Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY

Čierny kašeľ: Prečo môže byť pre vaše dieťa nebezpečnejší, než si myslíte

Čierny kašeľ

Čierny kašeľ, alebo pertussis, je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Bordetella pertussis. Prejavuje sa silným kašľom, ktorý môže trvať aj niekoľko týždňov a môže byť veľmi vyčerpávajúci. Pre dospelých a staršie deti je zvyčajne nepríjemný, ale zvládnuteľný, no pre najmenších, najmä pre novorodencov, môže byť veľmi nebezpečný.

V tomto článku sa dozviete:

  • Čo je čierny kašeľ a prečo je tak nebezpečný pre novorodencov a malé deti.
  • Ako choroba prebieha, aké sú jej hlavné fázy a čo počas nich môžete očakávať.
  • Prečo je očkovanie najlepšou obranou proti čiernemu kašľu a aké očkovacie dávky sa odporúčajú pre deti aj dospelých.
  • Ako môže očkovanie mamičiek počas tehotenstva pomôcť ochrániť ich bábätká.
  • Či sa môžete nakaziť, aj keď ste očkovaní, a prečo je priebeh u očkovaných ľudí miernejší.
  • Ako sa čierny kašeľ lieči a prečo je dôležité rýchlo začať s antibiotikami.
  • Ako sa toto ochorenie šíri a ako môžete ochrániť seba a svoje blízke.
  • Prečo by sme nemali zanedbávať očkovanie a ako môžeme ochrániť najmenších pred vážnymi komplikáciami.

Prečo je čierny kašeľ nebezpečný pre najmenších?

U novorodencov a dojčiat do jedného roka môže čierny kašeľ predstavovať veľké riziko. Ich telo ešte nedokáže s chorobou bojovať tak efektívne a ich dýchacie cesty sú oveľa citlivejšie. Na rozdiel od dospelých, bábätká nevedia odkašľať a často sa u nich kašeľ ani neobjaví, no môžu sa im vyskytnúť krátke zástavy dychu. Takéto prestávky v dýchaní môžu byť pre malé deti veľmi nebezpečné a v niektorých prípadoch aj život ohrozujúce.

Očkovanie proti čiernemu kašľu deti

canva/ kasto

Ako čierny kašeľ prebieha?

Čierny kašeľ má tri hlavné štádiá:

  1. Katarálne štádium: Na začiatku sa ochorenie môže javiť ako bežná nádcha – mierna horúčka, kýchanie, nádcha a mierny kašeľ. V tomto období je však človek najnákazlivejší a ľahko môže chorobu šíriť ďalej.
  2. Paroxyzmálne štádium: Práve tu sa objavujú typické záchvaty silného kašľa, ktoré sú veľmi vyčerpávajúce. Tento kašeľ sa často končí charakteristickým zvukom pri nádychu, a môže byť sprevádzaný zvracaním alebo krátkymi prestávkami v dýchaní. Záchvaty môžu byť také intenzívne, že sa z nich môžu zlomiť rebrá.
  3. Rekonvalescencia: Ide o obdobie zotavovania sa, počas ktorého sa kašeľ postupne zmierňuje, ale stále môže pretrvávať niekoľko týždňov.

Najlepšou prevenciou je očkovanie

Liečba čierneho kašľa môže byť náročná, pretože zahŕňa cielene podávané antibiotiká a podporu symptómov, ale najúčinnejšou ochranou zostáva očkovanie. Vakcína je súčasťou pravidelného očkovacieho kalendára a pomáha predchádzať závažnému priebehu ochorenia.

  • Proti čiernemu kašľu sa po prvýkrát očkuje dieťa v treťom mesiaci života.
  • Ďalšie dávky sú podávané v šiestom a dvanástom mesiaci.
  • Prvé preočkovanie prebieha v šiestom roku života dieťaťa a druhé preočkovanie v 13. roku života.
  • Dospelí by mali byť preočkovaní každých desať rokov, aby si udržali dostatočnú ochranu.
Očkovanie proti čiernemu kašľu dospelí

canva/ Alona Siniehina od autora Getty Images

Očkovanie matiek počas tehotenstva

Jednou z najlepších ochrán pre novorodencov je očkovanie matiek počas tehotenstva. To nielen znižuje riziko, že matka prenesie infekciu na svoje dieťa, ale tiež poskytuje dieťaťu protilátky, ktoré sa prenášajú počas tehotenstva. Budúce mamičky by sa mali nechať zaočkovať najneskôr dva týždne pred očakávaným pôrodom, čím zabezpečia, že ich novorodenec bude mať aspoň dočasnú ochranu pred týmto nebezpečným ochorením.

Môže sa čiernym kašľom nakaziť aj očkovaný človek?

Áno, očkovanie je najlepšou prevenciou, ale nezaručuje doživotnú imunitu. Po niekoľkých rokoch sa účinnosť vakcíny oslabuje a človek sa môže znova nakaziť. Dobrým príkladom sú dospelí, ktorí boli očkovaní ako deti. Aj keď priebeh ochorenia býva u očkovaných ľudí zvyčajne miernejší, stále môžu prenášať chorobu na iných, vrátane tých najzraniteľnejších, ako sú novorodenci.

Vakcína čierny kašeľ

canva/Hailshadow od autora Getty Images Signature

Ako sa čierny kašeľ lieči?

Ak sa čierny kašeľ diagnostikuje včas, môže sa liečiť antibiotikami, ktoré pomáhajú zabrániť šíreniu baktérií a skracujú dobu, počas ktorej je človek nákazlivý. Antibiotiká však neodstránia kašeľ okamžite, pretože dýchacie cesty sú už podráždené a zotavenie chvíľu trvá. Chorí ľudia by mali byť aspoň 5 dní izolovaní, aby neohrozovali svoje okolie. Počas liečby je dôležité aj zmierňovanie príznakov, ako je horúčka a bolesť.

Ako sa dá čierny kašeľ chytiť?

Čierny kašeľ sa šíri kvapôčkovou infekciou, teda cez kýchanie, kašľanie alebo blízky kontakt s nakazeným človekom. Inkubačná doba, teda čas od nakazenia po prejavenie prvých príznakov, je 7 až 21 dní. Človek je najviac infekčný počas prvých dvoch týždňov ochorenia, ale baktérie môžu byť prítomné a šíriť sa už 3 až 4 dni predtým, než sa objavia prvé príznaky.

Príznaky a prejavy čierneho kašľu

canva/ Science Photo Library

Odkiaľ čierny kašeľ pochádza a aká je jeho história?

Pred zavedením očkovania bol čierny kašeľ jednou z hlavných príčin úmrtnosti u detí. Vďaka modernému očkovaniu sa počet prípadov v rozvinutých krajinách výrazne znížil. V posledných rokoch však dochádza k nárastu prípadov, najmä kvôli tomu, že niektorí ľudia si nedávajú preočkovať vakcínu a ochrana časom slabne. Preto sa zdravotníci snažia pripomínať dôležitosť preočkovania, najmä pre tých, ktorí sú často v kontakte s deťmi.

Prečo je dôležitá prevencia?

Čierny kašeľ môže byť nebezpečný najmä pre malé deti, ktoré ešte nie sú plne očkované, a preto je dôležité chrániť ich. Očkovanie je najlepšou formou ochrany, a aj keď nemusí zaručiť úplnú imunitu, výrazne znižuje riziko závažného priebehu ochorenia. Navyše, ak sú očkovaní dospelí, chránia tým nielen seba, ale aj svojich najbližších.

Prečítajte si: Prečo antibiotiká nie sú vždy riešením a neúčinkujú na vírusy?

Pre rodičov, ktorí váhajú s očkovaním

Ak uvažujete nad tým, či svoje dieťa zaočkovať, rozumieme vašim obavám. Myslite však na tých najzraniteľnejších – novorodencov, ktorí ešte nemôžu byť očkovaní, a ľudí so zdravotnými problémami, pre ktorých je čierny kašeľ veľmi nebezpečný. Očkovaním svojho dieťaťa pomáhate chrániť nielen jeho, ale aj všetky deti a ľudí vo svojom okolí. Je to malý krok, ktorý môže pre iných znamenať veľký rozdiel.

Čierny kašeľ je síce choroba, ktorú môžeme vďaka očkovaniu zvládnuť, no stále si vyžaduje našu pozornosť. Pre najmenších je čierny kašeľ obzvlášť nebezpečný a môže viesť k vážnym komplikáciám. Preto je dôležité rozpoznať jeho príznaky, rýchlo vyhľadať lekársku pomoc a dbať na očkovanie a preočkovanie. Ochrana seba a svojho okolia je kľúčom k tomu, aby sa čierny kašeľ nešíril a neohrozoval zdravie našich najmilších.

Čierny kašeľ a dôvody, prečo neváhať so zaočkovaním dieťaťa

cavna/ Nestea06 od autora Getty Images

Zdroj titulnej foto: Canva/sydaproductions

Zdroj článku:

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár