Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Spontánny potrat: Dva dni voľna pre ženy a ich blízkych možno čoskoro

Spontánny potrat a dva dni voľna po ňom Možno čoskoro realita pre mnohé ženy

Spontánny potrat je pre mnohé ženy nesmierne ťažkou životnou skúškou, ktorá zanecháva hlboké jazvy na tele aj na duši. Prechádzať týmto obdobím bez času na smútok a podporu len pridáva ďalšiu vrstvu bolesti. Lucia Plaváková a Simona Petrík z Progresívneho Slovenska si uvedomujú, aké dôležité je v takých chvíľach nezostávať bez opory. Preto navrhli zákon, ktorý by ženám po spontánnom potrate umožnil získať dva dni voľna na to, aby sa vyrovnali so stratou. Zároveň by na voľno mala nárok aj blízka osoba, ktorá môže žene poskytnúť potrebnú psychickú podporu.

Prečo sú dva dni voľna po potrate také potrebné?

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v roku 2019 tvorili spontánne potraty viac než polovicu všetkých potratov na Slovensku – presnejšie 51,4 %. Za týmito číslami sa skrýva viac ako 7 000 žien, ktoré museli čeliť bolestivej realite straty. Mnohé z nich sú pracujúce ženy, ktoré sa často musia hneď po potrate vrátiť do práce a tváriť sa, akoby sa nič nestalo.

Takýto rýchly návrat do pracovného života môže mať negatívne následky. Bez času na smútok a zotavenie sa môže zvyšovať stres, úzkosť a depresia. A to sa odráža nielen na pracovnom výkone, ale aj na celkovom zdraví a psychickej pohode.

Blízki, ktorí sú tam, keď to žena najviac potrebuje

Návrh Lucie Plavákovej a Simony Petrík prináša aj voľno pre blízku osobu, ktorá môže byť v tomto ťažkom období pre ženu najväčšou oporou. Nie je to len o fyzickej prítomnosti – je to o možnosti spolu smútiť, zdieľať bolesť a poskytnúť si navzájom silu. Možnosť byť spolu doma, vzájomne sa podporovať a prechádzať smútkom spoločne môže byť kľúčová pre zvládnutie tejto náročnej situácie.

Keď môžu blízki byť pri žene v jej najťažších chvíľach, pomáha to zvládať smútok oveľa lepšie. Vzájomná podpora môže byť pre ženu a jej rodinu tou najlepšou terapiou. Niekedy stačí len držať ruku a počúvať.

Spontánny potrat je pre mnohé ženy veľmi náročný po psychickej stránke a preto dva dni voľna po ňom by boli potrebné

canva/cottonbro studio od autora Pexels

Ľudskosť na prvom mieste

Tento návrh nie je len o formálnom zákone, ale o ľudskosti a pochopení. Progresívne Slovensko verí, že ženy, ktoré prechádzajú stratou, si zaslúžia čas a podporu, aby sa mohli uzdraviť fyzicky aj emocionálne. Lucia Plaváková a Simona Petrík zdôrazňujú, že spoločnosť má podporovať ženy, ktoré sa rozhodnú pre materstvo, ale rovnako aj tie, ktoré čelia takýmto bolestivým stratám.

Dva dni voľna sa môžu zdať ako drobnosť, ale pre ženy, ktoré potrebujú čas zastaviť sa a spracovať svoje emócie, to môže znamenať veľký rozdiel. Ide o krok, ktorý nám všetkým pripomína, že by sme nemali zabúdať na to, čo je v živote najdôležitejšie – ľudskosť a vzájomná podpora.

Prečítajte si: Látkové tašky: Jednoduchý trik na poriadok v detskej izbe

Krok k citlivejšej spoločnosti

Zabezpečiť dva dni voľna pre ženy a ich blízkych nie je len o právnych predpisoch, ale o vytváraní spoločnosti, kde je duševné zdravie rovnako dôležité ako to fyzické. Progresívne Slovensko týmto návrhom ukazuje, že rozumie, čo ženy potrebujú v najťažších chvíľach svojho života. Každý, kto prejde takouto stratou, si zaslúži čas na to, aby sa mohol vyrovnať so svojimi pocitmi a znovu nájsť silu do ďalších dní.

Lucia Plaváková a Simona Petrík sa snažia týmto návrhom priniesť viac empatie do slovenskej legislatívy. Je to snaha zmeniť prístup k ženám, ktoré potrebujú čas a podporu, keď čelia najťažším životným skúškam. Tento krok nás učí, že najdôležitejšie veci sa merajú citlivosťou a ľudskosťou, nie len paragrafmi.

 

Zdroj titulnej foto: canva/

Zdroj: IG/lucia_plavakova

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár