Začnite písať

AKČNÉ TIPY Tehotenský zápisník

38. týždeň tehotenstva: Pôrod môže prísť každým dňom

38. týždeň tehotenstva

38. týždeň tehotenstva predstavuje už takmer cieľovú čiaru! Vaše bábätko je už takmer úplne pripravené na príchod na svet, a aj keď termín pôrodu môže byť ešte niekoľko dní či týždňov pred vami, v tomto čase môžete začať pociťovať vzrušenie a možno aj trocha nervozity. Čo všetko môžete očakávať v tomto období, ako sa zmenilo vaše telo a čo ešte môžete urobiť pre to, aby ste boli pripravená na veľký deň?

Ako sa vyvíja vaše bábätko v 38. týždni tehotenstva?

V 38. týždni tehotenstva je bábätko už veľmi blízko k tomu, aby bolo úplne vyvinuté. Väčšina orgánov, vrátane pľúc a mozgu, je už pripravená na život mimo maternice. Bábätko váži približne 3-3,5 kg a meria okolo 48-50 cm. Aj keď sa tieto čísla môžu líšiť, ide o priemernú váhu a výšku novorodencov v tomto štádiu.

Pod pokožkou sa nahromadila tuková vrstva, ktorá pomáha udržať telesnú teplotu po narodení. Vernix (ochranný povlak) a lanugo (jemné ochlpenie) už väčšinou zmizli, no niekedy môže zostať na pokožke bábätka aj po narodení. Bábätko sa stále zdokonaľuje v sacom a prehĺtacom reflexe, čím sa pripravuje na svoje prvé dojčenie. Tieto reflexy mu umožnia okamžite sa prisať k prsníku po narodení, čo mu pomôže ľahšie prijímať výživu a vytvoriť si blízke puto s mamičkou. Trénuje si tiež dýchanie a pohyby, ktoré mu pomôžu hladko zvládnuť prechod z maternice do vonkajšieho sveta.

38. týždeň tehotenstva vývoj bábätka

canva/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY od autora sciencephoto

Ako sa cítite vy?

Ako tehotenstvo postupuje k svojmu záveru, môžete pociťovať viac nepohodlia. Možno sa vám zdá, že sa každým dňom zväčšujete, a môže byť ťažšie nájsť pohodlnú polohu na spanie. Ak sa cítite unavená a netrpezlivá, vedzte, že je to úplne normálne – vaše telo sa pripravuje na veľkú zmenu.

Pravdepodobne sa už objavili aj tzv. „falošné kontrakcie“ alebo Braxton-Hicksove kontrakcie, ktoré sú cvičnou formou pre skutočný pôrod. Ak však začnete pociťovať pravidelné, silné kontrakcie, je možné, že sa pôrod začína. V tomto čase by ste už mali vedieť, ako rozpoznať rozdiel medzi pravými a falošnými kontrakciami, a mali by ste mať pripravený plán, ako sa dostať do pôrodnice.

Príprava na pôrod

V 38. týždni je ideálny čas na to, aby ste si ešte raz prešli svoj pôrodný plán a overili si, či máte všetko pripravené. Zbalená taška do pôrodnice, doklady, potrebné dokumenty a zoznam kontaktov by mali byť na dosah ruky.

Je dobré mať vopred pripravené aj základné veci pre bábätko, ako sú plienky, oblečenie a deky. Zároveň sa uistite, že máte pripravené aj všetky potrebné veci pre svoje pohodlie – nezabudnite na pohodlné oblečenie, hygienické potreby a možno aj obľúbenú knihu alebo slúchadlá, ktoré vám môžu pomôcť uvoľniť sa počas čakania.

38. týždeň tehotenstva pôrod za dverami

canva/ značky Science Photo Library

Čo robiť, ak ste nervózna?

Úzkosť z pôrodu je úplne prirodzená. Ak sa cítite nervózna, skúste si nájsť čas na relaxáciu. Dýchacie cvičenia, meditácia alebo krátka prechádzka môžu pomôcť zmierniť stres. Tiež môže byť užitočné rozprávať sa s partnerom alebo s blízkymi o svojich obavách a očakávaniach – podpora rodiny a priateľov v tomto čase je veľmi cenná.

Zároveň sa pokúste myslieť pozitívne. Vaše telo je stvorené na to, aby zvládlo pôrod a zdravotníci, ktorí vás budú sprevádzať, majú skúsenosti a odborné znalosti, ktoré vám pomôžu. V tomto momente je dôležité veriť sebe a procesu, ktorý už o chvíľu zažijete.

Prečítajte si: 37. týždeň tehotenstva: Pľúca sú vyvinuté a pripravené na prvý nádych

Ako si vychutnať posledné týždne pred pôrodom

Aj keď môže byť lákavé stráviť každý deň plánovaním a pripravovaním, nezabudnite si užiť tieto posledné dni tehotenstva. Doprajte si chvíľky pre seba – možno si vychutnáte šálku čaju, prečítate si obľúbenú knihu alebo si pozriete film, ktorý máte radi. Oddych je dôležitý nielen pre vaše fyzické, ale aj psychické zdravie.

Ak máte partnera, môže byť tento čas tiež príležitosťou pre strávenie spoločných chvíľ. Rozhovory o očakávaniach, predstavy o rodičovstve a spoločné chvíle vám môžu pomôcť posilniť vzťah pred príchodom nového člena rodiny.

Kedy vyhľadať lekára?

V tomto štádiu je dôležité poznať príznaky, ktoré môžu naznačovať, že je čas vyhľadať lekára alebo ísť do pôrodnice. Ak zaznamenáte pravidelné kontrakcie, únik plodovej vody, alebo ak máte pocit, že sa bábätko pohybuje menej, okamžite kontaktujte svojho lekára. Ak sa objaví silná bolesť, krvácanie alebo akékoľvek iné nezvyčajné symptómy, neváhajte a vyhľadajte pomoc.

38. týždeň tehotenstva je časom očakávania a prípravy. Vaše telo a vaše bábätko sú už takmer pripravené na stretnutie, ktoré zmení váš život. Využite tento čas na dokončenie posledných príprav, ale nezabúdajte ani na seba a na svoje potreby. Čoskoro budete držať v náručí ten najvzácnejší dar a všetky obavy a námahy budú stáť za to.

38. týždeň tehotenstva

canva/ pixelshot

Zdroj titulnej foto: canva

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár