Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Ako zvládnuť prechod na zimný čas s deťmi

prechod na zimný čas a ako ho zvládnuť pri deťoch

Čoskoro nás čaká prechod na zimný čas, konkrétne 27. októbra 2024, kedy si v noci o 3:00 hod prestavíme hodiny späť na 2:00 hod. Zatiaľ čo pre dospelých môže táto zmena znamenať extra hodinu spánku, pre rodičov s malými deťmi to môže predstavovať úplne inú výzvu. Deti sa môžu začať budiť príliš skoro, byť podráždené alebo mať problém zaspať v čase, na ktorý boli zvyknuté. Ako teda zvládnuť tento posun bez toho, aby sa rodinný režim zmenil na chaos?

Deti sú citlivé na akékoľvek narušenie rutiny, a keď sa hodiny posunú o hodinu späť, ich vnútorné hodiny môžu zostať trochu zmätené. Ale nebojte sa – prechod na zimný čas nemusí byť stresujúci, ak sa naň pripravíte včas. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu udržať pokojný domov a deti v pohode.

1. Začnite pomaly už vopred

Nečakajte s prípravou na deň, keď sa hodiny posunú. Skúste už pár dní predtým postupne posúvať čas ukladania detí na spánok o 10–15 minút neskôr. Tak si ich telo zvykne pomalšie a plynulejšie, bez toho, aby mali pocit, že sa im celý svet obrátil naruby.

2. Držte sa denného režimu

Deti milujú rutinu. Aj keď sa čas mení, snažte sa držať pevných časov na jedlo, hry a spánok. Ak máte nastavené presné hodiny na raňajky, obed a večeru, pokračujte v tom aj po zmene času. Deti sa budú cítiť istejšie, keď budú vedieť, že ich deň má stále rovnakú štruktúru.

zimný čas a dodržiavanie rutiny

canva/ studioroman

3. Pohodový večerný rituál

Keď sa blíži čas na spánok, vytvorte si upokojujúci večerný rituál, ktorý deťom pomôže uvoľniť sa. Čítanie knižky, kúpeľ alebo tichá hra ich pripravia na to, že deň sa končí. Pokojná atmosféra je zvlášť dôležitá v čase, keď sa ich vnútorné hodiny môžu trochu zblázniť.

4. Obrazovky na noc vypnite

Tablet či televízor pred spaním nie sú ideálnymi spoločníkmi. Svetlo z obrazoviek môže narušiť produkciu melatonínu – hormónu, ktorý pomáha telu zaspávať. Skúste obmedziť používanie obrazoviek aspoň hodinu pred spánkom a namiesto toho ponúknite deťom kľudnejšiu činnosť.

Prečítajte si: Jana Koyšová: V našom centre spájame modernú rehabilitáciu s ľudským prístupom k pacientom

5. Využívajte prirodzené svetlo

Dni sa skracujú a tma prichádza skôr, ale denné svetlo má stále veľký vplyv na spánok detí. Skúste ich čo najviac vystaviť rannému svetlu, napríklad prechádzkou na čerstvom vzduchu alebo hraním vonku. Svetlo pomáha telu prispôsobiť sa novému rytmu.

6. Buďte trpezliví

Niektoré deti prejdú na zimný čas bez väčších problémov, no u iných môže byť prechod o niečo ťažší. Môžu byť nervózne, mrzuté alebo ospalé v nesprávnych chvíľach. Dôležité je mať trpezlivosť. Ich telá si potrebujú na nový režim zvyknúť, a to môže trvať niekoľko dní až týždeň.

prechod z letného do zimného a ako zvládnuť

canva/ FamVeld od autora Getty Images

7. Vysvetľujte starším deťom

Ak máte doma staršie deti, môžete im jednoducho vysvetliť, čo zmena času znamená. Povedzte im, prečo sa to robí, a uistite ich, že aj keď sa to zdá zvláštne, všetko bude čoskoro v poriadku. Takéto vysvetlenie im pomôže lepšie pochopiť, prečo sa musia prispôsobiť novému režimu.

8. Každé dieťa je iné

Nie všetky deti reagujú na zmenu času rovnako. Niektoré možno ani nepostrehnú, že sa niečo deje, zatiaľ čo iné môžu byť oveľa citlivejšie. Pozorne sledujte, ako reaguje práve vaše dieťa, a prispôsobte tomu svoj prístup. Nezabudnite, že najlepšie poznáte svoje deti vy sami, takže ak cítite, že potrebujú viac času alebo viac pohodlia, doprajte im ho.

Prechod na zimný čas nemusí byť pre deti strašiakom, ak sa naň pripravíte včas a s láskou. Stačí pár malých krokov, aby ste ich telu dali šancu prispôsobiť sa novému režimu a aby celá rodina prešla týmto obdobím bez stresu. Hlavne nezabúdajte na trpezlivosť a pochopenie – každý malý krok, ktorý urobíte, sa vám vráti v podobe spokojnejších dní a pokojnejších nocí.

Takže keď sa blíži ten osudný deň posunu hodín, nezúfajte. S trochou plánovania a úpravou dennej rutiny to zvládnete bez problémov. A kto vie, možno si nakoniec aj vy tú extra hodinu spánku naozaj užijete.

dieťa a zmena letného na zimný čas

canva/Yuganov Konstantin

Zdroj titulnej foto: canva/Pongasn68 od autora Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár