstva je záverečná fáza tohto krásneho, ale náročného obdobia. Možno ste si mysleli, že tehotenstvo trvá deväť mesiacov, no v skutočnosti je to o niečo viac – približne deväť a pol mesiaca. Teraz už máte všetko pripravené na príchod bábätka a hoci sa môže narodiť kedykoľvek, ešte stále má v brušku ideálne podmienky, aby dozrelo do úplnej dokonalosti.

Koľko váži a meria vaše bábätko?

V tomto týždni už dieťatko dosahuje veľkosť približne 48 centimetrov, čo je veľkosťou podobné póru a váži okolo 2 900 gramov. Každým dňom naberá na hmotnosti, pridáva si zásoby tuku, ktoré mu po narodení pomôžu udržiavať telesnú teplotu. Tuk tvorí asi 15 % jeho telesnej hmotnosti a vďaka tomu bude môcť lepšie regulovať teplo, čo je pre novorodencov nesmierne dôležité.

37. týždeň tehotenstva a vývoj bábätka

canva/ PEDRE od autora Getty Images Signature

Vývoj bábätka v 37. týždni tehotenstva

Vaše bábätko je už plne pripravené na život mimo maternice. Pľúca sú vyvinuté a pripravené na prvý nádych, aj keď lebka a mozog ešte stále dozrievajú. Hoci väčšinu lanuga (jemného ochlpenia) a mázku (kožného povlaku) už stratilo, môže sa narodiť ešte s ich zvyškami na koži. Každý pohyb, ktorý cítite, je dôležitý – bábätko hýbe nožičkami a ručičkami, aj keď už nemá v brušku veľa miesta. Väčšinu času spí, aby malo dostatok energie na veľký deň, no stále je potrebné sledovať jeho aktivitu. Ak by ste cítili menej pohybov, určite to povedzte lekárovi.

Prečítajte si: 36. týždeň tehotenstva: Dieťatko už dokáže dýchať

Ako sa cítite v 37. týždni tehotenstva?

Možno vás teraz ovláda zmes pocitov ako radosť, nervozita a aj trocha obáv z neznámeho. Najmä, ak ste prvorodička, môžu sa objaviť otázky, či si všimnete všetky príznaky ohlasujúce pôrod. Medzi najčastejšie signály patrí odtečenie plodovej vody, uvoľnenie hlienovej zátky alebo pravidelné kontrakcie. Verte, že tieto príznaky sú jasné a neprehliadnete ich.

V tomto období sa môže vrátiť únava a problémy so spánkom, podobne ako na začiatku tehotenstva. Vaše telo sa pripravuje na pôrod a zmenené ťažisko môže spôsobiť, že sa cítite menej stabilná. Tlak na panvové dno sa zvyšuje, ale zároveň sa zmierňuje tlak na pľúca, takže by ste už nemali mať problémy s dýchaním. Prípravné kontrakcie vám môžu pripadať intenzívnejšie, keďže dieťatko sa posúva nižšie do panvy.

V 37. týždni tehotensstva sa považuje bábätko za donosené

canva/ SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY od autora sciencephoto

Ako sa pripraviť na príchod bábätka?

Posledné dni pred pôrodom sú ideálne na to, aby ste si ešte raz prešli všetky prípravy. Skontrolujte, či máte pripravenú tašku do pôrodnice a určite ukážte partnerovi, kde ju nájde. Dohodnite sa na detailoch, ako sa dostanete do pôrodnice, keď príde ten správny čas. Aj keď máte plán, je dobré myslieť na to, že pôrod môže prísť nečakane, a preto majte pripravený aj núdzový scenár – napríklad kontakt na taxislužbu alebo záchrannú službu.

Vizualizácia môže pomôcť upokojiť vaše nervy. Predstavte si, ako držíte svoje bábätko v náručí, ako ho hladkáte, hovoríte mu a vnímate jeho vôňu. Takéto myšlienky vás môžu zbaviť napätia a pomôžu vám zamerať sa na radostný okamih, ktorý vás čoskoro čaká.

aké su pocity mamičky v 37. týždni tehotenstva

canva/ liseykina od autora Getty Images

Čo očakávať v 37. týždni tehotenstva?

Pôrod môže začať kedykoľvek. Niektoré ženy zaznamenávajú príznaky, ako je bolesť chrbta, tlak v podbrušku alebo nepríjemné pocity podobné menštruačným bolestiam. Iné zas môžu mať hnačky alebo cítia silnú únavu. Ak si všimnete výtok s prímesou krvi alebo vám odtečie plodová voda, aj bez prítomnosti kontrakcií, okamžite sa vydajte do pôrodnice. Každý signál je dôležitý a môže znamenať, že váš čas už prišiel.

Nezabúdajte, že vaše bábätko je teraz už úplne pripravené na príchod na svet. Každý deň, ktorý ešte strávi vo vašom brušku, mu len pomôže lepšie dozrieť. Dôležité je, aby ste sa o seba starali, oddychovali a pripravili sa na ten nádherný okamih, keď prvýkrát uvidíte svoje dieťatko.

37. týždeň a pôrod na spadnutie

canva/ caughtinthe od autora Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár