Začnite písať

AKČNÉ TIPY Tehotenský zápisník

39. týždeň tehotenstva: Čo vás ešte čaká?

39. týždeň tehotenstva

Vstúpili ste do 39. týždňa tehotenstva, čo znamená, že sa blížite každým dňom do finále. Vaše telo, aj bábätko, sú už takmer pripravené na pôrod, ktorý môže nastať skutočne už hocikedy. Čo môžete očakávať počas tohto obdobia a ako sa pripraviť na príchod nového člena rodiny?

Vaše bábätko je v 39. týždni tehotenstva pripravené na pôrod

V 39. týždni je vaše bábätko plne vyvinuté. Váži približne 3 až 3,5 kilogramu a meria okolo 50 centimetrov. Jeho pľúca sú už pripravené na prvé nádychy, kým mozog a nervová sústava sa naďalej zdokonaľujú. Orgány sú už funkčné, a to znamená, že bábätko je pripravené na príchod na svet.

Ak ešte neprebehlo vklinenie (posun bábätka nižšie do panvy), môže sa tak stať práve v tomto období. Väčšina detí už v tejto fáze zaujme pozíciu s hlavou nadol, čo je optimálna poloha na pôrod. Ochranná vrstva vernixu (biela, voskovitá látka na koži) postupne mizne, aj keď niektoré deti sa s ňou ešte narodia.

Bábätko v 39. týždni tehotenstva

canva/ SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY od autora sciencephoto

Čo sa deje s vaším telom v 39. týždni tehotenstva?

V tomto týždni môžete pociťovať silnejšie Braxton-Hicks kontrakcie, ktoré môžu byť nepravidelné, ale častejšie. Tieto „tréningové“ kontrakcie sú znakom toho, že sa vaše telo pripravuje na pôrod. Ak sú však kontrakcie pravidelné a zvyšuje sa ich intenzita, môže to znamenať začiatok pôrodu.

Taktiež môže dôjsť k poklesu brucha (vklinenie bábätka do panvy), čo vám môže uľaviť pri dýchaní, no zároveň zvýši tlak na močový mechúr, čo vedie k častejšiemu močeniu.

Prečítajte si: 38. týždeň tehotenstva: Pôrod môže prísť každým dňom

Príznaky blížiaceho sa pôrodu

V tomto období je dôležité pozorne sledovať príznaky, ktoré naznačujú, že pôrod je blízko. Medzi najbežnejšie signály patria:

  1. Uvoľnenie hlienovej zátky: Hlienová zátka, ktorá počas tehotenstva uzatvárala krček maternice, sa môže uvoľniť a vyjsť v podobe priesvitného alebo mierne ružového výtoku.
  2. Odtečenie plodovej vody: Ak dôjde k prasknutiu plodovej blany a odtečeniu plodovej vody, je to jasný signál, že pôrod je na dosah. Nemusí to byť vždy dramatické – niekedy plodová voda uniká len v malom množstve.
  3. Pravidelné kontrakcie: Ak začnete pociťovať pravidelné kontrakcie, ktoré sa zintenzívňujú a opakujú sa v stále kratších intervaloch, je čas pripraviť sa na odchod do nemocnice.
vývoj bábätka v 39. týždni tehotenstva

canva/ Science Photo Library

Čo si pripraviť?

Ak ste ešte nezbalili tašku do nemocnice, teraz je ten správny čas. Uistite sa, že máte všetko, čo budete potrebovať – od pohodlného oblečenia a hygienických potrieb až po prvé oblečenie pre bábätko. Zároveň si pripravte plán, ako sa dostanete do nemocnice a kto vás bude sprevádzať.

Starostlivosť o seba

Emocionálne napätie je v tomto období úplne prirodzené. Môžete pociťovať zmes vzrušenia, očakávania, ale aj nervozity. Relaxačné techniky, ako napríklad hlboké dýchanie alebo meditácia, vám môžu pomôcť nájsť vnútorný pokoj a pripraviť sa na príchod bábätka.

Kedy sa obrátiť na lekára?

Je dôležité, aby ste si v tomto období všímali akékoľvek nezvyčajné príznaky, ako napríklad silné krvácanie, náhlu bolesť alebo zníženú pohybovú aktivitu bábätka. Ak máte akékoľvek obavy, neváhajte kontaktovať svojho lekára, aby ste predišli zbytočným stresom.

39. týždeň tehotenstva je obdobím, kedy sa očakávanie stáva realitou. Ste len krok od toho, aby ste privítali svoje bábätko na svet. Hoci je to náročné obdobie plné fyzických a emocionálnych zmien, príchod nového života je tým najväčším darom. Využite tieto posledné dni na prípravu a dôverujte svojmu telu – ste už takmer na cieľovej rovinke.

v 39. týždni tehotenstva to už môže hocikedy prísť na vás

canva/ studioportosabbia od autora Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár